Το επικίνδυνο λάθος που κάνουμε άθελά μας με το καρότσι του μωρού

Το καλοκαίρι προσπαθούμε να κρατήσουμε το μωρό σας μακριά από τον ήλιο, διότι κάνει περισσότερο κακό παρά καλό!

Πολλές έχετε καλύψει το καρότσι του μωρού σας ­ακόμη και μ’ ένα λεπτό ύφασμα σαν μουσελίνα­ σε μια προσπάθεια να μπλοκάρετε τις ακτίνες του ήλιου και να παρέχετε σκιά, αλλά εν αγνοία σας υπερθερμαίνεται το μικρό σας.

Γράφει η Εύη Σιμοπούλου

Σύμφωνα με ερευνητές στη Σουηδία, αυτού του είδους η σκιά δημιουργεί πραγματικά ένα… καμίνι μέσα στο καρότσι. Λόγω της μειωμένης κυκλοφορίας του αέρα, η θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί γρήγορα, με παρόμοιες εκείνες σ’ ένα ζεστό αυτοκίνητο.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Svenska Dagbladet, η θερμοκρασία μέσα σε ένα ακάλυπτο καρότσι ήταν 22 βαθμούς Κελσίου, αλλά μόλις καλύφθηκε από ένα λεπτό ύφασμα, έφτασε στους 33 βαθμούς μέσα σε 30 λεπτά. Σε μια ώρα, ο θερμοστάτης έφτασε σχεδόν τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Τι μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε το μωρό σας καλυμμένο, χωρίς όμως να προκαλέσετε υπερθέρμανση στο καρότσι;

Εδώ, έχουμε κάποιες ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις:

• Αποφύγετε να αναδιπλώνεται το πανί για να κάνετε σκιά και επιλέξτε ένα αεριζόμενο διάτρητο κάλυμμα έτσι ώστε η ροή του αέρα να μην παρεμποδίζεται. Η ομπρέλα είναι επίσης μια πρακτική επιλογή.

• Να ελέγχετε τακτικά τη θερμοκρασία του μωρού σας. Αν το μωράκι είναι ιδρωμένο ή το αισθάνεστε ζεστό, ήρθε η ώρα να φύγετε από τον ήλιο και να πάτε σ ́ ένα δροσερό μέρος.

• Χρησιμοποιήστε αντηλιακό αν το μωρό σας είναι τουλάχιστον 6 μηνών και περιορίστε τις βόλτες με το καρότσι κατά τις μεσημεριανές ώρες, συνήθως μεταξύ 11 π.μ. και 5 μ.μ..

Exit mobile version