Πώς να ενισχύσετε το IQ του μωρού σας

Ανησυχείτε μήπως το μωρό σας δεν είναι τόσο «αστέρι» επειδή δεν χτυπάει παλαμάκια κάθε φορά που του λέτε ή μήπως έχετε χάσει τον ύπνο σας επειδή η κόρη σας αδιαφορεί πεισματικά να μάθει τους αριθμούς.

Χαλαρώστε – το μυστικό της εξυπνάδας δεν είναι αυτό που νομίζετε. Ενώ ένα πολύπλοκο μείγμα γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων βοηθά στην ανάπτυξη του IQ του μωρού σας, μπορείτε κι εσείς η ίδια να ασκήσετε επιρροή και να το ενισχύσετε. Η στοργή και η φροντίδα του βρέφους είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη τους IQ του. Είναι επίσης σημαντικό να συμμετέχει το μωρό σας σε δραστηριότητες που διεγείρουν τον εγκέφαλο, όπως αυτές που αναφέρονται παρακάτω. Ευτυχώς είναι τόσο διασκεδαστικές για εσάς όσο και για το μωρό σας!

Φροντίστε να μιλάτε

Υπάρχει ένας συσχετισμός μεταξύ του αριθμού των λέξεων που ακούει το παιδί ως ένα μωρό και του IQ του», λέει ο Lise Eliot, συγγραφέας του βιβλίου How the Brain and Mind Develop in the First Five Years of Life. Όσο περισσότερο μιλάτε στο μωρό σας τόσο πλουσιότερο λεξιλόγιο θα αναπτύξει. Χρησιμοποιήστε απλές λεξούλες  και συζητήστε για απλά θέματα. Για τα παιχνίδια του για παράδειγμα ή την κουβερτούλα του. Γενικότερα προσπαθήστε να είστε περιγραφικοί. Και όταν το μωρό σας προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σας, δίνετε ό,τι σας ζητάει αφού το εξηγείτε πρώτα. Για παράδειγμα αν σας κάνει νόημα να του δώσετε το μπιμπερό του, πείτε: Ώστε ήθελες το μπουκαλάκι, λοιπόν! 

Ρίξτε το στο διάβασμα

Η ανάγνωση παραμυθιών όχι μόνο ενισχύει το συναισθηματικό δέσιμο της μητέρας με το μωρό αλλά ενισχύει και την νοημοσύνη του μωρού πάρα πολύ. Οι εικόνες επιτρέπουν στο παιδί να δει τα πράγματα διαφορετικά και να αναπτύξει την φαντασία του.

Όταν μάλιστα φτάσετε στο τέλος ενός βιβλίου, βρείτε την υπομονή να το διαβάσετε ξανά. Κάθε φορά που το κάνετε, το μωρό σας ακονίζει τις δεξιότητες μνήμη του και θα είναι μεγάλη χαρά για εκείνο να μπορεί να προβλέπει τι θα γίνει στις επόμενες σελίδες!

Αφήστε τα δάχτυλά σας να «μιλήσουν»

Χρησιμοποιείστε τη νοηματική γλώσσα για να επικοινωνήσετε με το μωρό σας πριν εκείνο μιλήσει. Να ξέρετε ότι ενισχύει πάρα πολύ την ευφυΐα του. Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η νοηματική γλώσσα έχει μια θετική επίδραση στο IQ και την ανάπτυξη της γλώσσας. Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, τα μωρά στα οποία οι γονείς τους έκαναν νοήματα από μικρή ηλικία είχαν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης συγκριτικά με εκείνα που δεν το έκαναν.

Προσπαθήστε να θηλάσετε

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η μακρύτερη διάρκεια θηλασμού ενός μωρού σχετίζεται με αυξημένη νοημοσύνη ως ενήλικος, καθώς επίσης και με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο και απόκτηση μεγαλύτερων εισοδημάτων. Όσο πιο πολύ καιρό είχε θηλάσει κάποιος, τόσο πιο ωφελημένος ήταν αργότερα. Διαβάστε εδώ την έρευνα.

Αγκαλίτσες

Εκφράστε την αγάπη και την στοργή σας αγκαλιάζοντας το μωρό και εστιάστε στην επαφή με τα μάτια. Με αυτόν τον τρόπο τα παρακινείτε να θέλουν να μάθουν να μιλούν και να συνδεθούν με τους άλλους ανθρώπους. Αυτός είναι και ο λόγος που τα μικρά παιδιά θέλουν να δείξουν στην μαμά ένα λουλούδι και στην γιαγιά τα αστέρια. Θέλουν να αναπτύξουν έναν δεσμό.  

Exit mobile version