Πώς θα καθαρίσετε εύκολα τη μύτη του μωρού σας

Τα απαραίτητα βήματα

Η βουλωμένη μύτη κάνει ένα μωρό γκρινιάρικο – δεδομένου ότι τα νεογνά αναπνέουν μόνο από τα ρουθούνια τους τον πρώτο καιρό. Και η αποστολή: καθάρισμα μύτης δεν είναι και ο, τι ευκολότερο, μιας και τα περισσότερα μωρά αντιδρούν και δεν διευκολύνουν το έργο της μαμάς.

Δείτε παρακάτω μερικά βήματα για να καθαρίσετε

Προμηθευτείτε αλατούχο ρινικό σπρέι

Αυτό το ρινικό σπρέι είναι το μόνο ασφαλές για βρέφη, νήπια και μικρά παιδιά. Ξαπλώστε το μωρό πάνω στην πλατούλα του και αν είναι δυνατόν γείρετε το κεφαλάκι του προς τα πίσω (μην το πιέζετε όμως.) Στη συνέχεια ψεκάστε 2-3 σταγόνες από αλατούχο σπρέι σε κάθε ρουθούνι. Μην ανησυχείτε αν το μωρό φτερνιστεί μετά από αυτό – είναι απολύτως φυσιολογικό. Εάν για κάποιο λόγο το σπρέι βγει από την μύτη, σκουπίστε απαλά την μυτούλα του με ένα χαρτομάντιλο.

Χρησιμοποιήστε έναν ρινικό αποφρακτήρα.

Ο ρινικός αποφρακτήρας βοηθάει να ελευθερωθεί η μυτούλα από τις εκκρίσεις. Το εύκαμπτο ρύγχος προσαρμόζεται στο μικρό ρουθούνι του μωρού σας και βοηθά στην απομάκρυνση των ρινικών εκκρίσεων που τακτικά δημιουργούν ενόχληση στο μωρό σας.

Για άλλη μια φορά, ξαπλώστε το μωρό με την πλατούλα του να ακουμπάει το κρεβάτι. Τοποθετήστε απαλά τον αποφρακτήρα στο ρουθούνι του μωρού και πιέστε ελαφρώς. Στη συνέχεια σκουπίστε την βλέννα που ενδεχομένως βγει. Επαναλάβετε στο άλλο ρουθούνι.

Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα

Ο ατμός που παράγει ο υγραντήρας βοηθάει στη διατήρηση του σωστού ποσοστού υγρασίας στο δωμάτιο. Σε κάθε περίπτωση ένας υγραντήρας βοηθάει το μωρό να αναπνέει καλύτερα όταν είναι κρυολογημένο.

Ανασηκώστε το στρώμα

Είναι πιο εύκολο για όλους μας να αναπνέουμε καλύτερα όταν η μύτη μας είναι βουλωμένη, με το μαξιλάρι – και κατ’ επέκταση το κεφάλι – ελαφρώς ανασηκωμένο. Επειδή όμως δεν μπορείτε να τοποθετήσετε ένα μαξιλάρι κάτω από το κεφαλάκι του μωρού, λόγω του κινδύνου SIDS, τοποθετήστε μια πετσετούλα κάτω από το στρώμα ώστε να ανυψωθεί ελαφρώς. Αυτό θα προσφέρει στο μωρό ένα πιο ήρεμο υπνάκο.

Exit mobile version