Συμβουλές για να προετοιμάσετε το παιδί σας για το σχολικό λεωφορείο

Το σχολικό λεωφορείο μπορεί μερικές φορές να είναι λίγο σαν την «Άγρια Δύση» με πολλά ανήσυχα παιδιά και με μόνο ένα ενήλικα υπεύθυνο για την ασφάλειά τους.

Εάν το παιδί σας δεν έχει πάρει ποτέ μέχρι τώρα το λεωφορείο για το σχολείο, η πρώτη φορά μπορεί να είναι εκφοβιστική και για τους δυο σας.

Γράφει η Εύη Σιμοπούλου

Προετοιμάστε το για να ξέρει τι να περιμένει και πως να το αντιμετωπίσει!

Καταστρώστε Πλάνο

Μάθετε τη διαδρομή που θα κάνει το λεωφορείο από το σπίτι σας έως το σχολείο και αντίστροφα.

Κάντε τη συγκεκριμένη διαδρομή μαζί με την κόρη σας ή τον γιο σας μέσα στο αυτοκίνητο. Κατά τη διάρκεια της βόλτας «βάλτε σημάδια» (όπως εδώ είναι η εκκλησία, η αγαπημένη παιδική χαρά, κ.α.) που θα βοηθήσουν το παιδί σας να νιώσει άνετα, όταν βλέπει τα ίδια μέρη στη διαδρομή για το σχολείο.

Περιμένετε Εκπλήξεις

Δεδομένου ότι ο χρόνος του λεωφορείου είναι αρκετός, τα παιδιά ίσως να πειραματιστούν με τη συμπεριφορά τους ή το λεξιλόγιό τους κάτι που δεν θα έκαναν στο σπίτι ή στο σχολείο. Αν κάποιο παιδί προσπαθήσει να το τρομάξει η καλύτερη απάντηση που έχει να δώσει είναι: «δεν μου αρέσει αυτό» ή «πάρε τα χέρια σου από πάνω μου». Καλό θα ήταν να πάει σε ένα άλλο κάθισμα. Εάν τα πειράγματα συνεχιστούν, πείτε του να φωνάξει τον συνοδό. Μην διστάσετε να καλέσετε το σχολείο αν ο νταής είναι απτόητος και οι προσπάθειες του παιδιού σας να λύσει μόνο του το πρόβλημα δεν πιάνουν τόπο.

Προσπαθήστε να μην «φρικάρετε» αν το παιδί σας έρχεται από το σχολικό λεωφορείο με εμπλουτισμένο το λεξιλόγιο του με «άσχημες» λέξεις. Δεν πρέπει να αντιδράσετε… υπερβολικά. Αν δείξετε σοκαρισμένοι, η αντίδραση αυτή θα κάνει τα άσχημα λόγια να φαίνονται πιο ισχυρά.

Το μόνο που μπορείτε να πείτε όταν ακούσετε κάτι άσχημο είναι: «Δεν είναι ωραία λέξη αυτή», «Αυτό είναι αγένεια», και εξηγήστε εν συντομία γιατί δεν πρέπει να λέει αυτές τις κουβέντες και μετά αλλάξτε θέμα. Εάν επιμένει ότι όλα τα παιδιά το κάνουν, πείτε ήρεμα: «Περιμένω να κάνεις τη σωστή επιλογή». Στη συνέχεια, πάρτε μια βαθιά ανάσα και προχωρήστε σε άλλη συζήτηση.

Exit mobile version