Πότε τα μωρά αρχίζουν να σηκώνουν τα κεφάλια τους;

Η κινητική ανάπτυξη ενός παιδιού αρχίζει ακριβώς όταν οι μύες του επιτρέπουν να κρατήσει το κεφάλι ψηλά. Αυτό, γενικά, αρχίζει να εκδηλώνεται από τον τέταρτο μήνα της ζωής.

Ωστόσο, πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη ότι οι παράμετροι ανάπτυξης μπορούν να διαφέρουν χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα για τα μωρά.

Πριν από την ηλικία των 3 ή 4 μηνών, το παιδί μπορεί να προσπαθήσει να σηκώσει το κεφάλι του και να το κρατήσει στη θέση του, αλλά δεν μπορεί να το επιτύχει για περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα.

Σε αυτούς τους μήνες, το μωρό αρχίζει να κάνει αυτό την κίνηση με απλά αντανακλαστικά και κινείται προς πιο συνειδητές και μόνιμες ενέργειες.

Μόλις κατακτηθούν αυτές οι δεξιότητες, η ανάπτυξη του μωρού θα συνεχιστεί μέσω των μυών του ώμου και της πλάτης, που θα είναι υπεύθυνοι για να του επιτρέψει να καθίσει.

Αργότερα, τα άκρα του θα ενισχυθούν. Αυτή είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να μάθει να περπατάει.

Συνοπτικά, οι κινήσεις που μαθαίνει το μωρό με την πάροδο του χρόνου διατάσσονται ως εξής:

Πρώτος μήνας: έλεγχος της κατεύθυνσης του κεφαλιού για να δούνε πράγματα.
Δεύτερος και τρίτος μήνας: να αποκτήσουν τον έλεγχο του σώματος και των άκρων, αλλά χωρίς να τα ελέγχουν με συντονισμένο τρόπο.
Τέταρτο έως έκτο μήνα: το μωρό συνήθως μαθαίνει να κρατά ψηλά το κεφάλι του.
Έκτος μήνας και μετά: από εδώ, οι κινήσεις του μωρού αρχίζουν να είναι πιο εκ προθέσεως και, καθώς κερδίζει δύναμη, θα μάθει να κινείται με τα δικά του μέσα. Πρώτα θα συρθεί και μετά θα περπατήσει.

Exit mobile version