Το δικαίωμα να μην κάνεις παιδιά: Μια γυναίκα εξομολογείται

«Δεν θέλω να αποκτήσω παιδιά,

το είχα αποφασίσει από το νηπιαγωγείο και δεν άλλαξα ποτέ γνώμη.

Όταν εκφράζω όμως δημοσίως την άποψη μου τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες με κοιτάζουν περίεργα και αναρωτιούνται: Πώς μπορεί να το λέει αυτό μια γυναίκα; Είναι τρελή; Μήπως δεν είχε καλή παιδική ηλικία; Γιατί;

Ανεξάρτητα από τις απαντήσεις μου σε αυτά τα ερωτήματα, οι αντιδράσεις είναι πάντα οι ίδιες. Προσπαθούν πάντα να μου αλλάξουν γνώμη και να αποδείξουν πώς έχω άδικο χωρίς καν να προσπαθήσουν να καταλάβουν την νοοτροπία μου. Αφού βλέπουν πώς δεν τα καταφέρνουν η συζήτηση πάντα καταλήγει με την φράση «Ω, θα αλλάξεις γνώμη» ή  «Όταν κι εγώ ήμουν στην ηλικία σου, σκεφτόμουν το ίδιο πράγμα και τώρα κοίτα… έχω δύο πανέμορφες κόρες και έναν γιο και είμαι πιο ευτυχισμένη από ποτέ!»

Συγχαρητήρια. Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενη που οι γύρω μου είναι ευχαριστημένοι με τις επιλογές τους. Το ίδιο είμαι κι εγώ. Ιδού λοιπόν οι λόγοι για τους οποίους δεν θέλω να γίνω μητέρα.

Εγκυμοσύνη

Πρώτα απ ‘όλα, οι έγκυες γυναίκες πάντα με τρόμαζαν (Είναι τρίτες στην λίστα μου με τα πιο τρομακτικά πράγματα, ακριβώς μετά τα φαντάσματα και τις κατσαρίδες.) Επίσης ποτέ δεν με ενδιέφερε ιδιαίτερα η εγκυμοσύνη. Δεν ήμουν από εκείνα τα κοριτσάκια που έβαζαν μαξιλάρια κάτω από την κοιλιά τους για να δουν πώς θα είναι έγκυες. Επίσης ξοδεύω κάθε μέρα χρόνο στο γυμναστήριο. Γιατί να θέλω να καταστρέψω τον κόπο μου και να αποκτήσω κοιλιά τεράστια; Δεν με ενδιαφέρει το λεγόμενο «θαύμα της ζωής» και ούτε είμαι διατεθειμένη να στερηθώ το σεξ στην ζωή μου, ακόμα κι αν είναι για λίγο.

Ελευθερία

Μπορεί να είμαι πολύ εγωίστρια αλλά εκτιμώ ότι τα παιδιά στερούν κομμάτι της ελευθερίας των γονέων. Ποτέ κανένας γονιός δεν μπορεί απλά να τα παρατήσει όλα και να πάει για ένα μακρινό ταξίδι.
Ακόμα και για ένα δείπνο αν θελήσω να πάω θα πρέπει να σκεφτώ σε ποιον θα αφήσω την φροντίδα των παιδιών μου ή αν θα τους λείψω. Μπορεί να μη βγαίνω συχνά, περιορίζομαι όμως και μόνο στην ιδέα ότι δεν θα μπορώ να το κάνω όποτε θέλω.
 
Έχω επίσης την ελευθερία στην καριέρα μου. Η εργασία μου απαιτεί να ταξιδεύω κάθε έξι μήνες. Τώρα μπορώ και το κάνω. Πώς θα συνεχίσω όμως να το κάνω με παιδιά που θα χρειάζονται κάθε έξι μήνες επανεγγραφή σε νέο σχολείο; Και δεν έχω σκοπό να θέσω σε δεύτερη μοίρα την καριέρα μου.

Μωρά

Φαίνονται παράξενα και σε κανέναν άλλον εκτός από μένα; Μπορεί να έχουν όλα τα ανθρώπινα τυπικά χαρακτηριστικά: ένα πρόσωπο, πόδια, χέρια, αλλά σε εμένα εξακολουθούν να φαίνονται παράξενα.  
Εκτός αυτού απαιτούν φροντίδα την οποία δεν είμαι σε θέση να προσφέρω: φαγητό, θέματα υγιεινής και το χειρότερο κλάμα!

Οι θείες και τα ξαδέρφια μου σε μια απελπισμένη προσπάθεια να μου αλλάξουν γνώμη, με ανάγκασαν να κρατήσω τα παιδιά τους. Δεν πέτυχε!

Τα παιδιά

Αν υπήρχε μια προσωπική κόλαση για τον καθένα η δική μου θα ήταν ο παιδικός σταθμός.

Η φροντίδα των παιδιών, το κλαψούρισμα, οι φωνές όλη μέρα απλά με κάνουν να αισθάνομαι έξω από τα νερά μου. Και το γεγονός ότι μια μητέρα θα πρέπει να τα υπομένει αυτά σε καθημερινή βάση, για μένα είναι εφιάλτης.

Προσπάθησα πολλές φορές να συνεννοηθώ με παιδιά αλλά δεν τα κατάφερα. Η αλήθεια είναι ότι τις ηλικίες 5 – 11 ετών τις βρίσκω πιο ενδιαφέρουσες, ακόμα κι αυτές όμως δεν σταματούν τη γκρίνια!

Γιατί να κάνω μια χάρη στον κόσμο;

Αυτή την στιγμή ζουν περίπου 7 δισ. άνθρωποι… στην Γη, ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έως το 2020 ο πληθυσμός του πλανήτη θα φτάσει τα 10 δισ. Πιστεύετε λοιπόν πραγματικά ότι η Γη μπορεί να συνεχίσει να έχει αυτή την αυξητική τάση της ανθρώπινης ζωής; Εγώ προσωπικά δεν το πιστεύω. Έχουν ήδη εξαφανιστεί πολλά είδη του ζωικού και φυτικού βασιλείου και η μολύνσεις στη Γη είναι περισσότερες απ’ όσες μπορείτε να φανταστείτε.

Ο κόσμος μας έχει γίνει ένα απαίσιο μέρος. Όχι ότι είμαι από την φύση μου απαισιόδοξη αλλά ξέρω ότι ο πλανήτης μας μαστίζεται από ασθένειες, ανεργία, πείνα, ακόμα και πολέμους. Αξίζει πραγματικά να φέρει κανείς σε αυτόν τον κόσμο ένα παιδί; Αυτό είναι κάτι για το οποίο ο καθένας μας αποφασίζει μόνος του. Δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος να αισθάνονται ένοχες οι γυναίκες που δεν θέλουν να κάνουν παιδιά.

Μερικοί άνδρες επίσης δεν θέλουν να κάνουν παιδιά, αλλά δεν δέχονται καμία επίπληξη γι’ αυτό.

Την επόμενη λοιπόν φορά που θα ακούσετε μια γυναίκα να λέει ότι δεν θέλει να κάνει παιδιά, αντί να την κριτικάρετε, πείτε: «Μπορεί να μην συμφωνώ με την άποψή σου, αλλά σέβομαι την απόφασή σου.

Megan.»

Το κείμενο αυτό φιλοξενήθηκε στην ιστοσελίδα elitedaily.com. Στείλτε μας κι εσείς τη δική σας ιστορία στο editors@baby.gr.

Exit mobile version