10 πράγματα που κάνουν τους γονείς να αισθάνονται ενοχές

Τύψεις και ενοχές! Δύο συναισθήματα που σχεδόν όλοι οι γονείς κατά καιρούς αισθάνονται για πράγματα που είτε έχουν κάνει (και το μετάνιωσαν) ή δεν έχουν κάνει και θα το ήθελαν πολύ.

Σε κάθε περίπτωση, οι ενοχές είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα και αποτελεί σημάδι αγάπης και επιθυμίας να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για την ανατροφή των παιδιών τους. Το σημαντικό είναι να μην επιστρέψετε να σας καταβάλει αλλά να το χρησιμοποιήσετε θετικά, ως κίνητρο για βελτίωση.

Ποια είναι όμως τα μικροπράγματα της καθημερινότητας που προκαλούν τύψεις και ενοχές στους γονείς;

  1. Όταν δίνουν στα παιδιά smartphones και tablets στα εστιατόρια ώστε να μείνουν ήσυχα κατά τη διάρκεια του δείπνου, ακόμη κι αν έχουν περάσει όλη την ημέρα λέγοντας τους ότι το τηλέφωνο είναι «κακό».
  2. Όταν αποφασίζουν να παραλείψουν εκείνη την σχολική εκδρομή με τα παιδιά που ήθελε συνοδό και προτιμούν να πάνε όλοι μαζί μια βόλτα για έναν καφέ.
  3. Όταν παραγγέλνουν έτοιμο φαγητό για τα παιδιά, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι έχει πάρα πολλά λιπαρά ή είναι πολύ αλμυρό ή πολύ γλυκό.
  4. Όταν χρησιμοποιούν απειλές και εκβιασμός τύπου: «καλά, μπορείς να πας για ύπνο νηστικός», ακόμη κι αν η συνείδησή τους δεν τους επιτρέπει να το κάνουν.
  5. Όταν απολαμβάνουν γκουρμέ γεύματα ενώ τα παιδιά ροκανίζουν ένα κριτσινάκι.
  6. Όταν προσποιούνται στη δουλειά ότι το παιδί τους είναι άρρωστο απλά και μόνο για να μην πάνε.
  7. Όταν βάζουν τις φωνές για τα μαθήματα του σχολείου που δεν έχουν γίνει ενώ έχει βραδιάσει.
  8. Όταν κάνουν πώς ακούνε τα παιδιά ενώ μόνοι τους χαζεύουν τον λογαριασμό τους στο Facebook.
  9. Όταν θέλουν να μείνουν για λίγο παραπάνω στο κρεβάτι τα πρωινά της Κυριακής και χρησιμοποιούν τα «μεγάλα μέσα», δηλαδή την τηλεόραση, για να τα καταφέρουν.
  10. Όταν στις διακοπές παίρνουν στην βαλίτσα δύο tablets, υποσχόμενοι κάθε χρονιά πώς είναι η τελευταία φορά που το κάνουν.

Όλα αυτά υπό το άγρυπνο βλέμμα των παιδιών τους, που τελικά τους συγχωρούν για …την ανάρμοστη συμπεριφορά τους.

Exit mobile version