Με κατάθλιψη μία στις τρεις νέες μητέρες

Αντιμέτωπη με την κατάθλιψη είναι μία στις τρεις γυναίκες που γίνεται για πρώτη φορά μητέρα υποστηρίζει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Guardian.

H έρευνα επίσης αναφέρει ότι οι περισσότερες γυναίκες εμφανίζουν κατάθλιψη όταν το παιδί τους γίνεται τεσσάρων ετών, καταρρίπτοντας την άποψη ότι τα ψυχολογικά προβλήματα μίας μητέρας συνήθως εμφανίζονται κατά ή μετά την έλευση του παιδιού.

Η Ελίζαμπεθ Νταφ, ανώτατη σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης για την οικογένεια NCT, εξηγεί ότι: “Αυτή η μελέτη εξέτασε την ψυχική υγεία γυναικών για μέχρι τέσσερα χρόνια μετά τη γέννηση του παιδιού τους, επομένως υποδηλώνει ότι η ψυχική υγεία κατά την περιγεννητική περίοδο (ορίζεται από την 28η εβδομάδα της κύησης έως και την πρώτη εβδομάδα της ζωής) χρειάζεται να παρακολουθείται για μεγαλύτερη χρονική περίοδο. Δεδομένης της συντριπτικής επίδρασης της επιλόχειας κατάθλιψης, οι επαγγελματίες του χώρου της υγείας θα πρέπει να δίνουν την ίδια βαρύτητα στην ψυχική και σωματική υγεία των γονέων με μικρά παιδιά”.

Τα συμπεράσματα βασίζονται σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία. Ωστόσο μελέτες που έγιναν τόσο στη Βρετανία όσο και σε άλλες χώρες εκτιμούν ότι το 10% με 15% γυναικών που αποκτούν για πρώτη φορά παιδί εμφανίζουν τέτοια συμπτώματα.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “BJOG: An international journal of obstetrics and gynaecology”, είναι η πρώτη που παρακολουθεί νέες μητέρες τέσσερα χρόνια μετά τη γέννηση του παιδιού τους.

Exit mobile version