Πώς να ενθαρρύνετε το μωρό σας να κάνει τα πρώτα του βήματα

Μεταξύ 4 – 15 μηνών το μωρό σας θα κατακτήσει σημαντικά ορόσημα. Θα μπορεί να κάθεται, στη συνέχεια θα αρχίσει να μπουσουλά και σε λίγο καιρό θα ξεκινήσει τα πρώτα του δειλά βήματα.

Είναι ένα πολύ διασκεδαστικό διάστημα και φυσικά μπορείτε να ενθαρρύνετε το μωρό σας ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για εκείνα τα πρώτα βήματα.

Στάδιο 1: Καθισιό

Όταν το μωρό σας θα μπορεί να κάθεται μόνο του , σημαίνει ότι αρχίζει να αποκτά τον έλεγχο της κινητικότητάς του. Με το να κάθεται, θα ενισχυθούν οι μύες του, τους οποίους και θα χρειαστεί για να στέκεται όριο.

Ηλικία: 4 – 7 μήνες

Τι μπορείτε να κάνετε: Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, πασάρετε στο μωρό μια μπάλα ή στοιβάξτε μαζί τα παιχνίδια για να ενισχυθούν λίγο οι μύες.

Στάδιο 2: Μπουσούλημα

Το πιο σημαντικό πράγμα για ένα μωρό κατά τη διάρκεια του μπουσουλήματος είναι να εξασκεί τις κινήσεις με το χέρι και τα πόδια του παράλληλα. Θα χρειαστεί αυτές τις δεξιότητες, όταν έρθει η ώρα να περπατήσει.

Ηλικία 7 – 10 μηνών

Τι μπορείτε να κάνετε: βοηθήστε το να αναπτύξει αυτές τις δεξιότητες, με το να μπουσουλά από τη μια άκρη του δωματίου στην άλλη. Στη συνέχεια επαινέστε το για τις κινήσεις του.

Στάδιο 3: Τραβώντας προς τα επάνω

Καθώς το μωρό μεγαλώνει γίνεται όλο και πιο περίεργο και θα αρχίσει να τραβά τη μαμά ή τον μπαμπά, ώστε να τον βοηθήσουν να εξερευνήσει τον κόσμο. Τότε είναι που αρχίζει να ισορροπεί και μαθαίνει σιγά σιγά να στέκεται όρθιο.

Ηλικία: 8 μηνών

Τι μπορείτε να κάνετε: Δείξτε στο μωρό πως μπορεί να σηκώνεται και πώς να λυγίζει τα γόνατά του στο πάτωμα. Αυτό θα συμβάλει στην μείωση των πτώσεων, όταν αρχίσει να περπατά.

Στάδιο 4: Περπάτημα με βοήθεια

Όταν το μωρό σας αποκτήσει ισορροπία, μπορείτε να το βοηθήσετε κρατώντας τα χεράκια του και κάνοντας μερικά βήματα. Αυτό θα το βοηθήσει στην επόμενη φάση του βαδίσματος και θα έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

Ηλικία: 8 – 9 μήνες

Τι μπορείτε να κάνετε: Πρακτική, πρακτική και πρακτική! Όσο περισσότερο πρακτική κάνετε, τόσο το καλύτερο για το μωρό σας. Θα νιώθει μεγαλύτερη άνεση όταν στέκεται στα στα πόδια του και θα μπορέσει να κάνει εκείνα τα πρώτα βήματα πολύ γρήγορα.

Στάδιο 6: Μόνος χωρίς βοήθεια

Η ισορροπία είναι ένα βασικό στοιχείο για να μπορέσει το μωρό σας να περπατήσει. Αν καταφέρει να ισορροπήσει για μ ερικά δευτερόλεπτα θα αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και θα προσπαθήσει να κάνει ένα βήμα παραπέρα.

Ηλικία: 9 – 12 μήνες

Τι μπορείτε να κάνετε: Καθίστε με το μωρό σας στο πάτωμα και βοηθήστε το να σηκωθεί. Στην συνέχεια υπολογίστε πόση ώρα μπορεί να στέκεται όρθιο μέχρι να πέσει κάτω. Δώστε έναν έπαινο μετά από κάθε προσπάθεια.

Στάδιο 7: Τα πρώτα βήματα

Τα πρώτα βήματα του μωρού σας θα είναι μια στιγμή που θα θυμάστε για πάντα. Το περπάτημα έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη που έχει το μωρό στον εαυτό του, οπότε φροντίστε να το επαινείτε και να το ενθαρρύνετε.

Ηλικία: 9 – 12 μήνες

Τι μπορείτε να κάνετε: Χειροκροτήστε το μωρό μόλις κάνει τα πρώτα του βήματα και καθοδηγήσετε το, ώστε σιγά σιγά να αποκτήσει καλή ισορροπία και να περπατά μόνο του.

Στάδιο 8: Περπάτημα

Μπορεί να σκοντάψει κάμποσες φορές αλλά ενθαρρύνετε το μωρό να εξασκεί τα ποδαράκι του. Λάβετε υπόψη ότι τα μωρά λατρεύουν να εξερευνούν τα πάντα, οπότε φροντίστε να κάνετε συχνά βόλτες με τα πόδια.

Ηλικία: 12 – 15 μήνες

Τι μπορείτε να κάνετε: Όσο το δυνατόν περισσότερες βόλτες με τα πόδια. Αφήστε το καρότσι και πηγαίνετε στο πάρκο με τα πόδια, για παράδειγμα.

Όλη η αλήθεια για τη στράτα

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ) αποθαρρύνει τη χρήση της στράτας. Λένε ότι η στράτα όχι μόνο επιβραδύνει την ανάπτυξη των ποδιών του μωρού, αλλά είναι και εξαιρετικά επικίνδυνη. Χιλιάδες μωρά καταλήγουν στο νοσοκομείο κάθε χρόνο εξαιτίας χτυπημάτων από τη στράτα. Στον Καναδά έχει ήδη απαγορευτεί να πωλούνται στράτες και οι ΗΠΑ αποθαρρύνουν τους γονείς να τις αγοράζουν.

Exit mobile version