Όσα πρέπει να γνωρίζει το παιδί μέχρι να πάει στον παιδικό σταθμό

Αναρωτιέστε τι πρέπει πραγματικά να γνωρίζει το παιδί σας μέχρι να ξεκινήσει τον παιδικό σταθμό; Εδώ είναι μερικές συμβουλές ώστε να το προετοιμάσετε καλύτερα.

 

Χρώματα, σχήματα, αριθμούς, γράμματα

Ο τελευταίος χρόνος πριν την έναρξη του παιδικού σταθμού είναι η κατάλληλη ηλικία για να μάθει το παιδί ορισμένες σημαντικές δεξιότητες όπως η ανίχνευση σχημάτων, των γραμμάτων και αριθμών σε χαρτί. Αυτό μπορείτε να το επιτύχετε με την καθημερινή ανάγνωση εκπαιδευτικών βιβλίων και στίχων που κάνουν ομοιοκαταληξία.

Φυσικά τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν είναι σε θέση να μετρούν μέχρι το 100 αλλά η δασκάλα θα εκτιμήσει το γεγονός αν μπορούν να μετρούν τουλάχιστον μέχρι το 10. Είναι επίσης σημαντικό να καταλαβαίνουν την αντιστοιχία, ότι ο αριθμός 5 για παράδειγμα είναι το πέμπτο δαχτυλάκι του χεριού.

Βασική φροντίδα του εαυτού του

Είναι σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν πριν ξεκινήσουν τον παιδικό σταθμό μερικές βασικές δεξιότητες αυτοβοήθειας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γνωρίζουν τα δένουν τα παπούτσια τους, να πηγαίνουν τουαλέτα και άλλες παρόμοιες ικανότητες.

Κοινωνικές δεξιότητες

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί έχει πολλές ευκαιρίες να κοινωνικοποιηθεί και να αλληλεπιδράσει σε ομάδες με άλλα παιδιά. Μπορεί να είναι μεγάλο το σοκ για ένα παιδί να βρεθεί ξαφνικά σε μια τάξη με άλλα 20 παιδάκια για παράδειγμα. Για να κοινωνικοποιήσετε το παιδί σας θα πρέπει να φέρνετε συχνά σε επικοινωνία με άλλα παιδιά μέσω του παιχνιδιού.

Λεπτές κινητικές δεξιότητες και σχολική εργασία

Να είστε βέβαιοι ότι στον παιδικό σταθμό θα δοθούν πολλές ευκαιρίες στο παιδί να «παίξει» με εργαλεία όπως είναι η κόλα, οι μαρκαδόροι και τα ψαλίδια σε έργα χειροτεχνίας. Αν θέλετε να μάθετε το μικρό σας να χρησιμοποιεί το ψαλίδι πριν ακόμα πάει στο νηπιαγωγείο για να φτιάχνετε μαζί τις καλύτερες κατασκευές, βοηθήστε το να ενδυναμώσει τα χεράκια του παίζοντας με πλαστελίνη, μπαλάκια antistress κ.α. Κάντε επίσης έργα χειροτεχνίας μαζί στο σπίτι ώστε να εξοικειωθεί.

Exit mobile version