Χρήσιμες συμβουλές για γονείς με «πρωτάκια»

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί στο ξεκίνημά του στο μεγάλο «σχολείο»

Τα χρόνια πέρασαν χωρίς να το καταλάβετε και το παιδί σας έφτασε να πηγαίνει φέτος στην πρώτη δημοτικού. Στο «μεγάλο» σχολείο όπως λένε και η αλλαγή είναι μεγάλη τόσο για το ίδιο το παιδί, όσο και για τους γονείς και δη για τη μαμά που είναι περισσότερο ευσυγκίνητη με το «πρωτάκι» της.

Η αλήθεια είναι πως η πρώτη μέρα στο δημοτικό αλλά και οι επόμενες που ακολουθούν μέχρι την πλήρη προσαρμογή, δεν είναι και η πιο εύκολη διαδικασία. Οι αλλαγές για τα παιδιά είναι μεγάλες και, συχνά, λυγίζουν υπό το βάρος του άγχους. Γι’ αυτό και το σημαντικότερο είναι οι μαμάδες κυρίως, τον πρώτο καιρό να παραμείνετε ψύχραιμες και να βοηθήσετε το παιδί σας σε αυτό το νέο ταξίδι που μόλις ξεκινά.

Δείτε παρακάτω χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορείτε να το βοηθήσετε:

Προετοιμάστε το ψυχολογικά

Η πρώτη μέρα είναι αυτή που του φοβίζει περισσότερο μιας και είναι και η πρώτη επαφή με το νέο μεγάλο σχολείο. Νέο σχολικό περιβάλλον, νέο κτίριο, νέοι δάσκαλοι και κυρίως νέοι συμμαθητές. Οι αλλαγές αυτές θα του φανούν «βουνό» αν δεν είναι προετοιμασμένο καλά ψυχολογικά. Γι’ αυτό μιλήστε του για τη δική σας πρώτη μέρα, τους δικούς σας τότε φόβους και πώς αυτοί έφυγαν με τον καιρό.

Αγοράστε τα σχολικά της αρεσκείας του

Είναι καλύτερα να κάνετε μαζί τις σχολικές αγορές για να έχει το παιδί και περισσότερο επαφή. Αγοράστε την τσάντα και όλα τα σχολικά εργαλεία που εκείνο θέλει και του αρέσουν, ώστε να νιώθει περισσότερο άνετα

Φτιάξτε τον δικό του χώρο για το διάβασμα

Μία από τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσετε με το πρωτάκι, είναι και η προσαρμογή του στην καθημερινή μελέτη στο σπίτι. Εκεί, δηλαδή που ζωγράφιζε κι έπαιζε, τώρα πρέπει να μπει σε ένα πρόγραμμα διαβάσματος.  Γι’ αυτό θα πρέπει στο σπίτι να έχει τον δικό του χώρο, όπου θα μελετά. Αν υπάρχει χώρος στο δωμάτιο του, βάλτε του το γραφείο για να διαβάζει εκεί.

Να είστε εκεί την πρώτη μέρα

Φέτος, λόγω κορονοϊού οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες και στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας, δεν επιτρέπεται ο συνωστισμός στο προαύλιο του σχολείου. Που σημαίνει ότι δεν θα μπορείτε να είστε δίπλα του και να του κρατάτε το χέρι. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να είστε κοντά του. μπορείτε να είστε έξω από τα κάγκελα ή σε σημείο που το παιδί μπορεί να έχει οπτική επαφή, ώστε να σας βλέπει και να μην αισθάνεται μόνο. Και προσοχή, μην κλαίτε και σας δει το παιδί. Να είστε χαμογελαστές κι ενθουσιασμένες για το νέο του σχολικό ταξίδι

Exit mobile version