Πώς να προετοιμάσετε τον μπαμπά για τον τοκετό

Όταν μια γυναίκα είναι έγκυος, το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής συγγενών και φίλων είναι στη μέλλουσα μητέρα.

Από τη μια πλευρά, αυτό είναι και το λογικό αφού η μητέρα είναι εκείνη που ζει και από πρώτο χέρι τη φυσική εμπειρία της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

Αλλά τι γίνεται με τον πατέρα; Και οι μπαμπάδες από την πλευρά τους βιώνουν την εμπειρία της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Ειδικότερα οι άντρες που γίνονται για πρώτη φορά μπαμπάδες πρέπει να συμφιλιωθούν με τη μετάβαση στους οικογενειακούς ρόλους και τις ευθύνες και να ασχοληθούν και με τα δικά τους συναισθήματα φόβου, ενθουσιασμό και άγχους. Πώς αισθάνεται όμως ένας άντρας όταν όλες οι ερωτήσεις περιστρέφονται γύρω από τη σύντροφό του: «Πώς αισθάνεσαι; Κοιμάσαι καλά; Πώς θα γεννήσεις;» Τον μπαμπά το πιθανότερο είναι κανένας να μην τον ρωτήσει τίποτα, εκτός κι αν οι ερωτήσεις σχετίζονται με τη μαμά.  

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι και οι μπαμπάδες χρειάζονται προετοιμασία και επικοινωνία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο κι εσείς! Οι γυναίκες άλλωστε έχουν την τάση να συγκεντρώνουν και να επεξεργάζονται πληροφορίες σχετικά με την εγκυμοσύνη μέσω άλλων γυναικών, μέσω βιβλίων και άρθρων στο Διαδίκτυο.

Οι άνδρες, ωστόσο δεν ακολουθούν πάντα την καλή τους στα ραντεβού με τον γιατρό και είναι λιγότερο πιθανό να διαβάσουν βιβλία ή να ξεκινήσουν συζήτηση με συνομηλίκους τους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρονται ή ότι δεν χρειάζονται υποστήριξη. Τα παρακάτω είναι απλά και βασικά βήματα για να υποστηρίξετε και να προετοιμάσετε τον σύντροφό σας για τον ερχομό του νέου μέλους της οικογένειας.

Πηγαίνετε μαζί στα ραντεβού με τον γυναικολόγο

Μπορεί να μην είναι βολικό να πηγαίνετε κάθε φορά μαζί στον γυναικολόγο σας, ωστόσο είναι πολύ σημαντικό. Αυτό επιτρέπει στον μπαμπά  να καταλάβει περισσότερα για την προγεννητική φροντίδα σας και να ζήσει συναρπαστικά πράγματα όπως το να ακούσει τον χτύπο της καρδούλας του μωρού και να θέσει τις δικές του ερωτήσεις στον γιατρό.

Μπορεί να σας συνοδεύει στα μαθήματα ανώδυνου τοκετού

Τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού έχουν σχεδιαστεί για μαμάδες και μπαμπάδες.

Οι μπαμπάδες που δεν έχουν διαβάσει αρκετά για τον τοκετό και οι μαμάδες που το έχουν παρακάνει με το διάβασμα έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο και μαθαίνουν τεχνικές και στρατηγικές που θα φανούν χρήσιμες την στιγμή του τοκετού.

Διατηρήστε την επικοινωνία καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Κρατήστε ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας! Ζητήστε από τον σύντροφό σας να σας εκμυστηρευτεί τα συναισθήματα και τις σκέψεις του σχετικά με την εγκυμοσύνη και τη γέννηση και φυσικά εκφράστε κι εσείς τα δικά σας άγχη. Κάντε του ξεκάθαρες ερωτήσεις όπως «Πες μου τι σκέφτεστε για τη γέννα;»  ή «Πώς αισθάνεσαι που θα γίνεις πατέρας;» ή «Τι σε ανησυχεί περισσότερο για τη γέννα;»

Exit mobile version