5 λάθη που κάνουν οι γονείς στη διατροφή των παιδιών

Ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε ορισμένες από τις διατροφικές συνήθειες με τις οποίες μεγαλώσαμε, αφού η αλήθεια είναι ότι περνάνε από «γενιά σε γενιά».

Εδώ είναι λοιπόν πέντε απαρχαιωμένες ιδέες τις οποίες προφανώς έχετε μάθει από τους γονείς σας και τις «περνάτε» στα παιδιά σας.

«Μη τσιμπολογάς! Θα χάσεις την όρεξή σου!»

Όλοι σχεδόν οι γονείς το λένε αυτό στα παιδιά τους. Στην πραγματικότητα όμως  το τσιμπολόγημα, εάν γίνεται «σοφά», μπορεί να είναι υγιές. «Διατηρεί σταθερό το σάκχαρο του αίματος» λέει η Debra Waterhouse, RD, συγγραφέας του βιβλίου Outsmarting the Mother-Daughter Food Trap. Η διαιτολόγος Constance Brown-Riggs, συμπληρώνει: «Δεν πρέπει να κρατάτε για περισσότερες από τέσσερις ώρες άδειο το στομάχι των παιδιών. Είναι ο γενικός κανόνας μου και πάντα συμβουλεύω τους πελάτες μου είτε να γευματίσουν είτε να φάνε κάποιο σνακ.»

Το καλύτερο είναι λοιπόν να δίνετε ελαφρά γεύματα στα παιδιά σας έτσι ώστε να μπορούν να τρώνε 1 ή 2 σνακ την ημέρα μεταξύ 100 και 200 θερμίδων. Καλές επιλογές είναι οι ξηροί καρποί, τα φρούτα, το γιαούρτι και τα λαχανικά.

«Άδειασε όλο το πιάτο σου»

Όταν τρώνε τα παιδιά σας τα παρατηρείτε καθόλου; Τρώνε επειδή όντως πεινάνε ή μήπως επειδή υπάρχει φαγητό στο πιάτο τους; Ιδιαίτερα προσεκτικοί να είστε όταν τρώτε έξω όπου οι μερίδες είναι τεράστιες και συνήθως προτρέπετε να παιδιά να φάνε όλο το φαγητό τους επειδή έχετε πληρώσει γι’ αυτό. «Δεν χρειάζεται να τα πιέζετε. Είναι καλό να αφήνουν λίγο φαγητό στο πιάτο τους επειδή έρχεται σε αρμονία με το σώμα τους και ξέρουν πότε έχουν χορτάσει» λέει ο διαιτολόγος Brown-Riggs.

«Μη φας πριν την άσκηση!»

Δεν είπαμε να φάει το παιδάκι σας και αμέσως μετά να πάει για τρέξιμο αλλά αν έχει περάσει μία ώρα μετά το φαγητό μπορεί να προπονηθεί λιγάκι. «Η ενέργεια που έχει  πάρει από το φαγητό θα τον βοηθήσει να βελτιώσει την απόδοσή του» λέει η Natalie Digate, συγγραφέας του βιβλίου Eat Your Vegetables και Other Mistakes Parents Make: Redefining How to Raise Healthy Eaters.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να επιλέξετε φαγητό με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και χαμηλά σε λιπαρά ή σνακ χαμηλά σε φυτικές ίνες και μέτρια ποσότητα πρωτεΐνης όπως π.χ ένα ποτήρι σοκολατούχο γάλα ή ένα τοστ. Τα φρούτα με καρύδια είναι επίσης μια χαρά.

«Τελείωνε!»

Μήπως οι γονείς σας σας έλεγαν να βιαστείτε στο πρωινό για να μην αργήσετε στο σχολείο και κάνετε το ίδιο στα παιδιά σας;
«Χρειάζονται 20 λεπτά για να καταλάβει ο εγκέφαλος ότι ο οργανισμός είναι πλήρης» λέει ο Riggs. Μην πιέζετε λοιπόν τα παιδιά σας να φάνε γρήγορα γιατί έτσι κι αλλιως χρειάζονται περισσότερο χρόνο από τους ενήλικες.

«Σήμερα σου αξίζει ένα γλυκάκι!»

Ποτέ μην χρησιμοποιείτε το φαγητό ως ανταμοιβή γιατί έτσι στέλνετε λάθος μηνύματα και προκαλείτε άθελά σας σύγχυση. Τρώμε δηλαδή επειδή ήμασταν καλοί σήμερα και μας αξίζει;
Αν λοιπόν θέλετε να ανταμείψετε το παιδάκι σας για την καλή συμπεριφορά που είχε τι θα λέγατε για μια ταινία στο σινεμά ή περισσότερο παιχνίδι; Έτσι σύντομα θα καταλάβει ότι το φαγητό είναι ανάγκη του οργανισμού και όχι  επιβράβευση.

Exit mobile version