Μέχρι ποια ηλικία μπορούν οι άντρες να γίνουν δωρητές σπέρματος;

Εάν νομίζατε ότι μόνο οι νεότεροι σε ηλικία άνδρες μπορούν να δωρίσουν τα σπερματοζωάρια τους για εξωσωματική γονιμοποίηση, κάνετε λάθος!

Οι ερευνητές του Κέντρου Γονιμότητας του Newcastle, με επικεφαλής τον δρα Meenakshi Choudhary, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ποιότητα του σπέρματος του δότη και όχι η ηλικία του, έχει σημασία για την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης και ανακοίνωσαν τα σχετικά αποτελέσματα στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι όταν ο δωρητής είναι έως 45 ετών, υπάρχει ελάχιστη επίπτωση στην έκβαση της διαδικασίας εξωσωματικής γονιμοποίησης, εφόσον έχει προηγηθεί η σωστή διαδικασία επιλογής των κατάλληλων δωρητών» είπε χαρακτηριστικά ο Δρ. Choudhary. Μάλιστα το ποσοστό επιτυχίας με σπέρμα μεγαλύτερου άνδρα είναι περίπου ίδιο με εκείνο όταν ο δωρητής είναι μεταξύ 20 και 30 ετών.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού ανέλυσαν περίπου 39.300 περιπτώσεις υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με δωρεά σπέρματος.
Από την άλλη, πάντως, όπως επεσήμανε ο καθηγητής Alan Piesse του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας Γονιμότητας, η διαπίστωση αυτή δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία εφησυχασμού, καθώς είναι γεγονός ότι οι άνδρες μετά την ηλικία των 40 ετών εμφανίζουν όλο και πιο μειωμένη ικανότητα να κάνουν παιδιά.

Πρόσφατη μάλιστα μελέτη του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα και του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, υποστηρίζει ότι αν και δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο ηλικιακό όριο ασφαλείας για τους άνδρες, όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία που επιλέγουν να αποκτήσουν παιδιά, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος να γεννηθούν τα παιδιά με προβλήματα υγείας.

Διαβάστε σε σχετικό άρθρο του baby.gr: Η ηλικία του πατέρα επηρεάζει την υγεία των παιδιών.

Exit mobile version