Νεογέννητο μωρό: Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις;

Η πρώτη όψη ενός νεογέννητου μωρού η αλήθεια είναι πως μπορεί να ξαφνιάσει τους γονείς του.

Αν σκεφτείτε όμως ότι το μωράκι σας πέρασε 9 ολόκληρους μήνες κουλουριασμένο στον αμνιακό σάκο και έπειτα αρκετές ώρες στριμωγμένο στον τράχηλο (όση ώρα δηλαδή κράτησε ο τοκετός σας), είναι φυσικό να φαίνεται ζαρωμένο και ταλαιπωρημένο.

Το πρώτο πράγμα που ίσως προσέξατε είναι ότι το κεφαλάκι του δείχνει μεγαλύτερο συγκριτικά με το σώμα του και ότι το σχήμα τους είναι κάπως κωνικό. Αυτό συμβαίνει επειδή κατά τη διάρκεια του τοκετού το κεφαλάκι συμπιέστηκε για να κάνει το σχήμα που θα επέτρεπε την διέλευσή του από τον γεννητικό σωλήνα. Το πιθανότερο είναι σε μερικές μέρες να ανακτήσει το κανονικό του σχήμα.

Επίσης μην ανησυχήσετε για τα μαλακά σημεία που θα διακρίνετε στο κεφαλάκι τους. Αυτά τα σημεία ονομάζονται πηγές και είναι κάποια κενά ανάμεσα στα κρανιακά οστά που δεν έχουν ακόμα ενωθεί. Μπορεί να σας φαίνονται ευαίσθητα είναι όμως απολύτως προστατευμένα από το δέρμα και ινώδη ιστό. Όταν το μωράκι σας γίνει περίπου 18 μηνών, θα εξαφανιστούν εντελώς.

Πώς θα είναι το δερματάκι του;

Τα πρόωρα μωρά έχουν λεπτό, διαφανές δέρμα και μπορεί να είναι καλυμμένα με χνούδι. Τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα εξακολουθούν να είναι καλυμμένα με σμήγμα, μια λιπαρή, λευκή ουσία που προστατεύει το δέρμα του από το αμνιακό υγρό. Τα τελειόμηνα και παρατασιακά (αργοπορημένα) μωρά θα έχουν μόνο μερικά ίχνη χνουδιού στις πτυχώσεις του δέρματος τους. Τα παρατασιακά μωρά μπορεί επίσης να έχουν ελαφρά ρυτιδωμένη εμφάνιση και ίσως λίγο σμήγμα.
Σχεδόν όλα πάντως έχουν μια μπλε – γκρίζα απόχρωση μέχρι να φτάσει το οξυγόνο από τους πνεύμονες στο αίμα και τα ποδαράκια τους να έχουν διαφορετικό χρώμα από το υπόλοιπο σώμα. Όλα αυτά πάντως με τον καιρό θα υποχωρήσουν.

Τι χρώμα θα έχουν τα μαλλιά και τα ματάκια;

Ό,τι χρώμα μαλλιά και αν έχετε εσείς και ο άνδρα σας, να είστε προετοιμασμένοι για εκπλήξεις: θυμηθείτε ότι και οι δύο μεταφέρετε γονίδια από προηγούμενες γενιές. Μπορεί λοιπόν το μωράκι σας να γεννηθεί με πολλά μαλλιά ή να είναι φαλακρό. Όπως και να έχει, μέσα σε λίγους μήνες ακόμα και με μαλλιά να γεννηθεί, τα μαλλάκια αυτά θα πέσουν και θα αντικατασταθούν από καινούργια τα οποία μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικά σε υφή και χρώμα από τα πρώτα.

Όσον αφορά τα ματάκια πολλά μωρά γεννιούνται με σκούρα μπλε ή γκρίζα μάτια, αλλά αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που συνήθως αλλάζει τους επόμενους μήνες. Η σταδιακή αύξηση της μελανίνης θα αλλάζει το χρώμα των ματιών μέχρι να σταθεροποιηθεί εντελώς, περίπου στην ηλικία του ενός έτους. Πάντως σε καμιά περίπτωση δεν μπορείτε να προβλέψετε με απόλυτη βεβαιότητα το χρώμα των ματιών του μωρού σας γιατί οι πιθανότητες να διαφέρουν από τα δικά σας είναι πολλές.

Ποιες είναι οι πρώτες κινήσεις που θα κάνει το μωρό μου;

Ένα νεογέννητο βρέφος συνήθως:

Exit mobile version