Πώς να γίνετε οι καλύτεροι γονείς για τα παιδιά σας

Το να είναι κανείς γονιός είναι πιο δύσκολο από ό, τι φαντάζεται κανείς ότι μπορεί να είναι. Οι περισσότεροι βέβαια γονείς πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να γίνουν και καλύτεροι.

 

Αυτό συμβαίνει επειδή πάντα έχουμε πολλές απαιτήσεις από τους εαυτούς  από μας. Το πρώτο βήμα για να γίνετε καλύτερος γονιός είναι να μάθετε να αντιμετωπίζετε τους εαυτούς σας. Κι αυτό γιατί αν δεν μάθετε να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας, δεν είναι δυνατόν να περιμένετε από τα παιδιά σας να διαχειρίζονται τα δικά τους. Δείτε 8 τρόπους να γίνετε καλύτεροι γονείς.

Εκφράστε την αγάπη σας και την στοργή σας

Μερικοί γονείς υποθέτουν ότι τα παιδιά τους γνωρίζουν πόσο πολύ τα αγαπούν και δεν συνηθίζουν να εκφράζουν τα συναισθήματα τους με λόγια αγάπης. Τα παιδιά όμως έχουν την ανάγκη να ακούνε λόγια αγάπης σε καθημερινή βάση και μάλιστα όχι μόνο όσο είναι μικρά. Δείξτε την αγάπη σε τακτική βάση.

Κάντε τα νιώθουν ασφάλεια

Δεν είναι αρκετό να είναι απλώς ασφαλή τα παιδιά, αλλά πρέπει να αισθάνονται την ασφάλεια, την ουσιαστική και τη συναισθηματική. Αποφύγετε την απειλητική συμπεριφορά και τις καταστάσεις όπου το παιδί αισθάνεται φόβο και ανασφάλεια. 

Ακούστε τα

Η επικοινωνία με τα παιδιά είναι η βάση για το χτίσιμο μιας ισορροπημένης σχέσης. Πολλοί γονείς όταν ερωτώνται αν επικοινωνούν ουσιαστικά με τα παιδιά τους απαντάνε καταφατικά χωρίς δεύτερη σκέψη. Πόση όμως γκρίνια, κριτική, υπενθύμιση και αξιολόγηση περιλαμβάνουν αυτές οι συζητήσεις ακόμα κι αν γίνονται με τις καλύτερες προθέσεις; Προσπαθήστε να ακούτε σε τακτική βάση τα παιδιά σας και δώστε τους το σεβασμό που τους αξίζει. Η μεταξύ σας επικοινωνία τους διδάσκει επίσης να ακούνε τους άλλους.

Ορίστε όρια

Κανένας γονιός δεν θέλει να χαλάει το χατίρι των παιδιών αλλά τα παιδιά όλων των ηλικιών χρειάζονται όρια: ένα σύνολο κανόνων και τις κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το τι μπορούν και δεν μπορούν να κάνουν. Μείνετε συνεπείς στις αποφάσεις σας έτσι ώστε και τα παιδιά να μην μπερδεύονται κάθε φορά. Αυτά τα όρια θα τους βοηθήσουν να δημιουργήσουν τα δικά τους όρια, όταν θα μεγαλώσουν.

Διασκεδάστε μαζί τους

Όσο απασχολημένοι κι αν είστε μην ξεχνάτε να διασκεδάζετε με τα παιδιά σας. Τα παιδιά χρειάζονται δίπλα τους χαμογελαστούς γονείς. Τα παιχνίδια θα σας κάνουν να δεθείτε περισσότερο και να περάσετε ποιοτικό χρόνο ενώ τα παιδιά θα χαρούν και μόνο που θα τους αφιερώσετε κάποιες ώρες για να παίξετε μαζί τους!

Μην κάνετε συγκρίσεις

Αν έχετε παραπάνω από ένα παιδάκι μην πέσετε στην παγίδα να τα συγκρίνετε μεταξύ τους και μη βάζετε ταμπέλες. Αποφύγετε επίσης να τα συγκρίνετε με φίλους τους ειδικά σε κάποια πράγματα που άλλο παιδί μπορεί να μαθαίνει πιο γρήγορα. Με αυτό τον τρόπο αυξάνετε την αντιζηλία μεταξύ των παιδιών και αυτό είναι κάτι που σίγουρα δεν θέλετε.

Αφήστε το παιδί να κάνει λάθη

Το δίχρονο παιδάκι σας προσπαθεί με τα τουβλάκια του να φτιάξει έναν πύργο και είναι έτοιμο να τοποθετήσει στην κορυφή ένα μεγάλο κομμάτι. Στην προσπάθεια σας να αποφύγετε τη συντριβή και τα δάκρυα που θα ακολουθήσουν του το παίρνετε από τα χέρια και του λέτε ότι τα τουβλάκια του είναι ήδη αρκετά. Παρόλο που φαινομενικά έχετε δίκιο, αν αφήσετε το παιδί να κάνει αυτό το λάθος το βοηθάτε να κατανοήσει την αιτία του προβλήματος και το αποτέλεσμα του. Είναι επίσης συναισθηματικά υγιές να απογοητεύεται μερικές φορές, αντί να το προστατεύεται από τα αρνητικά γεγονότα, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για έναν πύργο.

Παν μέτρον άριστον!

Συχνά οι γονείς στην προσπάθειά τους να προστατέψουν το παιδί, το παρακάνουν. Κανείς δεν θα σας πει πότε, για παράδειγμα, είναι η κατάλληλη στιγμή να αφήσετε το παιδί να βγει μόνο του για πρώτη φορά ή κάθε πότε μπορεί να τρώει γλυκά. Ο μόνος άνθρωπος που θα κρίνει ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος είστε εσείς. Ωστόσο θα πρέπει να ξέρετε να διακρίνετε πότε γίνεστε υπερβολικοί. Δεν θα πρέπει να είστε υπερπροστατευτικοί αλλά ούτε και πολύ χαλαροί.

Exit mobile version