Μωρό και ασφάλεια: Πώς να τοποθετήσετε το κάθισμα του αυτοκινήτου

 Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα κληθείτε να αγοράσετε ως νέοι γονείς είναι το κάθισμα του αυτοκινήτου.

Είναι απαραίτητο για την ασφαλή μετακίνηση του μωρού με το αυτοκίνητο. Συχνά όμως η εγκατάσταση του καθίσματος γίνεται λάθος, με αποτέλεσμα η ζωή του νεογέννητου να βρίσκεται σε κίνδυνο. Ακολουθώντας τα βήματα που παρατίθενται σε αυτό το άρθρο μπορείτε να ταξιδέψετε με ασφάλεια με το μωρό σας.

Το ανάποδο καθισματάκι

1.    Τοποθετήστε το παιδικό κάθισμα στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου,αντίθετα από την φορά κίνησης του αυτοκινήτου. Να θυμάστε ότι το πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου είναι πάντα ασφαλέστερο για τα βρέφη στα αμάξια που δεν έχουν αερόσακους πίσω. Αν όμως το αυτοκίνητό σας έχει και πίσω αερόσακους να τους απενεργοποιήσετε οπωσδήποτε.  

2.    Συνδέστε τη ζώνη ασφαλείας σφιχτά με τη βάση του καθίσματος. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στο εγχειρίδιο. Τα καινούργια καθισματάκια αυτοκινήτων μπορεί να  χρησιμοποιούν χαμηλότερο μάνταλο στις άγκυρες, για να συνδεθεί ευκολότερα το κάθισμα του αυτοκινήτου. Ανατρέξτε λοιπόν στο εγχειρίδιο για τις οδηγίες σχετικά με το πώς θα χρησιμοποιήσετε αυτές τις άγκυρες.

3.    Βεβαιωθείτε ότι το κάθισμα του αυτοκινήτου είναι επαρκώς κεκλιμένο, έτσι ώστε το κεφαλάκι του μωρού να μην πέφτει προς τα εμπρός. Παράλληλα, μην γέρνετε το κάθισμα του αυτοκινήτου περισσότερο από 45 μοίρες προς τα πίσω.

4.    Φορέστε στο μωρό σας στενά ρουχαλάκια όταν το χρησιμοποιείτε. Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη του ερεθισμού από τον ιμάντα καβάλου. Ωστόσο προσέξτε να μην είναι βαριά τα ρουχαλάκια του. Αυτό το παχύ στρώμα από ύφασμα, που μεσολαβεί, ουσιαστικά ακυρώνει τη χρησιμότητα της ζώνης.

5.    Βάλτε τους ιμάντες ώμου στη χαμηλότερη δυνατή θέση.

6.    Εάν κάνει πολύ κρύο βάλτε μια κουβερτούλα κατά μήκος του μωρού. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε όμως κουβέρτες ή πετσέτες πίσω ή κάτω από το κάθισμα του αυτοκινήτου. Γενικότερα, προτιμήστε να αυξήσετε τη θερμοκρασία στο καλοριφέρ ή το κλιματιστικό του αυτοκινήτου σας.

7.    Τοποθετήστε μια πετσέτα μεταξύ του μωρού και του σταυροειδούς ιμάντα.

8.    Ρυθμίστε τους ιμάντες πρόσδεσης. Εάν το κρίνετε απαραίτητο σφίξτε το λουρί περισσότερο.

9.    Σκεπάστε το μωρό με κουβερτούλα. Όπως προαναφέραμε μόνο αν κάνει κρύο είναι σημαντικό να κρατάτε ζεστό το σώμα του μωρού. Βεβαιωθείτε όμως ότι η κουβέρτα δεν καλύπτει το πρόσωπο και το λαιμό του παιδιού.

Η τάση αυτή, το να τοποθετείται δηλαδή ανάποδα το κάθισμα του αυτοκινήτου με το μέτωπο του παιδιού να κοιτάζει προς τα πίσω, είναι σύμφωνα με το νορβηγικό/σκανδιναβικό μοντέλο.

Το μοντέλο αυτό εφαρμόζεται στις σκανδιναβικές χώρες για περισσότερα από 40 χρόνια καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι τα ανάποδα καθίσματα είναι 5 φορές πιο ασφαλή από αυτά που κοιτούν μπροστά.

Exit mobile version