Συμβουλές για μαμάδες που δεν κλείνουν μάτι!

Την περίοδο της εγκυμοσύνης όλοι σας συμβουλεύουν να απολαύσετε τον ύπνο τώρα που ακόμα μπορείτε!

Μάλιστα σε πολλές μέλλουσες μαμάδες αυτό μοιάζει υπερβολικό καθώς τους είναι πραγματικά δύσκολο να πιστέψουν ότι ο νέος και μικρός «συγκάτοικος» θα θέλει τροφή, άλλαγμα και παρέα όλο το 24ωρο! Μια βδομάδα λοιπόν μπορεί να είναι εφικτό, άντε δύο. Όταν όμως για πολλές εβδομάδες στερήστε ύπνο, αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στο μυαλό και το σώμα σας. Για να σας βοηθήσουμε λοιπόν να κρατήσετε σε καλά επίπεδα την διάθεσή σας, την υγεία και το μυαλό σας, έχουμε συγκεντρώσει συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να «επιζήσετε» τις δύσκολες ημέρες της αϋπνίας.

Φροντίστε να παίρνετε ένα καλό πρωινό

Σύμφωνα με έρευνα, η κατανάλωση πρωτεΐνης, δημητριακών ολικής αλέσεως και φρούτων το πρωί, βοηθάει τον οργανισμό να λειτουργήσει καλύτερα ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει κοιμηθεί αρκετά. Ένα ωραίο πρωινό περιλαμβάνει βραστά αυγά, πλιγούρι βρώμης ακόμα και με λίγο κοτόπουλο αν σας έχει περισσέψει από το προηγούμενο βράδυ και φρούτα ή λαχανικά. Αποφύγετε τη ζάχαρη.

Κοιμηθείτε όταν κοιμάται

Ναι μπορεί να έχετε να απλώσετε μπουγάδα ή να πρέπει να μαγειρέψετε αλλά η υγεία σας προέχει οπότε φροντίστε να ξεκουράζεστε ακόμα κι να είναι για λίγο. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι τις ώρες που το μωρό κοιμάται είναι ευκαιρία για χαλάρωση και τέτοιες στιγμές θα τις αναζητάτε ιδιαίτερα αργότερα. Δοκιμάστε να πάρετε ένα μικρό υπνάκο στον καναπέ ίσα ίσα για να αναπληρώσετε τον πρωινό ύπνο.

Λιαστείτε στο φως του ήλιο

Τις ημέρες που έχει ωραίο καιρό βάλτε το μωράκι σας στο καροτσάκι και πηγαίνετε μια βόλτα. Η έκθεσή στο φως του ήλιου κατά τους χειμερινούς μήνες έχει πολλαπλά οφέλη τόσο στην ψυχολογία όσο και στην υγεία του σώματός μας. Μια πρωινή βόλτα στον ήλιο , μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή μας και παράλληλα, να συμβάλλει στην ημερήσια παραγωγή βιταμίνης D, καθώς το 80-90% αυτής παράγεται κάτω από το δέρμα μας όταν εκτεθούμε στην ηλιακή ακτινοβολία.

Ζητήστε βοήθεια

Οι πρώτες έξι εβδομάδες με το μωρό είναι μεν μαγικές αλλά και κουραστικές. Αν δείτε ότι δεν θα βγάζετε πέρα και αισθάνεστε πραγματικά εξαντλημένες εξετάστε το ενδεχόμενο να ζητήσετε βοήθεια από μια νταντά, έστω για λίγες ώρες. Αν νομίζετε ότι βγαίνετε έτσι εκτός προϋπολογισμού ζητήστε βοήθεια από τους γονείς σας βοήθεια ή από φίλους που έχουν εμπειρία.

Αποφύγετε την αναβολή

Η αλήθεια είναι ότι το κάνουμε όλοι: όταν δηλαδή χτυπάει το ξυπνητήρι να δίνουμε μια περίοδο χάριτος στον εαυτό μας και να παρατείνουμε τον ύπνο μας έστω και για 10 λεπτάκια. Μπορεί λοιπόν να είναι δελεαστικό αλλά είναι προτιμότερο να σηκώνεστε κατευθείαν και να αναπληρώσετε έστω και με ένα μικρό υπνάκο το μεσημέρι τον χαμένο ύπνο.

Ακολουθήστε κι εσείς μια ρουτίνα

Όπως το μωράκι σας ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα κάθε μέρα, το ίδιο πρέπει να κάνετε κι εσείς. Προσπαθήστε λοιπόν όταν το μωρό κοιμάται να μην καθυστερείτε με email και δουλειές του σπιτιού. Οι πιθανότητες το μωρό σας να ξυπνήσει τα ξημερώματα και να θέλει να παίξετε είναι πολλές! Φροντίστε λοιπόν να κοιμάστε νωρίς ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξαπλώσετε στις 21:00. Το σώμα σας θα το εκτιμήσει!

Exit mobile version