Με τι κριτήρια να επιλέξω μαξιλάρι για το παιδί μου;

Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, θα έρθει η στιγμή που θα χρειαστεί μαξιλάρι για να κοιμάται άνετο καθ ‘όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Στον παρακάτω οδηγό μπορείτε να διαβάσετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε ώστε να επιλέξετε το κατάλληλο μαξιλάρι για το μικρό παιδί σας. Μην ξεχνάτε ότι οι παιδίατροι συστήνουν στα παιδιά να χρησιμοποιούν μαξιλάρι μετά την ηλικία των 2 ετών, γιατί τότε αποκτούν τον έλεγχο του κεφαλιού και μπορούν να γυρίζουν από τη μία θέση στην άλλη.

Γιατί το παιδί δεν πρέπει να κοιμάται σε ένα κοινό μαξιλάρι;

Ίσως δεν γνωρίζετε ότι τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να κοιμούνται στο κοινό για όλους μας μαξιλάρι. Αυτό επειδή ένα κανονικό μαξιλάρι έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στήριξη στο κεφάλι και το λαιμό των ενήλικων. Ένα μικρό παιδί όμως δεν έχει τις ίδιες αναλογίες με τους ενήλικες με αποτέλεσμα να πιέζεται στο λαιμό και τους ώμους. Η συνεχής πίεση μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία και άγρυπνες νύχτες ή, ακόμη χειρότερα, να αναπτυχθεί κακή στάση του σώματος.

Τα ειδικά μαξιλάρια για νήπια έχουν σχεδιαστεί με τις αναλογίες του σώματός τους και επιτρέπουν έναν άνετο ύπνο παρέχοντας την κατάλληλη υποστήριξη.

Πότε θα μπορεί το παιδί να κοιμάται πάνω σε μαξιλάρι;

Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις ως προς το πότε ένα παιδί θα πρέπει να χρησιμοποιεί ένα μαξιλάρι. Πολλοί παιδίατροι συμφωνούν ότι η κατάλληλη στιγμή για να δώσετε στο παιδί σας ένα μαξιλάρι είναι όταν γίνει η μετάβαση από την κούνια στο κρεβάτι, γύρω στην ηλικία των 18 – 24 μηνών.

Πολλοί γονείς όμως έχουν διαφορετική άποψη, Κάποιοι αναφέρουν ότι θέσπισαν τα μαξιλάρια πολύ πριν από αυτή την ηλικία, χωρίς προβλήματα, άλλοι πάλι το καθυστέρησαν. Κάθε μωρό όμως είναι διαφορετικό. Αναπτύσσεται και συμπεριφέρεται διαφορετικά, δεν φαίνεται λοιπόν να υπάρχει μια καθολική «σωστή» στιγμή για του ύπνο πάνω σε μαξιλάρι.

Η μαμά είναι εκείνη που βλέπει πότε το παιδί είναι έτοιμο. Οι ενδείξεις περιλαμβάνουν:

Ένας άλλος τρόπος είναι να παρατηρήσετε τους ώμους του μωρού σας. Μόλις οι ώμοι γίνουν ευρύτεροι από το κεφάλι του, σημαίνει ότι θα κοιμάται πιο άνετα σε ένα μαξιλάρι παρά σε ένα επίπεδο στρώμα.

Επιλέξτε το καλύτερο μαξιλάρι για το παιδί σας.

Εάν προσπαθείτε να βρείτε το καλύτερο μαξιλάρι για το παιδί σας, τότε θα πρέπει να λάβετε τα ακόλουθα σημεία υπόψη.

Μάθετε τις αλλεργίες του

Ας πούμε ότι το παιδί σας είναι αλλεργικό στο μαλλί. Είναι αυτονόητο ότι δεν θα αγοράσετε ένα μαξιλάρι από μαλλί αφού έτσι θα επιδεινωθεί η αλλεργία του. Όταν πλέον καθορίσετε σε τι είναι αλλεργικό το παιδί σας και σε τι όχι, θα μπορείτε να επιλέξετε και το τέλειο μαξιλάρι.

Σκληρό vs μαλακό

Θα πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ άνεσης και υποστήριξης. Εάν πιέσετε προς τα κάτω ένα μαξιλάρι και δεν ανακτήσει το σχήμα του, τότε το μαξιλάρι είναι πολύ μαλακό και δεν είναι ασφαλές για το παιδί αφού ενέχει κίνδυνο ασφυξίας. Από την άλλη πλευρά, αν το πιέσετε και δεν κινείται καθόλου τότε το μαξιλάρι ενδεχομένως είναι πολύ σκληρό και δεν είναι άνετο. Το καλύτερο είναι κάπου στη μέση.

Βιολογικό βαμβάκι

Να είστε προσεκτικοί όταν επιλέγετε το μαξιλάρι ώστε το βαμβάκι να είναι βιολογικό. Αυτό επειδή το βιολογικό βαμβάκι δεν έχει υποστεί χημικές επεξεργασίες και προσμείξεις με συνθετικά υλικά και μπορεί μεν να είναι σημαντικά ακριβότερο, είναι ιδανικό όμως για παιδιά και ιδιαίτερα για όσους πάσχουν από αλλεργίες. Επιπλέον απορροφά και απελευθερώνει την υγρασία εύκολα, επιτρέποντας στο ύφασμα να αναπνέει.

Τι άλλες επιλογές υπάρχουν;

Η γέμισή του μπορεί να είναι εκτός από βαμβάκι, μαλλί, φυσικό λάτεξ ή πούπουλο ή ακόμα και συνθετικό καλής ποιότητας. Για τα αλλεργικά άτομα όμως το μαξιλάρι είναι καλύτερο να περιέχει μόνο βαμβάκι ή μαλλί και το κάλυμμά του να είναι επίσης βαμβακερό επίσης.

Υποαλλεργικό

Τα υποαλλεργικά μαξιλάρια είναι κατασκευασμένα από υλικά που συμβάλουν στη μείωση των αλλεργικών αντιδράσεων. Αν το μαξιλάρι σας δεν είναι οργανικό, τότε θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι και το παιδί σας δεν έχει αλλεργίες.

Οδηγίες πλυσίματος

Σε όλα τα μικρά παιδάκια αρέσει να δημιουργούν έναν μικρό χαμό γύρω τους. Είτε λοιπόν το παιδί σας είναι ζωηρό και λερώνει συνέχεια το μαξιλάρι του από κολλώδη δάχτυλα είτε είναι φρόνιμο, ένα πράγμα είναι σίγουρο: το μαξιλάρι θα πρέπει να πλυθεί. Πώς όμως;

Στο πλυντήριο

Απλά ρίξτε το μαξιλάρι στο πλυντήριο σας για ένα πλήρες πρόγραμμα. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι τα μαξιλάρια συνοδεύονται από ετικέτες με οδηγίες πλυσίματος. Ακολουθήστε λοιπόν τις οδηγίες. Στη συνέχεια αφήστε το να στεγνώσει οριζόντια στην απλώστρα ώστε να μην «τσαλακωθεί» και χαλάσει το σχήμα του. 

 

Πηγή: parents.com

Exit mobile version