Πώς θα κάνετε το μωρό σας να κοιμάται όλη νύχτα

Έχετε κουραστεί να μένετε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της νύχτας αφού το μωρό σας κοιμάται με διαλείμματα; Μάθετε πώς θα κάνετε το μωρό σας να κοιμάται όλη νύχτα (και μαζί με εκείνο κι εσείς) ακολουθώντας τις παρακάτω 4 στρατηγικές.

Να ξέρετε πάντως πώς χρειάζεται υπομονή αφού όλα τα νεογέννητα χρειάζονται λίγο χρόνο για να καταλάβουν τη διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας. Σε κάθε περίπτωση, μετά τους τέσσερις μήνες θα παρατηρήσετε κι εσείς οι ίδιοι ότι το μωρό σας έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο.

«Απογαλακτισμός» από την πιπίλα

Αιτία: Το μωρό σας ξυπνάει ξανά και ξανά επειδή χάνει την πιπίλα και ψάχνει να τη βρει.

Λύση: Στον όγδοο μήνα της ζωής τους τα περισσότερα μωρά μπορούν και παίρνουν εκ νέου στο στόμα τους την «χαμένη» πιπίλα – κάτι που είναι θετικό αφού σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες η νυχτερινή πιπίλα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS) κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου του μωρού. “Μέχρι τότε, η επιλογή σας είναι είτε να απαλλαγείτε  από την πιπίλα εντελώς, είτε να αφήσετε το μωρό σας να κλαίει στη μέση της νύχτας», λέει η Janet Κ. Kennedy, παιδίατρος και μέλος της Αμερικανικής  Ένωσης Διαταραχών Ύπνου. Η ίδια βοήθησε πολλά μωρά να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα, συμπεριλαμβανομένης και της δικής κόρη της όταν ήταν 5 μηνών. “Από τις 4 έως τις 5:30 το πρωί, ήμασταν συνεχώς στο δωμάτιό της μικρής για της βάλουμε πίσω την πιπίλα ώσπου μια μέρα την άφησα να κλαίει. Για 2 μέρες έκλαιγε πολύ ώσπου έμαθε να την βάζει μόνη της και στη συνέχεια την «έκοψε» εντελώς τη νύχτα και πάλι μόνη της.»

Λευκός ήχος – Ο σύμμαχός σας

Αιτία: Το μωρό σας μπορεί συχνά να ξυπνάει εξαιτίας του φυσικού ήχου μέσα στο σπίτι όπως τα μεγαλύτερα αδέλφια,τα κουδούνια, τα αυτοκίνητα που περνάνε έξω από το σπίτι και ενδέχεται να «τρομάξουν» το μωρό σας.

Λύση: Χρησιμοποιήστε ένα μηχάνημα λευκού θορύβου όπως είναι το πιστολάκι ή ένας ανεμιστήρας ή ακόμα και η ηλεκτρική σκούπα για να δημιουργήσετε ένα απαλό βουητό που θα κρύβει τους άλλους ήχους. Αν το καθιερώσετε και το συμπεριλάβετε ως μέρος της ρουτίνας για να πάει το μωρό σας για ύπνο αυτό θα είναι το σύνθημά του για να χαλαρώσει.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, χρησιμοποιώντας μία συσκευή λευκού θορύβου ρυθμισμένη σε κατάλληλη ένταση, το μωρό μπορεί να ηρεμήσει και να κοιμηθεί καλύτερα. Από τον ήχο της βροχής ως τον βόμβο των ηλεκτρικών συσκευών, υπάρχουν διάφορα είδη λευκού θορύβου τόσο σε CD, όσο και σε εφαρμογές για τα κινητά! Δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε!

Μην καθησυχάζετε το μωρό για πολύ ώρα

Αιτία: Είναι τέσσερις το πρωί αλλά το μωρό σας έχει όρεξη για παιχνίδι!

Λύση: Αν το μωρό σας περνάει μια αναπτυξιακή έκρηξη ανάπτυξης – αν για παράδειγμα μαθαίνει να μπουσουλάει – ο ενθουσιασμός του θα είναι τέτοιος για την άσκηση των νέων δεξιοτήτων που δεν θα μπορεί να κοιμάται. Να είστε απόλυτοι και σταθεροί στην άποψη ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν παίζουμε αλλά κοιμόμαστε. Ακόμα κι αν κλαίει κατά τη διάρκεια της νύχτας, σηκωθείτε πάρτε το μωρό σας αγκαλιά για λίγο αλλά μην το παρακάνετε. Ηρεμήστε το και βάλτε το ξανά πίσω στην κούνια. Μπορεί να  συνεχίσει το κλαψούρισμα για λίγο αλλά σύντομα θα σταματήσει και θα κοιμηθεί. 

Προετοιμάστε πρώτα το μεγάλο παιδάκι της οικογένειας

Αιτία: Σπεύδετε στο πλευρό του μωρού πριν προλάβει να ξυπνήσει το άλλο παιδάκι της οικογένειας.

Λύση: Το να τρέχετε κάθε λίγο και λιγάκι κατά τη διάρκεια της νύχτας στο πλευρό του μωρού σας ώστε να μην ξυπνήσει το μεγαλύτερο παιδάκι σας το κάνετε να είναι εξαρτημένο από την παρουσία σας μέχρι να ξανακοιμηθεί. Αν λοιπόν ξυπνάει και δεν σας βλέπει κοντά του είναι επόμενο να βάζει τα κλάματα. Είναι βέβαια σκληρό να το αφήνετε να κάνει φασαρία και να ξυπνά τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Φροντίστε να έχετε προειδοποιήσει το μεγαλύτερο αδερφάκι εκ των προτέρων. Πείτε για παράδειγμα «Ο μπέμπης μπορεί να κλάψει κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά είναι λογικό επειδή τώρα προσπαθεί να κοιμάται όλη τη νύχτα.» Όταν λοιπόν το μωρό ξυπνά και το ίδιο κάνει και το μεγαλύτερο παιδί σας, καταπραΰνετε το μεγάλο σας παιδί πρώτα. Είναι πιο πιθανό να κοιμηθεί χωρίς μεγάλη βοήθεια.

Πόσο ύπνο χρειάζεται το μωρό τον πρώτο χρόνο της ζωής του;

Ακολουθήστε αυτόν τον μικρό οδηγό ύπνου το πρώτο χρόνο του μωρού για να μάθετε πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται σε κάθε ηλικία.

0 έως 3 μηνών: Τον πρώτο μήνα το μωρό μπορεί να κοιμάται έως και 20 ώρες την ημέρα, να ξυπνά δηλαδή μόνο για λίγο, για να φάει. Τους επόμενους δύο μήνες το μωρό θα χρειάζεται περίπου 15,5 ώρες ύπνου, δηλαδή περίπου 8,5 ώρες το βράδυ και άλλες 7 ώρες ανά διαστήματα μέσα στην ημέρα.

3 έως 6 μηνών: Το μωρό θα κοιμάται περίπου 15 ώρες ανά ημέρα. Προσπαθήστε να αυξήσετε τις βραδινές ώρες ύπνου στις 10 και να μειώσετε στις 5 τις ώρες που κοιμάται «σπαστά» μέσα στη μέρα.

6 έως 9 μηνών: Το μωρό χρειάζεται περίπου 14,5 ώρες ύπνου. Συνήθως από αυτές 11 ώρες καταλαμβάνει ο βραδινός ύπνος και οι υπόλοιπες ώρες μοιράζονται σε δύο μικρούς ύπνους κατά την διάρκεια της ημέρας.

9 έως 12 μηνών: Το μωρό πλέον κοιμάται γύρω στις 14 ώρες, δηλαδή 11 ώρες τη νύχτα και άλλες δύο-τρεις ώρες το μεσημέρι. Αν το μωράκι σας σε αυτή την ηλικία συνεχίζει να έχει ανήσυχους ύπνους, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.

 

Πηγή:parents.com

Exit mobile version