Οι φοβίες της μητέρας μεταφέρονται στο βρέφος

Τα μωρά κληρονομούν τις φοβίες και τις τραυματικές εμπειρίες των μητέρων τους υποστηρίζει νέα έρευνα του Πανεπιστήμιο του Michigan και της Νέας Υόρκης.

Μάλιστα όχι μόνο τους φόβους που αποκτά η μητέρα κατά τη διάρκεια της κοινής τους ζωής αλλά και εκείνους πριν την εγκυμοσύνη.   

Οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα όταν έπειτα από πειράματα σε αρουραίους ανακάλυψαν ότι τα νεογέννητα μαθαίνουν τι να φοβούνται… μυρίζοντας απλώς την οσμή του φόβου που «αναδύεται» από τη μητέρα τους! Με άλλα λόγια, ακόμα και εάν μια έγκυος γυναίκα φοβηθεί π.χ. στη θέα ενός φιδιού, θα «μεταδώσει» το φόβο στο μωρό της  από τους πρώτους μήνες της ζωής του.

Ειδικότερα η ομάδα πειραματίστηκε πάνω σε θηλυκούς αρουραίους, μαθαίνοντάς τους να φοβούνται τη μυρωδιά της μέντας πριν την εγκυμοσύνη και εκθέτοντάς τους σε ήπιο ηλεκτροσόκ. Μετά το τέλος της εγκυμοσύνης, έφεραν σε επαφή τις μητέρες και τα νεογνά με την ίδια μυρωδιά (χωρίς το ηλεκτροσόκ) και διαπίστωσαν ότι υπήρχε ενστικτώδης φόβος για τη μέντα, με τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, να αυξάνονται ραγδαία.

«Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της ζωής ενός αρουραίου, το ανοσοποιητικό του σύστημα μαθαίνει πληροφορίες για περιβαλλοντικούς κινδύνους. Αλλά αν η μητέρα του αποτελεί πηγή πληροφοριών περί της απειλής, τότε μαθαίνει να φοβάται ότι κι εκείνη» ο Δρ Jacek Debiec, ο ψυχίατρος και νευροεπιστήμονας ο οποίος είναι και επικεφαλής της έρευνας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

Exit mobile version