Πώς να αλλάξω την πάνα στο μωρό;

Η αλλαγή της πάνας δεν είναι και η πιο ευχάριστη διαδικασία για τη μαμά ακόμα κι αν το μωρό είναι συνεργάσιμο.

Όταν όμως κλαίει και είναι ανήσυχο η διαδικασία γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Εσείς γνωρίζετε πώς πρέπει να αλλάζετε την πάνα του μωρού σας όσο το δυνατόν πιο καθαρά γίνεται για να μην εξαπλωθούν τα μικρόβια; Εδώ είναι μερικές συμβουλές.

Επιλέξτε μια καλή θέση

“Πάντα επιλέγουμε ένα συγκεκριμένο σημείο για την αλλαγή πάνας» λέει η Laura A. Jana, παιδίατρος και συγγραφέας. Αν μπορείτε να το ελέγξετε  και να κάνετε την αλλαγή κάθε φορά στο ίδιο σημείο είναι ότι καλύτερο. Αυτό επειδή αν αλλάζετε κάθε φορά την πάνα σε διαφορετικό σημείο τα μικρόβια εξαπλώνονται. Το καλύτερο μέρος είναι ασφαλώς το μπάνιο για να είστε κοντά στον νεροχύτη. Ο Robert W. Frenck καθηγητής της Παιδιατρικής στο Νοσοκομείο στο Cincinnati Children’s Hospital Medical Center υπογραμμίζει «Σε καμιά περίπτωση, μην αλλάζετε την πάνα στον πάγκο της κουζίνας. Πραγματικά είναι ασύλληπτο πώς μπορεί κανείς να αλλάζει πάνα σε ένα μέρος όπου ετοιμάζεστε να φάτε ή τρώτε φαγητό.»

Να είστε καλά προετοιμασμένες

Η Jana τονίζει ότι πρέπει να ξεκινάτε πάντα με όλα όσα χρειάζεστε. Αν δηλαδή στη μέση της διαδικασίας θέλετε να ανοίξετε ένα ντουλαπάκι για να πάρετε τα μωρομάντιλα  ή ένα σωληνάριο αλοιφής, αυξάνετε τις πιθανότητες να εξαπλωθούν τα μικρόβια στο σπίτι. Βεβαιωθείτε λοιπόν από την αρχή ότι έχετε κοντά σας όλα όσα χρειάζεστε.

Σκουπίστε προσεκτικά

Αν το μωρό σας είναι κοριτσάκι, σκουπίζετε πάντα από μπροστά προς τα πίσω για την πρόληψη λοιμώξεων. Αν έχετε αγοράκι σκουπίζετε καλά την περιοχή των γεννητικών οργάνων με κυκλικές κινήσεις.

Τυλίξτε την πάνα προσεκτικά

Ναι, δεν είναι πάντα εύκολο, ειδικά αν το παιδί σας κλαίει πολύ και κλωτσάει. Αλλά αν μπορέσετε να τυλίξετε γρήγορα την πάνα και να σφραγίσετε το αυτοκόλλητο θα έχετε λιγότερα μικρόβια.

Πάρτε ένα κουβαδάκι για την πάνα

Οι περισσότερες μαμάδες έχουν ειδικούς κάδους για τις βρεφικές πάνες για να μυρίζει λιγότερο το σπίτι.

Πλύνετε τα χέρια του μωρού

Ακόμα κι αν δεν είδατε το μωρό σας να ακουμπάει κάτι δυσάρεστο, πλύνετε τα χεράκια του μόλις αλλάξετε την πάνα.

Πλύνετε τα χέρια σας αμέσως

Εάν δεν είστε κοντά σε νεροχύτη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τζελ με βάση το οινόπνευμα, απλά κρατήστε το μακριά από το μωρό. Διαφορετικά πλένετε αμέσως τα χέρια σας στον νεροχύτη.

Υφασμάτινες πάνες

Είναι ένα ζήτημα γύρω από το οποίο υπάρχουν πολλές απορίες από τους γονείς. Το κυριότερο επιχείρημα υπέρ των υφασμάτινων είναι ότι δεν κοστίζουν και κάποιοι πιστεύουν ότι εμποδίζουν το σύγκαμα. Επίσης, οι πάνες μιας χρήσης έχουν πλαστική επένδυση που δεν αποσυντίθεται, ενώ οι υφασμάτινες μπορούν να ανακυκλωθούν και έτσι λιγότερα απορρίμματα καταλήγουν στις χωματερές.

Exit mobile version