Τι τρώνε για πρωινό τα παιδιά του κόσμου;

“Οι Αμερικανοί φαίνεται ότι στερούνται φαντασίας όταν πρόκειται για πρωινό”, αναφέρει η δημοσιογράφος Malia Wollan σε άρθρο της στην εφημερίδα New York Times την περασμένη εβδομάδα.

Το σχόλιο της έγινε με αφορμή μια σειρά από φωτογραφίες που τράβηξε η φωτογράφος Hannah Whitaker, η οποία επισκέφθηκε πρόσφατα επτά χώρες, για να φωτογραφίσει τα πρωινά που τρώνε τα παιδιά και οι οικογένειές τους.

Τα δημητριακά και η σοκολάτα γάλακτος είναι διεθνώς διαδεδομένα αλλά πως θα σας φαινόταν τα γεγονός ότι τα παιδιά σε διάφορα σημεία της γης μπορεί να φάνε ρύζι με σος ή ξινόγαλα. Ή κέικ στον ατμό που γίνεται από φακές, ένα δημοφιλές πρωινό γεύμα στη νότια Ινδία; Σε χώρες της Λατινικής Αμερικής μάλιστα, τα μικρά παιδιά συχνά πίνουν καφέ με γάλα το πρωί! “Σε πολλά μέρη του κόσμου, το πρωινό είναι χλιαρό, ξινό, που έχει υποστεί ζύμωση”, παρατηρεί ο Krishnendu Ray, καθηγητής τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο οποίος μεγάλωσε στην Ινδία.

Doga Gunce Gursoy, 8 ετών, Κωνσταντινούπολη

Το πρωινό του Σαββάτου είναι αρκετά πλούσιο. Περιλαμβάνει το μέλι και πηχτή κρέμα, που ονομάζεται Kaymak, πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, πράσινες και μαύρες ελιές, τηγανητά αυγά με ένα πικάντικο λουκάνικο που ονομάζεται sucuk, βούτυρο, βραστά αυγά, σιρόπι από σταφύλι με ταχίνι στην κορυφή, μια ποικιλία τυριών του προβείου και αγελαδινού γάλακτος γάλα τυριά, κυδώνι και μαρμελάδα βατόμουρου. Επιπλέον δεν λείπουν το ψωμί, οι ντομάτες, τα αγγούρια, τα ραπανάκια και άλλα φρέσκα λαχανικά! Δεν τελειώνουμε όμως εδώ αφού σειρά έχει μια πάστα από κόκκινες πιπεριές στη σχάρα, χαλβάς με γεύση φουντουκιού, γάλα και χυμός πορτοκαλιού.

Nathanaël Witschi Picard, 6 ετών, Παρίσι

Το πρωινό του κάθε μέρα αποτελείται μόνο από ένα ακτινίδιο, μια μπαγκέτα με βούτυρο και μαρμελάδα βατόμουρο, δημητριακά με κρύο γάλα και φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού.

Saki Suzuki, 2 ¾ ετών, Τόκιο

Το πρωινό της μικρούλας αποτελείται από ένα πιάτο που ονομάζεται natto και περιλαμβάνει άσπρο ρύζι, σούπα, σάλτσα σόγιας και ένα γλυκό που λέγεται kabocha no nimono. Το πρωινό της επίσης περιλαμβάνει αγγουράκι τουρσί, ομελέτα (tamagoyaki) και ψητό σολομό.

Emily Kathumba, 7 ετών, Μαλάουι

Η Emily τρώει κουάκερ καλαμποκάλευρου που ονομάζεται Phala από σόγια και αλεύρι φιστικιού, τηγανίτες από καλαμποκάλευρο, κρεμμύδι, σκόρδο και τσίλι μαζί με βρασμένη γλυκοπατάτα και κολοκύθα καθώς και έναν σκούρο κόκκινο χυμό από αποξηραμένα λουλούδια ιβίσκου και ζάχαρη. Στην Emily πάντως αρέσει να πίνει καμιά φορά μαύρο τσάι, ένα ρόφημα που πίνουν όλα τα παιδιά του Μαλάουι.

Birta Gudrun Brynjarsdottir, 3 ½ ετών, Ρέικιαβικ, Ισλανδία

Ένας χυλός βρώμης που ονομάζεται hafragrautur, είναι το πρωινό της Birta. Πρόκειται για το βασικό πρωινό στην Ισλανδία το οποίο μαγειρεύεται σε νερό ή γάλα και συχνά σερβίρεται με μαύρη ζάχαρη, σιρόπι σφενδάμου, βούτυρο, φρούτα ή ξινόγαλα. Η Birta πίνει επίσης μια κουταλιά από μουρουνέλαιο, πλούσιο σε βιταμίνη D, για να αντισταθμίσει την έλλειψη του ηλιακού φωτός κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Viv Bourdrez, 5 ετών, Άμστερνταμ

Για την Viv, το πρωινό της είναι ένα ποτήρι γάλα με ψωμί, ανάλατο βούτυρο και γλυκιά τρούφα σοκολάτας.

Aricia Domenica Ferreira, 4 ετών & Hakim Jorge Ferreira Gomes, 2 ετών, Σάο Πάολο, Βραζιλία

Το ροζ φλιτζάνι της γλυκιάς Aricia είναι γεμάτο από σοκολάτα γάλακτος, αλλά το κύπελλο του αδελφού της Hakim περιέχει καφέ. Για πολλούς γονείς στην Βραζιλία ο καφές αποτελεί μια πολιτιστική παράδοση και πιστεύουν ότι βοηθά τα παιδιά τους να συγκεντρωθούν στο σχολείο. Τα αφερφάκια τρώνε επίσης ζαμπόν και τυρί καθώς και ψωμί με βούτυρο.

Phillip Kamtengo, 4 ετών & Shelleen Kamtengo, 4 ετών, Μαλάουι

Ο Phillip και η δίδυμη αδερφή του ξεκινούν τη μέρα τους με ένα γλυκό ψωμάκι καλαμποκιού τύπου κέικ που ονομάζεται chikondamoyo, μαγειρεμένο σε μια κατσαρόλα πάνω από μια φωτιά. Το πρωινό τους επίσης περιλαμβάνει βραστές πατάτες και μαύρο τσάι με μια ή δύο κουταλιές ζάχαρης.

Koki Hayashi, 4 ετών, Τόκιο

Ο Koki τρώει πράσινες πιπεριές  ανακατεμένες με μικροσκοπικά ψαράκια, σάλτσα σόγιας και σουσάμι, ωμό αυγό ανακατεμένο με σάλτσα σόγιας χυμένο πάνω από ζεστό ρύζι, καρότα σοταρισμένα με σπόρους σησαμέλαιο και ένα γλυκό κρασί από ρύζι που ονομάζεται mirin, σούπα, σταφύλια, φέτες από αχλάδι και γάλα.

Tiago Bueno Young, 3 ετών, Σάο Πάολο, Βραζιλία

Ο Tiago ετοιμάζεται να φάει δημητριακά, κέικ μπανάνας και bisnaguinha, ένα γλυκό από λευκό ψωμί που αρέσει πολύ στα παιδιά της Βραζιλίας και σερβίρεται με τυρί κρέμας που ονομάζεται requeijão.

Exit mobile version