Χρήσιμες συμβουλές για να ελαχιστοποιήσετε τον ανταγωνισμό ανάμεσα στα αδέλφια

Υπάρχει αγάπη μεταξύ τους, όμως, υπάρχει και ανταγωνισμός

Η αδελφική αγάπη είναι σημαντική, μοναδική και πολύτιμη. Όμως, όπως όλες οι σχέσεις, έτσι και αυτή ανάμεσα στα αδέλφια έχει τα πάνω της και τα κάτω της. Τις καλές και τις κακές στιγμές.

Μάλιστα, σε κάποια περίοδο της παιδικής τους ηλικίας γίνεται και ιδιαίτερα ανταγωνιστική, με αποτέλεσμα ουκ ολίγες φορές να βρίσκεστε μάρτυρες σε τσακωμούς ανάμεσα στα παιδιά σας.

Τι μπορούν, λοιπόν, να κάνουν οι γονείς σε αυτή την περίπτωση; Και πώς μπορούν να σταματήσουν τις «εχθροπραξίες» ανάμεσα στα αδέλφια; Δείτε παρακάτω κάποιες χρήσιμες συμβουλές

Μην παίρνετε το ρόλο του δικαστή

Οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι μέρος της δουλειάς τους είναι να κάνουν τους δικαστές και την κριτική επιτροπή. Το πρόβλημα είναι ότι έτσι τα παιδιά δεν θα μάθουν ποτέ να λύνουν οι ίδιοι τις διαφορές τους. Όταν ένας γονέας αποφασίζει ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο και το τι πρέπει να γίνει γι ‘αυτό, πάντα κάποιο παιδί μένει θυμωμένο και παραπονεμένο και κάποιο άλλο αισθάνεται ο νικητής. Πρέπει όμως οι ίδιοι να μάθουν να επιλύουν τις διαφορές τους και να εξασκήσουν τις δεξιότητές τους.

Αντ ‘αυτού, διευκολύνετε το έργο

Για να κάνετε τα παιδιά σας μέρος της ίδιας ομάδας, θα πρέπει να τα διευκολύνετε και να τα καθοδηγήσετε. Μπορείτε να το κάνετε με την διδασκαλία. Πείτε τους να σας πουν τι είναι εκείνο που τους οδήγησε στον καυγά και ζητήστε να σας εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

Εξηγήστε γιατί δεν πρέπει να χτυπάμε όσους αγαπάμε

Δεδομένου ότι τα παιδιά είναι ακόμα ανώριμα, ο καλύτερος τρόπος για να το καταλάβουν είναι να δώσετε μια περαιτέρω εξήγηση. Μπορείτε να πείτε κάτι τύπου «Ένας τρόπος να χτυπήσει κάποιος είναι να του/της συμβεί ένα ατύχημα. Ένας άλλος όμως είναι να εμπλακεί με το σώμα του σε καυγά. Κάτι τέτοιο όμως δεν επιτρέπεται στο σπίτι μας. Ποτέ δεν χτυπάμε ο ένας τον άλλον.»

Φυσικά αν δείτε τα παιδιά σας να χτυπούν ο ένας τον άλλον και τους πείτε το παραπάνω, μην περιμένετε να σας πουν «Ποπό μαμά, πόσο ήρεμα τις χειρίζεσαι τις καταστάσεις. Εκτιμώ τη σοφία σου!». Τα παιδιά είναι θυμωμένα εκείνη την ώρα. Μπορείτε να πείτε «Κι εγώ θα θύμωνα αν έχανα την βόλτα μου εξαιτίας ενός καυγά.»

Μην συγκρίνετε τα παιδιά σας

Η σύγκριση θα κάνει κάποιο από τα παιδιά να αισθάνεται παραγκωνισμένο και λιγότερο αγαπητό. Ποτέ δεν θα αποτελέσει αυτό κίνητρο ώστε να προσπαθήσει πιο σκληρά. Μερικά παιδιά μάλιστα τσακώνονται ακόμα περισσότερο όταν αντιλαμβάνονται ότι το περιβάλλον τους τα συγκρίνει. Άλλα παιδιά πάλι καταπίνουν αυτά τα συναισθήματα και μεγαλώνουν με σημαντική έλλειψη της αυτοεκτίμησης.

Exit mobile version