Πώς να κρατήσετε το νεογέννητο μωρό σας

Κάποιοι γονείς κρατάνε το νεογέννητο μωρό τους με πολύ μεγάλη άνεση. Αυτό είτε έρχεται φυσικά, είτε βοηθά ενδεχόμενη εμπειρία από μωρά φίλων ή συγγενών.

Άλλοι πάλι γονείς αισθάνονται νευρικότητα και αναρωτιούνται «Πώς θα μπορέσω να κρατήσω αυτό το πολύ μικρό πλασματάκι;»

Αν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία γονέων και το μωρό σας σας φαίνεται εύθραστο και διστάζετε να το πάρετε στα χέρια σας, μπορείτε να ηρεμήσετε. Το μωρό είναι αρκετά «ανθεκτικό» και αν το πιάνετε απαλά και φροντίζετε να στηρίζετε καλά με το χέρι σας το κεφαλάκι του και τον αυχένα του, να είστε σίγουρη ότι δεν θα του προκαλέσετε δυσφορία. Εδώ είναι μερικές συμβουλές για το πώς να κρατάτε το μωρό σας.

Εάν το μωρό σας σας το δίνει κάποιο άλλο πρόσωπο

Απλά λικνίστε και τα δύο σας χέρια προς τα πάνω δεμένα και αφήστε το κεφαλάκι και το λαιμό του μωρού σας να ακουμπήσουν στους λυγισμένους αγκώνες σας. Κρατήστε το υπόλοιπο της «αγκαλιάς» σας για να στηρίξετε το σώμα του μωρού. Ο γυναικολόγος σας θα σας καθοδηγήσει για την πρώτη αγκαλιά.

Αν πάρετε το μωρό από το κρεβάτι ή τη κούνια

Με το ένα σας χέρι κρατήστε το κάτω μέρος από το λαιμό του μωρού, υποστηρίζοντας το με την παλάμη σας και το κεφαλάκι με τα δάχτυλά σας. Αυτό σημαίνει ότι η κορυφή της πλάτης του μωρού θα βρίσκεται στον καρπό σας. Με το άλλο χέρι κρατήστε το κάτω μέρος του μωρού.

Για να ηρεμήσει

Μία καλή στάση για να το ηρεμήσετε όταν κλαίει ή όταν κοιμάται είναι να το γέρνετε πάνω στον ώμο σας, κρατώντας το κορμάκι του όρθιο και το κεφαλάκι του ακουμπισμένο επάνω σας. Στηρίξτε τον αυχένα του με το ένα χέρι και με το άλλο την πλατούλα του.

Μην έχετε άγχος

Τον πρώτο καιρό όταν θα κρατάτε το μωρό σας μπορεί να αισθάνεστε λίγο άβολα και να έχετε νευρικότητα. Συχνά μπορεί να μην ξέρετε που να βάλετε τα χεράκια του και να νομίζετε ότι δεν αισθάνεται άνετα. Μέσα στην πρώτη εβδομάδα όμως να ξέρετε ότι θα εξοικειωθείτε. Να θυμάστε να κρατάτε απαλά το μωρό σας και κοντά στο σώμα σας. Αυτό θα το καθησυχάζει και θα νιώθει ασφάλεια. Μπορείτε να του μιλάτε σιγοψυθυριστά ή να το σκεπάζετε με μια απαλή κουβερτούλα. Πάντως να θυμάστε ότι δεν του αρέσουν οι απότομες κινήσεις γι΄ αυτό φροντίστε να το μετακινείτε προσεκτικά. Μπορεί να σας φαίνεται πολύ μικρό και εύθραυστο, αλλά είναι μία ισχυρή προσωπικότητα που θα σας δείξει πόσο πολύ απολαμβάνει το τρυφερό άγγιγμα και τη ζεστή αγκαλιά σας.

Exit mobile version