Ημέρα του Πατέρα: Πώς και πότε γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο

Η Ημέρα του Πατέρα γιορτάζεται στις 19 Ιουνίου στην Ελλάδα, καθώς και σε πολλές χώρες του κόσμου.
Πώς καθιερώθηκε η Ημέρα του Πατέρα;

Η ιδέα για αυτή τη γιορτή προέρχεται από τις ΗΠΑ όταν επίσημα γιόρτασαν την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου το 1966.

 

Κανείς μέχρι τώρα δεν ξέρει την ακριβή προέλευση του εορτασμού που σήμερα γνωρίζουμε ως Ημέρα του Πατέρα αν και πολλοί πιστεύουν ότι έχει ξεκινήσει πάνω από 100 χρόνια.

Πολλοί θεωρούν ότι Sonora Dodd, από την Ουάσιγκτον, είχε την ιδέα, αφού άκουσε την Ημέρα της Μητέρας το 1910 ένα κήρυγμα και αναρωτήθηκε, όχι αδικαιολόγητα, γιατί οι πατεράδες δεν έχουν τη δική τους ξεχωριστή μέρα εορτασμού. Η Dodd ήθελε να τιμήσει τον πατέρα της, ο οποίος υπήρξε βετεράνος του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου (1861-1865) καθώς και όλους τους υπόλοιπους βετεράνους πατέρες του συγκεκριμένου πολέμου.

Στην Ελλάδα, καθιέρωσαν τη γιορτή οι διαζευγμένοι πατεράδες μέσω του Συλλόγου για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια (ΣΥ.Γ.Α.Π.Α.). από τον ιδρυτή Νίκο Σπιτάλα, εξαιτίας της απαξίωσης του πατέρα από τη δικαιοσύνη, στα διαζύγια.

Πώς γιορτάζεται στον κόσμο

Ενώ στην Ελλάδα οι πατεράδες μπορούν να περιμένουν, στην καλύτερη περίπτωση, ένα πρωινό στο κρεβάτι και μια χειροποίητη κάρτα και στη χειρότερη περίπτωση, την ημέρα αυτή να μην τη θυμηθεί κανείς, στον υπόλοιπο κόσμο ο εορτασμός γίνεται λίγο διαφορετικά.

Ωστόσο μαζί με τη δικιά μας χώρα, δηλαδή την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου, γιορτάζουν ο Καναδάς, η Αγγλία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ.

Στη Γερμανία καλείται Vatertag (Ημέρα του Πατέρα), αλλά είναι επίσης γνωστή και ως Männertag (ή την ημέρα των ανδρών). Σε ορισμένες περιοχές υπάρχει η παράδοση παρέα ανδρών να πηγαίνει στο δάσος για πικ-νικ με μπύρες, κρασιά και κρέατα.

Στην Κίνα, την Ημέρα του Πατέρα, τη γιορτάζουν στις 8 Αυγούστου, που στα κινέζικα το οκτώ προφέρεται “μπα”, ενώ στη καθομιλουμένη η λέξη για τον πατέρα είναι “μπα-μπα” – έτσι η όγδοη ημέρα του όγδοου μήνα ακούγεται παρόμοια με τη λέξη “μπαμπά”.

Στη Βραζιλία γιορτάζεται τη τη δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου προς τιμή του Αγίου Ιωακείμ, πατέρα της Θεοτόκου.

Στην Αυστραλία γιορτάζουν την Ημέρα του Πατέρα την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου, η οποία εκεί είναι επίσης η πρώτη Κυριακή της άνοιξης.

Το Μεξικό έχει πολλές εορταστικές εκδηλώσεις για να τιμήσει τους πατεράδες. Την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου, αν και δεν είναι επίσημη αργία, οι νεαροί Μεξικανοί δίνουν δώρα στους μπαμπάδες τους και γιορτάζουν με φαγητό και μουσική. Κάποιοι μάλιστα συμμετέχουν επίσης στον αγώνα 21 χιλιομέτρων “Carrera Día del Padre 21K Bosque de Tlalpan” στην πόλη του Μεξικού.

Exit mobile version