Πότε αρχίζουν να μιλάνε τα μωρά;

Μέχρι στιγμής, ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο επικοινωνεί το μωρό σας είναι το κλάμα. Δυνατά και συχνά. Ευτυχώς όμως σύντομα θα κάνει ένα τεράστιο άλμα στην ανάπτυξη της γλώσσας και θα αρχίσει να εκφράζεται με λόγια.

Έχει όμως την ικανότητα να «φλυαρεί» και να «μιλάει» με τον δικό του τρόπο.  Η «φλυαρία» είναι ένα σημαντικό ορόσημο, διότι αποτελεί την αρχή μιας πραγματικής επικοινωνίας, και σημαίνει ότι το μωρό έχει αρχίσει να πειραματίζεται με ήχους, να ανταποκρίνεται και να οικοδομεί κοινωνικές σχέσεις. 

Είδη εξέλιξης

Όταν το μωρό σας αρχίζει να «μιλά» αναπτύσσει τις γλωσσικές του δεξιότητές. Σίγουρα στην αρχή δεν θα έχετε ιδέα για το τι λέει, αλλά αυτές οι ασυναρτησίες σιγά σιγά θα γίνουν πραγματικές λέξεις. Η «φλυαρία» της, σας δίνει επίσης τη δυνατότητα να καταλάβετε πράγματα για τη γνωστική του ανάπτυξη, όπως το παράδειγμα το γεγονός ότι μπορεί και απομνημονεύει και επαναλαμβάνει ήχους, ή το να χρειάζεται χρόνο για να σκεφτεί τι θέλει να πει. Πολύ πριν πει την πρώτη του λεξούλα πάντως  το μωρό σας έχει ήδη αρχίσει να κοινωνικοποιείται και βλέπει τη αντίδρασή σας στους ήχους που κάνει. Επηρεάζεται δηλαδή από εσάς και μαθαίνει τη γλώσσα.

Πότε να περιμένετε ότι θα αρχίσει να μιλά; 

Οι λεκτικές δεξιότητες του μωρού σας αναπτύσσονται, όταν ο φωνητικός μηχανισμός ωριμάζει και αυτό έχει περισσότερο να κάνει με το περιβάλλον. Το μωρό αρχίζει πάντως να «φλυαρεί» όταν κλείσει τους 4 μήνες ενώ τα πρώτα του φωνήεντα τα λέει περίπου στους 2 – 3 μήνες.

Μπορώ να βοηθήσω το μωρό μου;

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το μωρό σας να μιλήσει. Αυτά είναι:

Τι πρέπει να προσέξετε

Να θυμάστε ότι κάθε μωρό είναι διαφορετικό και αναπτύσσει τις δεξιότητές του σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Όσο η «φλυαρία» του μωρού σας εξελίσσεται και αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Αν όμως η ομιλία του και η γλωσσική του ανάπτυξη σταματήσει ή υποχωρήσει σε κάποιο σημείο και το μωρό σας είναι μεγαλύτερο από 15 μηνών, κάντε μια επίσκεψη στον παιδίατρο. Όσο πιο νωρίς εντοπιστεί ενδεχομένως ένα πρόβλημα, τόσο το καλύτερο.

Πηγή: Parents.com

Exit mobile version