Μάθετε γιατί πρέπει να πάρετε κατοικίδιο στο παιδί σας

Είναι τελικά καλό για τα παιδιά να μεγαλώνουν από μικρή ηλικία μαζί με κατοικίδια ζώα;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα παιδιά θα πρέπει να έχουν τα κατοικίδια για συντροφιά με πρώτο και βασικότερο το γεγονός ότι οι τετράποδοι φίλοι μας διδάσκουν στα παιδιά πολλές δεξιότητες της ζωής. Διαβάστε 6 λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να χαλάσετε το χατίρι στο παιδάκι σας και να υιοθετήσετε ένα κατοικίδιο ζωάκι!

Ευθύνη

Τα παιδιά έχοντας ένα κατοικίδιο ζωάκι θα μπορέσουν από νωρίς να αναπτύξουν το αίσθημα ευθύνης και φροντίδας για τους γύρω τους. Είναι γνωστό άλλωστε ότι τα κατοικίδια χρειάζονται φροντίδα και προσοχή όλη την ώρα. Εξαρτώνται από τους ιδιοκτήτες τους και χρειάζονται τροφή, αγάπη και παιχνίδι. Μαθαίνοντας από μικρή ηλικία πώς να γίνεται κανείς υπεύθυνος για κάποιον άλλον θα επιτρέψει στα παιδιά να φροντίζουν καλύτερα ακόμα και τον εαυτό τους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα δώσετε εξ’ ολοκλήρου την ευθύνη για το κατοικίδιο στα παιδιά σας, όμως σταδιακά και με τη δική σας συμμετοχή καθώς και με την πάροδο του χρόνου θα τα καταφέρουν. Για αρχή επιτρέψτε τους να γεμίζουν το κύπελλο με νερό και να συμπληρώνουν την τροφή!

Αυτοπεποίθηση

Μαζί με την ευθύνη για ένα κατοικίδιο ζωάκι έρχεται και το αίσθημα της αυτοπεποίθησης. Όταν τα παιδιά τα καταφέρνουν μια χαρά με το κατοικίδιο τους, αισθάνονται καλά και με τον εαυτό τους. Αυξάνεται η αυτοεκτίμηση τους και κατά κάποιον τρόπο είναι περήφανα για το επίτευγμα τους.

Λιγότερες αλλεργίες και άσθμα

Πολλαπλές μελέτες κατά καιρούς έχουν δείξει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια ζώα είναι λιγότερο επιρρεπείς στην ανάπτυξη αλλεργιών και άσθματος. Μάλιστα αν τα παιδιά έρθουν σε επαφή με κατοικίδια ζώα και άλλα αλλεργιογόνα πριν συμπληρώσουν τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, έχουν την τάση να αναπτύξουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική επιθεώρηση Pediatrics αφήνει να εννοηθεί ότι η επαφή με έναν σκύλο μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός παιδιού τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Και οι γάτες παρέχουν ανάλογη προστασία στα βρέφη, αλλά σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τους σκύλους.

Άσκηση και παιχνίδι

Τα κατοικίδια και κυρίως τα σκυλάκια έχουν ανάγκη από άσκηση και παιχνίδι. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι και το παιδί σας μπορεί να συμμετέχει και μάλιστα να διατηρείται σε φόρμα. Μπορείτε μάλιστα να πηγαίνετε οικογενειακώς μια βόλτα με το σκυλάκι σας και να χαρείτε όλοι τον ήλιο και τον καθαρό αέρα.

Ηρεμία

Τα κατοικίδια τείνουν να επιφέρουν μια αίσθηση ηρεμίας στα παιδιά. Κάποια παιδιά μάλιστα είναι πιο χαλαρά όταν περιβάλλονται από κατοικίδια και όχι από ανθρώπους ή όταν αισθάνονται θλιμμένα, θυμωμένα ή αναστατωμένα στρέφονται κατευθείαν στα κατοικίδια τους. Πρόκειται άλλωστε για μια αγάπη άνευ όρων.

Μαθαίνουν τι πάει να πει δέσμευση

Αναμφισβήτητα ένα κατοικίδιο ζώο είναι μια τεράστια δέσμευση. Δεν είναι πράγμα που μπορεί να βάλει κανείς σε ένα ράφι και να το αναζητήσει εκ νέου όταν βαρεθεί. Θα πρέπει να τρέφεται, να παραμένει καθαρό, να ασκείται, να παίζει και να λαμβάνει αγάπη κάθε μέρα. Έχοντας ένα κατοικίδιο ζώο είναι μια συνολική δέσμευση και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως μια εργασία μερικής απασχόλησης. Αυτό ακριβώς μαθαίνουν τα παιδιά από μικρή ηλικία…

Σε κάθε περίπτωση, είτε έχετε σκυλάκι είτε γατάκι ή οποιοδήποτε άλλο κατοικίδιο ζωάκι, στο Animal.gr μπορείτε να βρείτε τροφές, παιχνίδια, υπηρεσίες και αξεσουάρ σκύλου, γάτας και μικρών ζώων. Βρείτε εύκολα και γρήγορα όλα όσα χρειάζεστε για τους πιστούς σας φίλους!

Exit mobile version