Χρήσιμες συμβουλές για να οργανώσετε σωστά το διάβασμα του παιδιού

Δείτε πώς θα το βοηθήσετε με τη μελέτη των σχολικών μαθημάτων

Τα σχολεία άνοιξαν και σιγά σιγά τα παιδιά θα μπουν στο πρόγραμμα μελέτης στο σπίτι. Αλλά δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις εύκολη υπόθεση, μιας και άλλοι μαθητές είναι πιο οργανωτικοί με περισσότερη όρεξη και άλλοι λιγότερο δείχνοντας μία απροθυμία να κάνουν τα μαθήματά τους.

Και αναρωτιέστε σε αυτή την περίπτωση πώς θα οργανώσετε το διάβασμά του και κυρίως πώς θα το βάλετε σε ένα πρόγραμμα.

Τίποτα δεν είναι δύσκολο αρκεί να δείτε και να βάλετε σε τάξη κάποια βασικά σημεία και το καθημερινό διάβασμα δεν θα ταλαιπωρήσει κανέναν:

Μαμά και μπαμπά θα πρέπει να καταλάβετε ότι η ευθύνη του διαβάσματος ανήκει αποκλειστικά στο παιδί σας και οι φράσεις «τί έχουμε σήμερα να διαβάσουμε» ή «έχουμε να κάνουμε την αντιγραφή» πρέπει να αποφεύγονται. Άλλωστε, από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού πρέπει να καλλιεργήσουμε το αίσθημα ευθύνης τόσο για το καθημερινό διάβασμα όσο και για την οργάνωση.

• Συνολικός χρόνος διαβάσματος 1 με 2 ώρες το πολύ!

• Βάλτε στο πρόγραμμα διαλείμματα, ανάλογα πάντα με τις αντοχές του παιδιού. Σημαντικό είναι τα διαλείμματα να μην ξεπερνάνε τα 5 λεπτά.

• Πριν ξεκινήσει το διάβασμα θα πρέπει να έχει δίπλα του όλα όσα χρειάζεται, από βιβλία και μολύβια, μέχρι ένα ποτήρι νερό!

• Σχετικά με τη διόρθωση των λαθών, δεν σβήνουμε αυτό που έχει γράψει το παιδί αλλά, αφού τελειώσει, το βοηθάμε να βρει που είναι το λάθος και να το διορθώσει.

• Δεν πρέπει να λέτε στον μικρό μαθητή τη φράση «κάνε καλύτερα γράμματα», γιατί ο δάσκαλος, θα πρέπει να έχει μια πραγματική εικόνα της επίδοσης του παιδιού για να μπορέσει να παρέμβει όπου και όποτε χρειαστεί.

Exit mobile version