Πότε και πώς καθιερώθηκε η Γιορτή του Πατέρα

Σήμερα γιορτάζουν οι μπαμπάδες

Μπορεί η Γιορτή της Μητέρας να είναι η πιο δημοφιλής, όμως, υπάρχει και η Γιορτή του Πατέρα. Λιγότερο γνωστή σε πολύ κόσμο, αλλά εξίσου σημαντική και ιδιαίτερη για τον «ήρωα» των παιδιών.

Η Ημέρα του Πατέρα είναι κινητή γιορτή και στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου γιορτάζεται κάθε τρίτη Κυριακή του Ιουνίου. Φέτος, πέφτει στις 21 Ιουνίου.

Πώς καθιερώθηκε η Ημέρα του Πατέρα

Η ιδέα για αυτή τη γιορτή προέρχεται από τις ΗΠΑ όταν επίσημα γιόρτασαν την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου το 1966.

Κανείς μέχρι τώρα δεν ξέρει την ακριβή προέλευση του εορτασμού που σήμερα γνωρίζουμε ως Ημέρα του Πατέρα αν και πολλοί πιστεύουν ότι έχει ξεκινήσει πάνω από 100 χρόνια.

Πολλοί θεωρούν ότι Sonora Dodd, από την Ουάσιγκτον, είχε την ιδέα, αφού άκουσε την Ημέρα της Μητέρας το 1910 ένα κήρυγμα και αναρωτήθηκε, όχι αδικαιολόγητα, γιατί οι πατεράδες δεν έχουν τη δική τους ξεχωριστή μέρα εορτασμού. Η Dodd ήθελε να τιμήσει τον πατέρα της, ο οποίος υπήρξε βετεράνος του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου (1861-1865) καθώς και όλους τους υπόλοιπους βετεράνους πατέρες του συγκεκριμένου πολέμου.

Στην Ελλάδα, καθιέρωσαν τη γιορτή οι διαζευγμένοι πατεράδες μέσω του Συλλόγου για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια (ΣΥ.Γ.Α.Π.Α.). από τον ιδρυτή Νίκο Σπιτάλα, εξαιτίας της απαξίωσης του πατέρα από τη δικαιοσύνη, στα διαζύγια.

Σήμερα τον πατέρα τον γιορτάζουν μεταξύ άλλων χωρών, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αγγλία, η Γαλλία, κ.α.

Exit mobile version