Στερεές τροφές: Πώς θα καταλάβω ότι το μωρό μου είναι έτοιμο;

Η κατανάλωση στερεών τροφών είναι ένα μεγάλο βήμα για το μωρό.

Όταν το μωρό σας αρχίσει ξαφνικά να ενδιαφέρεται για αυτό που τρώτε θα σημαίνει ότι είναι έτοιμο να ξεκινήσει να τρώει με το κουτάλι. Μάθετε πότε και πώς θα κάνετε τη μετάβαση από το μητρικό γάλα ή το μπιμπερό στις στερεές τροφές.

Είναι το μωρό μου έτοιμο;

Το μητρικό γάλα ή το ειδικό βρεφικό γάλα εμπορίου είναι το μοναδικό φαγητό για το νεογέννητο. Ωστόσο, τα περισσότερα μωρά όταν είναι μεταξύ 4 – 6 μηνών είναι έτοιμα να ξεκινήσουν να τρώνε στερεές τροφές είτε ως συμπλήρωμα θηλασμού είτε για διατροφή. Τότε είναι που σταματούν να χρησιμοποιούν μόνο τη γλώσσα τους και να αρχίζουν να συντονίζονται για την κατάποση του φαγητού. Εκτός όμως από την ηλικία, υπάρχουν κι άλλες ενδείξεις ότι το μωρό σας είναι έτοιμο για στερεά τροφή Για παράδειγμα:

•    Μπορεί να κρατήσει το κεφάλι του σε μια σταθερή, όρθια θέση.
•    Μπορεί να καθίσει με υποστήριξη.
•    Βάζει τα χεράκια του στο στόμα ή τα παιχνίδια του.
•    Ενδιαφέρεται για το δικό σας φαγητό.

Με τι μπορώ να ξεκινήσω;

Συνεχίστε να ταΐζετε το μωρό με μητρικό γάλα ή με γάλα εμπορίου όπως συνηθίζατε. Στη συνέχεια:

Ξεκινήστε με δημητριακά
Προτιμήστε δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο. Αναμείξτε 1 κουταλιά της σούπας δημητριακά με 4 κουταλιές της σούπας γάλα. Βοηθήστε το μωρό να καθίσει σε όρθια θέση, έτσι ώστε να μην πνιγεί. Κοιτάξτε το μωρό, δείξτε του πώς να ανοίγει το στόμα του και ενθαρρύνετέ το να δοκιμάσει λέγοντάς του πόσο νόστιμο είναι και πόσο καλά τα πηγαίνει στην προσπάθειά του.
 
Προσθέστε πολτοποιημένο κρέας, λαχανικά και φρούτα
Αφού το μωρό έχει δοκιμάσει τα δημητριακά μπορείτε να εισάγετε σταδιακά πολτοποιημένα το κρέας, τα λαχανικά και τα φρούτα. Επιλέξτε όμως τρόφιμα που δεν περιέχουν ζάχαρη και αλάτι και δίνετε στο μωρό να δοκιμάσει μία νέα τροφή κάθε φορά για τουλάχιστον δύο με τρεις ημέρες, έτσι ώστε να μπορέσετε να αντιληφθείτε εάν έχει αλλεργία σε κάποια από αυτές.

Ψιλοκομμένα τρόφιμα
Στο διάστημα 8 – 10 μηνών, τα περισσότερα μωρά μπορούν να τρώνε ψιλοκομμένα τρόφιμα όπως είναι τα μαλακά φρούτα, τα λαχανικά, τα ζυμαρικά, το τυρί, το καλά μαγειρεμένο κρέας και τα ξηρά δημητριακά. Καθώς θα πλησιάζουν τα πρώτα του γενέθλια μπορείτε να του προσφέρετε τρία γεύματα την ημέρα καθώς και σνακ.

Μπορώ να του δίνω και χυμό;

Δεν είναι απαραίτητο να συμπεριλάβετε τον χυμό στη διατροφή του μωρού γιατί δεν είναι τόσο πολύτιμος όσο τα ίδια τα φρούτα. Επιπλέον η κατανάλωση πολλών χυμών θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα βάρους και διάρροιας καθώς και να χαλάσει την όρεξη του μωρού ή τα δοντάκια του. Εάν λοιπόν επιλέξετε να δώσετε χυμό, περιμένετε τουλάχιστον το μωρό σας να συμπληρώσει τους 6 μήνες ή και μεγαλύτερο.

Exit mobile version