Οι άντρες και όχι τα παιδιά, πάνε πίσω την καριέρα μιας γυναίκας

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα διλήμματα όλων των μαμάδων: μπορεί η καριέρα να συνδυαστεί με τα παιδιά και την οικογένεια;

Λοιπόν, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι υπάρχει κάποιος που κρατά πίσω την καριέρα μιας γυναίκας αλλά δεν είναι τα παιδιά της!

Αντ ‘αυτού, είναι οι σύντροφοι των γυναικών που τις εμποδίζουν να συνεχίσουν την ανοδική πορεία στην σταδιοδρομία τους, βρίσκει νέα αμερικανική μελέτη. Οι συντάκτες της μελέτης λένε ότι οι γυναίκες δεν κυνηγούν τις επαγγελματικές φιλοδοξίες που είχαν στην δεκαετία των ’20, επειδή επιτρέπουν στους συζύγους τους να δώσουν προτεραιότητα στη δική τους καριέρα.

Στην έρευνα συμμετείχαν 25.000 απόφοιτοι του Harvard, την επαγγελματική πορεία των οποίων οι ερευνητές παρακολουθούσαν επί αρκετές δεκαετίες. Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες ήταν πολύ πιο πιθανό να καταλήξουν σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις, με μεγαλύτερη ευθύνη απ’ ότι οι γυναίκες.

Αλλά διαπίστωσαν ότι αυτό συνέβη όχι επειδή οι γυναίκες αποχώρησαν από το εργατικό δυναμικό. Μάλιστα μόνο το 11% των εργαζόμενων γυναικών σταμάτησαν να δουλεύουν επειδή έγιναν μητέρες. Οι περισσότερες γυναίκες ηλικίας μεταξύ 32 – 48 ετών, εργάζονταν με πλήρη απασχόληση. Αλλά έκαναν τεράστιες θυσίες για τους άντρες τους!

Στην αποφοίτηση, περισσότεροι από το ήμισυ των ανδρών δήλωσαν ότι επιθυμούν η καριέρα τους να υπερισχύσει από των συζύγων τους. Αλλά οι περισσότερες γυναίκες δήλωσαν ότι θέλουν να έχουν ισότιμες σχέσεις, με τις σταδιοδρομίες των δύο συντρόφων να αντιμετωπίζονται με την ίδια σοβαρότητα. Μόνο το 20% των γυναικών θεώρησαν ότι η καριέρα τους θα πάει πίσω, αναφέρει η National Post.

Αλλά στην πραγματικότητα στη μετέπειτα ζωή τους περίπου το 40% των γυναικών ανέφεραν ότι η καριέρα του συζύγου τους είχε προτεραιότητα σε σχέση με τη δική τους. Και οι άνδρες, περισσότεροι από το 70%  θεωρούν ότι η καριέρα τους είναι πιο σημαντική από των συντρόφων τους!

Και όταν πρόκειται για τη φροντίδα των παιδιών, η διαφορά είναι ακόμη πιο εμφανής. Το 86% των ανδρών και το 65% των γυναικών δήλωσαν ότι η σύντροφος είναι εκείνη που έχει την κύρια ευθύνη για τη φροντίδα των παιδιών – ακόμη κι αν εργάζεται!

Η καναδική εφημερίδα National Post, επισημαίνει επίσης ότι κι άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι μαμάδες παίρνουν χαμηλότερες αμοιβές και λιγότερες προαγωγές. Η έρευνα φαίνεται να σχετίζεται με τα ευρήματα μιας μελέτης που κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτό το έτος, η οποία υποστηρίζει ότι οι άντρες είναι πιο ευτυχισμένοι όταν οι γυναίκες τους δεν εργάζονται.

Exit mobile version