Πώς να καθαρίσετε τη μύτη, τα αυτιά και τα ματάκια του μωρού

Τα ματάκια, η μύτη και τα αυτιά του μωρού είναι τρία πολύ ευαίσθητα σημεία που όμως χρειάζονται καθημερινά απαλό καθαρισμό.

Για να μην αγχώνεστε όσες είστε νέες μαμάδες δείτε πώς να φροντίζετε σωστά τα μάτια, τα αυτιά και τη μύτη του νεογέννητου μωρού σας.

Ποια ώρα της ημέρας είναι κατάλληλη;

Μπορείτε να καθαρίσετε τα μάτια του μωρού σας, τη μύτη και τα αυτιά όταν κάνετε μπάνιο το μικρό σας. Το νερό από μόνο του είναι μια χαρά. Το καλύτερο είναι να αποφύγετε το σαπούνι, διαφορετικά προμηθευτείτε ένα σαπούνι ιδανικό για βρέφη από το φαρμακείο. Σε καμία περίπτωση μη χρησιμοποιήσετε το κοινό σαπούνι αφού το μωρό είναι ακόμα πολύ ευαίσθητο για ένα τέτοιο προϊόν.

Τι βήματα θα ακολουθήσω;

Μάτια


Αφού  πάρετε μερικές μπάλες βαμβακιού και ενυδατώσετε ένα κομμάτι βαμβακιού σε λίγο ζεστό νερό μπορείτε να καθαρίσετε τις γωνίες των ματιών του μωρού σας, σκουπίζοντας απαλά από την εσωτερική γωνία προς την εξωτερική γωνία. Χρησιμοποιήστε ένα νέο βαμβάκι για κάθε ματάκι.

Μύτη

Όσον  αφορά τη μύτη του μωρού σκουπίστε απαλά με το βαμβάκι γύρω από κάθε ρουθούνι για να απαλλαγεί το μωρό από τη βλέννα. Είναι καλύτερα να μην βάλετε το βαμβάκι μέσα στην μύτη του μωρού, ούτε καν μπατονέτα επειδή μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία.

Αυτιά 

Σκουπίστε καλά με το βαμβάκι το πίσω μέρος του αυτιού του μωρού και γύρω γύρω το εξωτερικό του. Να είστε προσεκτικοί για να μην κολλήσει τίποτα στο εσωτερικό του αυτιού γιατί είναι πολύ εύκολο να προκαλέσει βλάβη. Γενικότερα δείξτε  προσοχή στο αυτί και μην χρησιμοποιήσετε για κανένα λόγο τις μπατονέτες. Το αυτί καθαρίζεται από μόνο του, επομένως ενημερώστε τον γιατρό σας αν έχει αναπτυχθεί μεγάλη ποσότητα κεριού στο εσωτερικό. Αν χρησιμοποιήσετε μπατονέτα μπορεί να σπρωχθεί το κερί ακόμη πιο βαθιά και να προκαλέσει μεγαλύτερο πρόβλημα.

Exit mobile version