Το τρίτο μωρό δεν φέρνει …την ευτυχία

Τελικά τα παιδιά μας κάνουν πιο ευτυχισμένους; Φαίνεται ότι οι επιστήμονες έχουν επιτέλους την απάντηση αλλά τα νέα είναι άσχημα για το τρίτο, το τέταρτο ή το πέμπτο μέλος της οικογένειας!

Νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό δημογραφίας «Demography», σύμφωνα με την βρετανική Telegraph, δείχνει ότι ο ερχομός του πρώτου και του δεύτερου παιδιού αυξάνει το επίπεδο ευτυχίας των γονιών τους αλλά το τρίτο δεν το κάνει!  

Ειδικότερα, η έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από την Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (LSE) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Γουέστερν του Καναδά αποκαλύπτει ότι τα επίπεδα ευτυχίας μετά την γέννηση του πρώτου παιδιού ανεβαίνουν για περίπου ένα χρόνο και επιστρέφουν στο επίπεδο της προ απόκτησης παιδιού.  Το ίδιο ισχύει και για το δεύτερο παιδί αν και η αύξηση της ευτυχίας πριν και μετά από τη γέννηση είναι περίπου στο μισό συγκριτικά με το πρώτο. Αλλά όσον αφορά την αύξηση της γονικής ευτυχίας γύρω από τη γέννηση του τρίτου παιδιού, η επίδραση είναι αμελητέα.

Ο Mikko Myrskylä, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν μια προσωρινή και μεταβατική ευτυχία των γονιών γύρω από τη γέννηση του πρώτου και του δεύτερου παιδιού.»

«Το γεγονός ότι ο ερχομός των παιδιών αυξάνει την ευτυχία των γονιών δείχνει ότι τα ζευγάρια δημιουργούν ουσιαστικές σχέσεις και κάνουν σχέδια για το μέλλον» συνεχίζει ο ίδιος.

«Η άφιξη ωστόσο του τρίτου παιδιού δεν συνδέεται με την αύξηση της ευτυχίας των γονιών, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο αγαπητό συγκριτικά με τα μεγαλύτερα αδέρφια του. Αντ ‘αυτού, μπορεί να αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι οι γονείς είναι πλέον έμπειροι και η στιγμή αυτή μπορεί να απλά λιγότερο συναρπαστική ή απλά μπορεί να προκαλεί μεγαλύτερη πίεση», καταλήγει ο Myrskylä.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι υπήρχαν μεγάλες διαφορές στο πώς αντιλαμβάνονται οι άντρες την ευτυχία και πώς οι γυναίκες και πόσο επηρεάζονται από την άφιξη ενός νέου μωρού.

Σε σύγκριση με τους άνδρες, οι γυναίκες κερδίζουν περισσότερο στην ευτυχία πριν και μετά τη γέννηση του παιδιού. Από την άλλη, όμως, οι γυναίκες αισθάνονται στη συνέχεια μια πιο απότομη μείωση της ευτυχίας τους, από ό,τι οι άνδρες γονείς – ίσως, όμως, επειδή αρχικά είχαν χαρεί περισσότερο. Σε βάθος χρόνου, πάντως, η μελέτη διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ μιας μητέρας και ενός πατέρα, όσον αφορά την ευτυχία που φέρνουν τα παιδιά.

Οι επιστήμονες επίσης ανακάλυψαν ότι όσοι έχουν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία νιώθουν πολύ μεγαλύτερη ευτυχία μετά τη γέννηση ενός παιδιού, από ό,τι οι νεότεροι γονείς που έκαναν οικογένεια σε μικρή ηλικία. Η χαρά των νεότερων γονιών συνήθως εξανεμίζεται ένα έως δύο χρόνια μετά τη γέννηση, ενώ ειδικά όσοι έγιναν γονείς πολύ νέοι, στα 18 έως 22 χρόνια τους, είδαν την ευτυχία τους να μειώνεται σχεδόν αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού.

Exit mobile version