Μωρό και κόψιμο πάνας: Χρήσιμος οδηγός για τις νέες μαμάδες

Όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την όλη διαδικασία

Μία από τις πιο συχνές απορίες που έχουν οι νέες μαμάδες, καθώς μεγαλώνει το μωρό, έχει να κάνει με το κόψιμο της πάνας. Και πότε το παιδάκι τους είναι έτοιμο για να τη βγάλει και να μεταβεί στο γιο γιο ή την τουαλέτα.

Υπάρχουν κάποια σημάδια, που μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν είναι η κατάλληλη εποχή και αν το μωρό είναι πραγματικά έτοιμο.

Δείτε τον παρακάτω μικρό οδηγό έχοντας όμως πάντα στο νου ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και σημασία έχει να βρείτε τον κατάλληλο χρόνο για το δικό σας το παιδί.

Πότε πρέπει να ξεκινήσω την εκπαίδευση;

Το παιδάκι σας πρέπει να είναι τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά έτοιμο για την εκπαίδευση της τουαλέτας . Τα περισσότερα είναι έτοιμα μεταξύ 22 και 30 μηνών, αλλά κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Η περίοδος της εκπαίδευσης είναι συνήθως μια δύσκολη και μακρά διαδικασία για τις περισσότερες μαμάδες, όσο πιο νωρίς όμως ξεκινήσετε τόσο το καλύτερο.

Πότε θα καταλάβω ότι είναι έτοιμο;

Όταν τα παιδάκι σας θα είναι έτοιμο να πηγαίνει μόνο του στην τουαλέτα σημαίνει πως είναι πλέον σε θέση να ελέγχει τους μύες του εντέρου και της ουροδόχου κύστης του . Κατά τη διάρκεια της ημέρας η αλήθεια είναι ότι είναι πιο εύκολο αφού θα έχει και εσάς που θα του το υπενθυμίζεται συνέχεια. Γι’ αυτό το βράδυ που κοιμάται καλό είναι να φοράει την πάνα του, στην αρχή τουλάχιστον, μέχρι να εξοικειωθεί εντελώς. Είναι επίσης σημαντικό το παιδάκι σας να είναι σε θέση να μιλάει, να περπατάει, να βγάζει μόνο του τα ρούχα του και να έχει εξοικειωθεί με τις βασικές κινητικές δεξιότητες όταν τον εκπαιδεύεται. Τα περισσότερα παιδιά πάντως είναι πρώτα σωματικά έτοιμα να πηγαίνουν μόνα τους τουαλέτα παρά συναισθηματικά. Για τον λόγο αυτό πρέπει να έχει και η μαμά την απαραίτητη υπομονή για να συνεργαστούν καλά. Χρησιμοποιήστε φράσεις τύπου «είσαι μεγάλο κορίτσι πλέον ή μεγάλο αγόρι» και μην ξεχνάτε να τα επιβραβεύετε όταν τα πηγαίνουν καλά. Για τα κοριτσάκια ειδικότερα μπορεί να πιάσει το κόλπο με την αγορά εσώρουχων σε διάφορα χαρούμενα χρώματα με τα οποία ασφαλώς και θα ξετρελαθούν.

Ποια είναι τα σημάδια;

Όταν ένα παιδί είναι βιολογικά και ψυχολογικά έτοιμο να κάνει κόψει την πάνα καταφέρνει να μένει στεγνό για αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα, δείχνει ενδιαφέρον για την τουαλέτα (μπορεί π.χ να ρωτάει εσάς τι κάνετε στη λεκάνη) και παραπονιέται όταν λερώνεται με την πάνα που σημαίνει ότι έχει αρχίσει να το ενοχλεί.

Πόσο καιρό θα πάρει η διαδικασία;

Ένα παιδί θεωρείται ότι μπορεί να πηγαίνει μόνο του στην τουαλέτα όταν μπορεί να πλέον να ανεβαίνει μόνο του στην λεκάνη και να τη χρησιμοποιεί με λίγη βοήθεια. Ο μέσος χρόνος που χρειάζεται είναι περίπου 3 μήνες ενώ τα κορίτσια συνήθως πηγαίνουν νωρίτερα, συγκριτικά με τα αγόρια. Το πιθανότερο είναι το παιδί σας να χρειαστεί βοήθεια στο σκούπισμα ή όταν βρίσκεστε σε μη εξοικειωμένο για εκείνο περιβάλλον.

Τι να κάνω αν το παιδί μου αντιστέκεται;

Εάν το παιδί σας αντιστέκεται στη διαδικασία τότε προφανώς δεν είναι έτοιμο. Μερικές φορές αυτή η αρνητικότητα που βγάζουν μπορεί να οφείλεται σε στρές ή σε κάποια σημαντική αλλαγή στη ρουτίνα. Για τον λόγο αυτό  επιλέξτε μια καλή περίοδο που θα είστε κι εσείς έτοιμοι και θα υπάρχει ένα σταθερό περιβάλλον. Αν αισθάνεστε ότι δίνετε μάχη κάθε φορά που του το λέτε καλύτερα είναι να σταματήσετε. Μην επηρεάζεστε από το οικογενειακό σας περιβάλλον, αν δηλαδή η κόρη της φίλης σας έχει ήδη βγάλει την πάνα. Σίγουρα θα ακούσετε ιστορίες παιδιών που τα κατάφεραν νωρίτερα ή αργότερα από την ηλικία του παιδιού σας. Άλλωστε δεν πρόκειται για αγώνα ταχυτήτων.

Exit mobile version