Οι πιο συχνές απορίες μίας νέας μαμάς

Δείτε τις απαντήσεις σε αυτά που σας απασχολούν

Το νέο μέλος της οικογένειας ήρθε και άλλαξε τη ζωή σας και την καθημερινότητάς σας. Και ειδικά για μία νέα μαμά που ζει για πρώτη φορά αυτή τη μοναδική εμπειρία.

Ωστόσο, μαζί με το μωρό ήρθαν μαζί και πολλές απορίες του τύπου, «Έφαγε αρκετά;», «Μήπως οι πολλές αγκαλιές θα το κακομάθουν;» ή «Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται;», στριφογυρίζουν συνεχώς στο μυαλό σας.

Για να σας καθησυχάσουμε διαβάστε μερικές απαντήσεις στις βασικότερες απορίες που σίγουρα σας απασχολούν.

Τρώει το μωρό μου αρκετά;

Όταν το μωρό παίρνει σταθερά βάρος, δείχνει μετά το γεύμα του ευχαριστημένο, ήρεμο και ζωηρό, δεν υπάρχει κανένας λόγος ν’ ανησυχείτε μήπως δεν τρώει αρκετά. Επίσης ένα μωρό που πίνει αρκετό γάλα «βρέχει» τέσσερις με πέντε πάνες την ημέρα. Υπολογίστε ότι θα πρέπει να παίρνει περίπου 200γρ.την εβδομάδα.

Όταν κλαίει να το πάρω αγκαλιά ή θα το κακομάθω;

Το νεογέννητο δεν πρέπει να το αφήνετε να κλαίει περισσότερο από ένα με δύο λεπτά πριν πάτε κοντά του. Το μωρό σας έχει ανάγκη να αισθάνεται την παρουσία σας, την αγκαλιά σας, το άγγιγμά σας, την μυρωδιά σας. Γι’ αυτό, μπορείτε να το κρατάτε τρυφερά κοντά σας για κάποια ώρα πριν και μετά το φαγητό του, να το χαϊδεύετε και να του δείχνετε την αγάπη σας.

Πώς πρέπει να είναι οι κενώσεις του και πόσο συχνές;

Τις πρώτες μέρες, το μωρό αποβάλλει μια παχύρρευστη σκούρα πράσινη ουσία που ονομάζεται μηκώνιο. Μετά από αρκετές μέρες, στα βρέφη που θηλάζουν οι κενώσεις τους είναι μαλακές, με όξινη οσμή, κίτρινο-μουσταρδί χρώμα και η σύστασή τους μοιάζει σαν να έχει μέσα κόκκους σιταριού. Ένα μωρό που θηλάζει μπορεί να έχει πολλές κενώσεις το εικοσιτετράωρο, ακόμα και δέκα φορές ή μία κάθε τρεις μέρες.

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται;

Οι ώρες του ύπνου ποικίλλουν στα μωρά και δεν υπάρχει κανόνας για το πόσες ώρες πρέπει να κοιμούνται. Συνήθως δώδεκα με δεκατέσσερις ώρες ύπνου είναι αρκετές ακόμα και για ένα νεογέννητο.

Πότε θα «πέσει» ο αφαλός του;

Χρειάζονται γύρω στις δέκα μέρες για να αποξηρανθεί και να πέσει το υπόλειμμα του ομφάλιου λώρου που κόπηκε κατά τον τοκετό.

Exit mobile version