Πώς να βάλετε το παιδί σας για ύπνο σε 7 απλά βήματα

Πολλά παιδιά, όταν έρχεται η ώρα του ύπνου δυσκολεύουν τους γονείς τους.

Ωστόσο ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και σωματική ανάπτυξη και όταν τα παιδιά δεν κοιμούνται αρκετά χάνουν τον έλεγχο των συναισθημάτων τους, γίνονται οξύθυμα ή και υπερκινητικά. Όσα μάλιστα παιδιά υποφέρουν από χρόνια  στέρηση ύπνου είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα συμπεριφοράς, να μην συγκεντρώνονται εύκολα στο σχολείο και να είναι υπέρβαρα. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας και να κοιμούνται όσο χρειάζεται. Δεν χρειάζεται άλλωστε να κάνετε κάτι ιδιαίτερο, απλά να καθιερώσετε και να διατηρήσετε κάποιες καλές συνήθειες ύπνου που ενδεχομένως θα βοηθήσουν τα παιδιά να κοιμηθούν και να ξεκουραστούν. Είναι λοιπόν σημαντικό να αναπτυχθεί μια ρουτίνα που θα ακολουθεί όλη η οικογένεια. Οι παρακάτω προτάσεις, για αρχή είναι πολύ καλές!

Κάντε τον ύπνο προτεραιότητα

Ορίστε συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου και εφαρμόστε το ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Μπορείτε να εξηγήσετε στα παιδιά πώς όταν κοιμούνται αρκετά θα ξυπνάνε πιο εύκολα το πρωί για τον παιδικό σταθμό και δεν θα αισθάνονται υπνηλία ή κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι θα απολαμβάνουν περισσότερο το παιχνίδι!

Αντιμετωπίστε τις δυσκολίες στον ύπνο

Οι δυσκολίες περιλαμβάνουν την άρνηση για ύπνο, τις νυχτερινές αφυπνίσεις , το ροχαλητό, τη δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου ή ακόμα και τη βαριά αναπνοή. Αν ένα παιδί δυσκολεύεται να κοιμηθεί ενδεχομένως θα παρατηρήσετε και αλλαγές στη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα φαίνεται δηλαδή κουρασμένο, νυσταγμένο ή εκκεντρικό. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ενημερώσετε άμεσα τον παιδίατρο καθώς οι αιτίες μπορεί να είναι απλές όπως π.χ οι αμυγδαλές ή τα κρεατάκια και να χρειαστεί απλά μια εξέταση ρουτίνας.

Δουλέψτε ως ομάδα

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια συγκεκριμένη στρατηγική ύπνου για το παιδί μαζί με τον σύντροφό σας, να το δουλεύετε ως ομάδα και να είστε συνεπείς απέναντι σε αυτή τη στρατηγική. Διαφορετικά είναι επόμενο το παιδί να αλλάζει συνέχεια συμπεριφορές, να διαμαρτύρεται και να πηγαίνει κάθε φορά με κλάματα και γκρίνιες για ύπνο.
Για ένα μικρό παιδάκι μπορείτε να καθιερώσετε μια ρουτίνα πριν τον ύπνο όπως π.χ το μπάνιο, το άλλαγμα των ρούχων, το βούρτσισμα των δοντιών και την ανάγνωση ενός παραμυθιού της επιλογής του! 

Σνακ λίγο πριν τον ύπνο

Τα παιδιά χρειάζονται περισσότερα από τρία γεύματα την ημέρα για να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού τους για υγεία και ανάπτυξη. Έτσι ένα ελαφρύ σνακ πριν τον ύπνο τα βοηθά να έχουν έναν καλό ύπνο χωρίς να πεινάσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μια υγιή επιλογή είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα ή ένα φρούτο. Αποφύγετε τα σνακ δίπλα στο κρεβάτι ειδικά στα μεγαλύτερα παιδιά, γιατί το γεμάτο στομάχι ασφαλώς και επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου.

Θερμοκρασία δωματίου

Ο καθένας κοιμάται καλύτερα σε ένα δωμάτιο όπου η θερμοκρασία παραμένει σταθερή αλλά όχι πολύ υψηλή (οι 20 βαθμοί Κελσίου θεωρούνται ιδανικοί). Για μεγαλύτερη άνεση, ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να ντύνετε το παιδί σας στον ύπνο του όπως ντύνεστε κι εσείς, έχοντας βέβαια κατά νου ότι τα μικρότερα παιδιά συχνά, κατά τη διάρκεια του ύπνου τους δεν σκεπάζονται.

Αγαπημένο αντικείμενο για ασφάλεια

Ώρα για ύπνο σημαίνει αποχωρισμός κάτι που τα μικρότερα παιδιά δεν μπορούν να διαχειριστούν. Για να γίνει λοιπόν ευκολότερο επιτρέψτε τους να έχουν δίπλα τους κάποιο αγαπημένο προσωπικό αντικείμενο όπως ένα αρκουδάκι, μια κούκλα, μια κουβερτούλα ή οτιδήποτε άλλο προσφέρει ασφάλεια.

Και κάτι τελευταίο

Να ξέρετε πως τα παιδιά πάντα θα ζητούν και ένα τελευταίο πράγμα όπως ένα φιλάκι, μια αγκαλιά, ένα ποτήρι νερό, τουαλέτα ή ένα παραμύθι. Καμιά φορά μάλιστα μπορούν να γίνουν πολύ εφευρετικοί. Το καλύτερο λοιπόν είναι να τα έχετε προβλέψει όλα αυτά και να τα ενσωματώσετε στο τελετουργικό πριν τον ύπνο και αφήστε το παιδί να ξέρει πώς από τη στιγμή που τα έχει κάνει όλα αυτά ήρθε η ώρα να ξαπλώσει και να κοιμηθεί.

Αν σηκώνεται απλά πάρτε το από το χεράκι και οδηγείστε το και πάλι στο κρεβάτι. Μην ενδώσετε σε αιτήματα και μη του δώσετε έξτρα προσοχή και καθυστερήσετε έτσι τον ύπνο, κάτι που επιδιώκει δηλαδή διότι θα πέσετε στην παγίδα! Αν διαβάσετε ακόμη μία ιστορία υπάρχει κίνδυνος να αναιρεθεί η ρουτίνα του ύπνου που με τόση δυσκολία έχει καθιερωθεί και να χαλάσουν όλα…

Exit mobile version