Πώς ακριβώς σας βλέπει το μωρό σας όταν γεννιέται;

Κάνετε κουκου – τσά στο μωράκι σας κάθε φορά που ανοίγει τα ματάκια του και του χαμογελάτε γλυκά αλλά αναρωτιέστε τι ακριβώς βλέπει εκείνο;

Για πρώτη φορά ψυχολόγοι και επιστήμονες υπολογιστών, δίνουν μια ιδέα στους γονείς για το πώς βλέπει τον κόσμο ένα νεογέννητο και σύντομα θα υπάρξει και μια εφαρμογή για να μπορείτε να το δείτε και μόνοι σας.

Αν και θολά, τα περισσότερα μωρά μπορούν να προσδιορίσουν τις εκφράσεις του προσώπου που παίρνουν η μαμά και ο μπαμπάς, όταν βρίσκονται περίπου σε απόσταση 30 εκατοστών – περίπου την ίδια απόσταση κρατά μια μητέρα το νεογέννητο μωρό της κατά τη διάρκεια του θηλασμού.


Νορβηγοί και Σουηδοί επιστήμονες, συνδυάζουν τις υπάρχουσες γνώσεις της όρασης στα βρέφη και με την βοήθεια της τεχνολογίας δείχνουν την εικόνα που έχει ένα μωρό όταν βλέπει τους ενήλικες.

Ο Olov von Hofsten, ερευνητής στο Eclipse Optics, αναφέρει ότι με τη βοήθεια των μαθηματικών κατάφεραν να αποδομήσουν μια εικόνα σε ημιτονοειδείς γραμμές.

Ο Tim Brennen από την άλλη, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του ‘Οσλο, λέει ότι 30 εκατοστά είναι περίπου η απόσταση που μια μητέρα κρατάει ένα μωρό όταν θηλάζει «Έτσι πιστεύουμε ότι εξελικτικά, είναι μια πολύ σημαντική απόσταση, αφού είναι πολύ σημαντικό για ένα μωρό να λαμβάνει τα σήματα της μητέρας του.»

«Πιστεύουμε ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλύτερα σε απόσταση 30 εκατοστών από ό, τι στα 60 και 120,» λέει ο καθηγητής Brennen.

Ο Hofsten μάλιστα αναπτύσσει μια εφαρμογή που επιτρέπει στους γονείς να κατεβάσουν φωτογραφίες και να δουν πώς τους βλέπει το παιδί τους.

«Τραβάμε πολλές φωτογραφίες σήμερα με τις φωτογραφικές μηχανές και τα κινητά μας τηλέφωνα», λέει. «Οποιαδήποτε από αυτές τις εικόνες μπορούμε να τις φιλτράρουμε και να δούμε πώς ακριβώς μας βλέπουν τα νεογέννητα», καταλήγει ο ίδιος.

Exit mobile version