Οι αγχώδεις γυναίκες αποκτούν μωρά που κλαίνε «υπερβολικά»

Οι γυναίκες που έχουν ιστορικό με διαταραχές άγχους έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν … κλαψιάρικα μωρά, υποστηρίζει νέα γερμανική μελέτη του Ινστιτούτου Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας της Δρέσδης.

 

Όπως δηλώνει η επικεφαλής της έρευνας Johanna Petzoldt, τα παιδιά των γυναικών που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές είναι πιο επιρρεπείς να αναπτύξουν και τα ίδια άγχος.

«Βρήκαμε ότι υπάρχει μια συσχέτιση του άγχους πριν, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά την εγκυμοσύνη. Ως εκ τούτου, οι μητέρες με ιστορικό στις αγχώδεις διαταραχές μπορεί να αποκτήσουν ένα βρέφος που θα κλαίει υπερβολικά» είπε χαρακτηριστικά η Petzoldt σε δηλώσεις της στο πρακτορείο Reuters.

«Η έγκαιρη διάγνωση και η ιατρική παρακολούθηση των μητέρων με αγχώδεις διαταραχές μπορεί να βοηθήσει το μωρό», πρόσθεσε η ίδια.

Στη μελέτη συμμετείχαν 286 γυναίκες που ήταν στις αρχές της εγκυμοσύνης τους με μέσο όρο ηλικίας περίπου τα 28 έτη. Περίπου το 63% από εκείνες  ήταν ανύπαντρες και το 59% περίμεναν για πρώτη φορά μωρό.

Κατά την έναρξη της μελέτης, οι ερευνητές ρώτησαν τις γυναίκες πότε ξεκίνησαν τα συμπτώματα άγχους. Στη συνέχεια τις επισκέπτονταν κάθε μήνα μέχρι τα μωρά τους να γίνουν τεσσάρων μηνών και μετά ένα χρόνο αργότερα.

Στις συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν μετά την γέννηση των μωρών, 29 μητέρες ανέφεραν ότι τα βρέφη τους έκλαιγαν υπερβολικά. Υπερβολικό κλάμα ορίστηκε ως το κλάμα που διαρκεί τρεις ή περισσότερες ώρες την ημέρα, τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα για χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων ή και περισσότερο.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που είχαν μια αγχώδη διαταραχή πριν την εγκυμοσύνη ήταν πιο πιθανό να έχουν ένα μωρό που έκλαιγε υπερβολικά συγκριτικά με τις γυναίκες χωρίς κάποια αγχώδη διαταραχή.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Archives of Disease in Childhood.
Σε αντίθεση πάντως με προηγούμενες μελέτες, οι ερευνητές δεν βρήκαν μια ξεκάθαρη συσχέτιση μεταξύ της επιλόχειας κατάθλιψης και του υπερβολικού κλάματος των βρεφών.

Σε κάθε περίπτωση η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι το άγχος των γυναικών προκαλεί τα μωρά να κλαίνε περισσότερο, αλλά δείχνει ότι υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ αυτών των  δύο…

Exit mobile version