Κάθισμα αυτοκινήτου: 5 λάθη που κάνουν οι νέοι γονείς

Οι περισσότεροι νέοι γονείς δεν το παραδέχονται, αλλά ο πρίγκιπας William δεν ήταν ο μόνος που έκανε λάθος με το παιδικό κάθισμα του αυτοκινήτου. Κάθε νέος γονιός πιστεύει ότι η τοποθέτηση του παιδικού καθίσματος είναι πυρηνική φυσική.

Εφόσον λοιπόν έχετε επιλέξει το κατάλληλο καθισματάκι αλλά έχετε αμφιβολίες για το εάν το τοποθετήσατε σωστά, επισκεφθείτε είτε το κατάστημα από το οποίο το αγοράσετε είτε κάποιον σταθμό πυροσβεστικής (ναι, γνωρίζουν και οι πυροσβέστες) και ζητήστε να ελέγξουν αν βρίσκεται στην σωστή θέση. Σε κάθε περίπτωση δείτε συγκεντρωμένα τα 5 πιο κοινά λάθη που κάνουν οι νέοι γονείς στην τοποθέτηση του παιδικού καθίσματος του αυτοκινήτου. Τσεκάρετε τα λάθη και βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας είναι ασφαλές. Σκεφτείτε ότι η ζωή του μωρού σας μπορεί να εξαρτάται από αυτό.

Λανθασμένη τοποθέτηση των ιμάντων

«Δεν είχα συνειδητοποιήσει πώς πήγαιναν οι ιμάντες, έτσι μεταφέραμε τον γιο μας λανθασμένα με το παιδικό κάθισμα για σχεδόν έξι μήνες. Καταλάβαμε ότι κάναμε κάτι λάθος τον τελευταίο μήνα, όταν μας ήταν όλο και δυσκολότερο να τον βάλουμε μέσα και αισθανόμασταν ότι θα τον τραυματίζαμε. Δικαιολογήσαμε τους εαυτούς μας επειδή είναι το πρώτο μας παιδάκι και δεν ξέραμε αλλά ένιωσα απαίσια όταν συνειδητοποίησα το λάθος μου  και ένιωσα πολύ χαζή που δεν το  κατάλαβα νωρίτερα», Κατερίνα μέσω Facebook.

«Όταν έβαλα το μωρό στο κάθισμα για πρώτη φορά κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τους ιμάντες. Έτσι πήγα με το αυτοκίνητο στο πλησιέστερη πυροσβεστική Υπηρεσία για να το ελέγξουν – και ναι το έβαλαν σωστά. Παρόλ΄αυτά όμως δεν ήμουν ικανοποιημένη και επί δύο εβδομάδες καθόμουν στο πίσω κάθισμα για να είναι κοντά με το μωρό μου» Μόνικα μέσω Facebook.

Χαλαροί ιμάντες

Ένα άλλο κοινό λάθος που κάνουν οι γονείς είναι να αφήνουν πάρα πολύ χαλαρούς τους ιμάντες στο παιδικό κάθισμα. Θυμηθείτε ότι οι ιμάντες είναι η ζώνη ασφαλείας του παιδιού σας. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να «πνίγουν» το μωρό σας αλλά βεβαιωθείτε ότι δεν είναι χαλαροί σε σημεία όπως το στήθος και οι ώμοι.

Τοποθετούν «χαλαρά» το ίδιο το κάθισμα

Ένα ακόμη λάθος που κάνουν οι νέοι γονείς είναι να τοποθετούν χαλαρά το καθισματάκι στην θέση του. Κανονικά θα έπρεπε να το κάνουν και οι δύο μαζί. Ο ένας δηλαδή να δένει τη ζώνη και ο άλλος να το πιέζει προς τα κάτω.

Προσθέτουν έξτρα πράγματα πάνω στο παιδικό κάθισμα ή στο μωρό

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να μη τοποθετούν επιπλέον πράγματα είτε πάνω στο μωρό είτε πάνω στο καθισματάκι όπως π.χ κουβέρτα ή κάποιο παιχνιδάκι, για λόγους ασφαλείας. Οι γονείς θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν να τοποθετούν βαριά μπουφάν ή να φασκιώνουν το μωρό όταν κάθεται μέσα στο καθισματάκι καθώς μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο σε περίπτωση ατυχήματος. 

Τοποθετούν το κάθισμα μπροστά από τους αερόσακους

Ο αερόσακος που μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος για εμάς τους ενήλικες σε περίπτωση ατυχήματος, μπορεί να αποδειχθεί μοιραίος για τα μωρά αφού μπορεί να τα πνίξει. Ποτέ λοιπόν μην εφαρμόσετε ένα παιδικό κάθισμα που κοιτάζει προς τα πίσω σε ένα κάθισμα με ενεργό αερόσακο μπροστά του ενώ τα καθίσματα που κοιτάζουν προς τα εμπρός πρέπει να βρίσκονται όσο πιο πίσω γίνεται από τον αερόσακο.

Ως εναλλακτική ο αερόσακος μπορεί να απενεργοποιηθεί σε εξουσιοδοτημένο διανομέα.  

Exit mobile version