Πώς αντιμετωπίζουμε το βρεφικό κρυολόγημα

Ένα από τα πρώτα πράγματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι νέοι γονείς και γενικότερα οι γονείς των μωρών είναι το βρεφικό κρυολόγημα.

Τα μωρά παθαίνουν εύκολα κρυολογήματα επειδή οι αναπνευστικοί αγωγοί τους είναι στενοί και πολύ μικροί ενώ το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί επαρκώς. Κατά μέσο όρο, ένα μωρό έχει στον πρώτο χρόνο της ζωής του 8 με 10 κρυολογήματα πράγμα που σημαίνει ότι οι γονείς θα κληθούν αρκετές φορές να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση.

Το βασικό που χρειάζεται είναι ψυχραιμία, ιδίως στους νέους γονείς, και να ακολουθηθεί η σωστή θεραπεία για το μωρό. Πάνω από 90% των κρυολογημάτων στα μωρά προκαλούνται από ιούς ενώ μόνο στο 10% η αιτία είναι βακτήρια.

Τα συμπτώματα

Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τα συμπτώματα του βρεφικού κρυολογήματος αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον παιδίατρό σας. Η μπουκωμένη μύτη, η καταρροή, ο βήχας, το φτέρνισμα, το κοκκίνισμα ή και τσούξιμο των ματιών είναι μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα. Ενδεχομένως να παρουσιάσει και πυρετό οπότε πρέπει σίγουρα να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο. Καθώς το μωρό εισπνέει ελάχιστο αέρα από τα ρουθούνια, δυσκολεύεται να καταπιεί, γεγονός που του προκαλεί μια άρνηση να πιει οτιδήποτε και κάνει άσχημο ύπνο.

Τρόποι αντιμετώπισης

Το πιο σημαντικό κομμάτι όταν αντιληφθείτε ότι το μωρό σας έχει κρυολογήσει είναι να ανακουφίσετε τη δυσκολία που έχει στην αναπνοή. Θα πρέπει να ελευθερώσετε τη μύτη του από τις αυξημένες εκκρίσεις και να καθαρίσετε τα ρουθούνια με αποστειρωμένο, φυσιολογικό ορό. Ο ρόλος των αποστειρωμένων ορών Clinofar είναι καθοριστικός σε αυτό το στάδιο καθώς οι ισότονες αμπούλες Clinofar είναι μη ενέσιμος φυσιολογικός ορός χωρίς συντηρητικά και είναι ασφαλείς, υγιεινές και εύκολες στη χρήση.

Ο καθαρισμός αυτός θα πρέπει να επαναλαμβάνεται πριν από κάθε γεύμα του μωρού και πριν από την κατάκλιση του για ύπνο. Ο αποστειρωμένος, φυσιολογικός ορός Clinofar ενδείκνυται, εκτός από την περίπτωση κρυολογήματος, και για την καθημερινή υγιεινή της μύτης των βρεφών. Πιο συγκεκριμένα, μετά το καθημερινό μπάνιο του μωρού βάλτε στη μύτη από μισή ή μια έως δυο αμπούλες φυσιολογικού ορού (η ποσότητα εξαρτάται από την ηλικία του μωρού) που βρίσκεται στα πλαστικά μπουκαλάκια. Πολύ σημαντική είναι, επίσης, η χρήση του ρινικού αποφρακτήρα Clinofar καθώς τα μωρά δεν μπορούν από μόνα τους να φυσήξουν τη μύτη τους. O ρινικός αποφρακτήρας Clinofar βοηθάει στην απομάκρυνση των ρινικών εκκρίσεων του μωρού από τις ρινικές κοιλότητες και του χαρίζει έναν ήρεμο ύπνο εφόσον αυτό κοιμάται πιο εύκολα.

Σιγουρευτείτε ότι το μωρό σας ξεκουράζεται αρκετά και ότι πίνει άφθονα υγρά και αερίζετε καλά τον χωρό που αυτό κοιμάται. Αν το κρυολόγημα επιμένει ή το βρέφος παρουσιάσει υψηλό πυρετό επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρο.

Exit mobile version