Το φάσκιωμα του μωρού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για το Σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου

Για μια νέα μαμά δεν υπάρχει μεγαλύτερος φόβος από το Σύνδρομο του Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (SIDS). Δεδομένο ότι είναι η κύρια αιτία θανάτου για μωρά κάτω του ενός έτους, το SIDS δεν είναι κάτι που υποτιμούν οι γονείς. Και το γεγονός ότι παραμένει ένα ιατρικό αίνιγμα το καθιστά ακόμα πιο τρομακτικό.

 

Γι’ αυτό και είναι θετικό το γεγονός ότι γίνονται έρευνες γύρω από το θέμα, οι οποίες προσπαθούν να ρίξουν «φως» σε αυτό το φαινόμενο και να περιορίσουν τον κίνδυνο του SIDS.

Μια νέα λοιπόν μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics προσφέρει πολλές υποσχόμενες πληροφορίες: Οι ερευνητές βρήκαν μια σχέση μεταξύ τους SIDS και του φασκιώματος -ξέρετε, το περιτύλιγμα του βρέφους με κουβέρτα ή σεντονάκι λίγο πριν κοιμηθεί. Πρόκειται ουσιαστικά για μια παλιά μέθοδο ανακούφισης του μωρού όταν είναι ανήσυχο ή υποφέρει από κολικούς.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα δεδομένα από περιστατικά βρεφών που πέθαναν από SIDS σε δυο δεκαετίες από τις ΗΠΑ, την Αγγλία, και την Αυστραλία και διαπίστωσαν ότι τα μωρά που ήταν φασκιωμένα είχαν 50 – 60% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από το σύνδρομο. Και αν μάλιστα ήταν τυλιγμένα και τοποθετημένα να κοιμούνται σε μπρούμυτη στάση (πάνω στο στομάχι τους), ο κίνδυνος ήταν 13 φορές πιο υψηλός. Αναμφισβήτητα είναι πολύ τρομακτικά τα στατιστικά!

Είναι σημαντικό ωστόσο να σημειωθεί ότι τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν απαραίτητα την σχέση αιτίου – αιτιατού, καθώς όπως εξηγούν οι ερευνητές, και άλλοι εξωτερικοί παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στη συσχέτιση. Τα αποτελέσματα είναι όμως αρκετά πειστικά ώστε να εξεταστεί σε μεγαλύτερο βάθος η τεχνική του φασκιώματος και η συσχέτισή του με το SIDS. Σε κάθε περίπτωση, αν παρατηρείτε ότι το μωρό σας ηρεμεί με αυτόν τον τρόπο, μόλις αποκοιμηθεί βγάλτε την κουβερτούλα που το τυλίγει ή κατεβάστε την κάτω από το στήθος.

Exit mobile version