Μήπως έχετε κακομάθει το παιδί σας;

Είναι δύσκολο να μην κάνετε τα χατίρια των παιδιών σας και μάλιστα πολύ εύκολο είναι να τα κακομάθετε, χωρίς καν να το καταλάβετε.

Όταν κανείς είναι γονιός είναι δύσκολο να αποκτήσει το «αντικειμενικό μάτι» εκείνου που είναι έξω από τον χορό. Πιστεύετε ότι το παιδί σας συμπεριφέρεται σαν κακομαθημένο; Μερικές φορές; Όλα τα παιδιά λίγο πολύ κάποια στιγμή δείχνουν μια τέτοια συμπεριφορά, αλλά αν γίνεται σε μόνιμη βάση να ξέρετε ότι δεν είναι καλό. Σκεφτείτε λοιπόν σοβαρά μήπως έχετε κακομάθει το παιδί σας. Λάβετε υπόψη ότι δεν θα είναι για πάντα στο προστατευμένο οικογενειακό σας περιβάλλον, αλλά θα έρθει η στιγμή να ανοίξει τις φτερούγες του και να «επιβιώσει» σε έναν κόσμο που δεν θα του κάνουν όλη την ώρα τα χατίρια ούτε θα το κανακεύουν. Πώς θα το καταλάβετε όμως ότι το έχετε κακομάθει; Δείτε τα δείγματα συμπεριφοράς παρακάτω.

Δεν ενθουσιάζεται εύκολα

Του λέτε ότι θα πάτε μια εκδρομή ή ότι θα κάνετε ένα ταξίδι όλοι μαζί και δεν δείχνει να ενθουσιάζεται; Είναι επειδή μάλλον το θεωρεί δεδομένο ή επειδή είναι κάτι που κάνετε πολύ συχνά.

Λείπουν τα «παρακαλώ» και τα «ευχαριστώ»

Μήπως το παιδί σας ξεχνάει να τηρεί τους κανόνες καλής συμπεριφοράς;

Απαιτεί πράγματα, δεν ζητάει

Αν το παιδί σας απαιτεί πράγματα και δεν τα ζητάει με ευγενικό τρόπο οι πιθανότητες να το έχετε κακομάθει είναι πολλές.

Κατευθείαν δάκρυα

Η λέξη “όχι” του προκαλεί κατευθείαν δάκρυα; Αν η απάντηση σας είναι θετική και το παιδί σας πια δεν είναι μωρό αλλά έχει μεγαλώσει, τότε αυτό δεν είναι καλό σημάδι αλλά το χειρότερο απ΄όλα είναι αν εσείς ενδίδετε κατευθείαν και τελικά του κάνετε το χατίρι. Μπορεί να σας πονάει ως μαμά να βλέπετε το βλαστάρι να κλαίει αλλά ούτε μπορείτε να υποκύπτετε σε κάθε παράλογη απαίτηση. Τα δάκρυα είναι μια δοκιμή για να δει αν μπορεί να σας αλλάξει γνώμη. Αν λοιπόν λέτε ναι σε καθετί σας λέει το παιδί σας ήρθε η ώρα να κάνετε σοβαρές αλλαγές στην ανατροφή που του δίνετε.

Παράγοντας: ενοχές

Μήπως αισθάνεστε ενοχές επειδή είστε εργαζόμενη μαμά, διαζευγμένη ή αντιμετωπίζετε οικονομικά προβλήματα και προσπαθείτε να εξευμενίσετε τον εαυτό σας κάνοντας όλη την ώρα τα χατίρια του παιδιού; Να ξέρετε πώς αυτή δεν είναι λύση. Το παιδί αργά ή γρήγορα θα μάθει να χρησιμοποιεί τις ενοχές σας προκειμένου να πάρει αυτό που θέλει όχι μόνο από εσάς αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο.

Αν λοιπόν εργάζεστε μην έχετε τύψεις. Οι λογαριασμοί πρέπει να πληρωθούν. Επίσης έχετε το δικαίωμα στην καριέρα. Τα παιδιά που έχουν εργαζόμενες μητέρες είναι εξίσου ευτυχισμένα με τα παιδιά που μένουν σπίτι με τις μαμάδες τους.

Είστε διαζευγμένη; Αν απαντήσατε θετικά, σίγουρα ο χωρισμός είναι κάτι που πόνεσε πολύ το παιδί σας αλλά με το να το κακομάθετε δεν θα το βοηθήσετε να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες μετά το διαζύγιο. Δεν έχετε καταστρέψει τον κόσμο του απλά υπάρχουν κάποιες αλλαγές, Να είστε συνεπείς και να βεβαιωθείτε ότι και πρώην σύζυγός σας έχει υιοθετήσει την ίδια στάση απέναντι στο παιδί. Με την αγάπη και την κατανόηση θα το βοηθήσετε να το ξεπεράσει.

Και τώρα, τι;

Άνθρωποι είμαστε και λάθη κάνουμε. Αν πιστεύετε ότι έχετε κάνει λάθη στην ανατροφή του παιδιού σας και το έχετε κάνει κακομαθημένο, μπορείτε να το διορθώσετε. Ήρθε η ώρα να εφαρμόσετε ορισμένες στρατηγικές αλλά πρέπει να έχετε υπομονή και συνέπεια.

Exit mobile version