Τα γονίδια καθορίζουν τι ανατροφή θα δώσουμε στα παιδιά μας

Τα γονίδια παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανατροφή των παιδιών υποστηρίζει νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ψυχολόγους του Πανεπιστημίου του Michigan State.

«O τρόπος που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας δεν έρχεται μόνο σε συνάρτηση με τον τρόπο που μας μεγάλωσαν οι γονείς μας. Φαίνεται ότι και γενετικοί παράγοντες καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο ένας γονιός θα μεγαλώσει το παιδί του», δήλωσε η Alexandra Burt, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστημίου του Michigan State και επικεφαλής της έρευνας.

Η Burt και οι συνεργάτες της μελέτησαν στατιστική ανάλυση στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 200.000 οικογένειες σε όλο τον κόσμο. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα γονίδια επηρεάζουν το 23% έως 40% των θετικών ή αρνητικών συναισθημάτων που βγάζουν οι γονείς προς τα παιδιά τους.

Τα ευρήματα της έρευνας αμφισβητούν λοιπόν τη λαϊκή πεποίθηση ότι ο τρόπος που μεγαλώνουν οι γονείς τα παιδιά τους είναι αποκλειστικό αποτέλεσμα του τρόπου που μεγάλωσαν οι ίδιοι. Η έρευνα επίσης αποκαλύπτει είναι ότι η ανατροφή επηρεάζεται και από τη συμπεριφορά του παιδιού.

«Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα που προέκυψαν είναι ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουν τα χαρακτηριστικά των παιδιών στην ανατροφή τους» δήλωσαν οι συντάκτες της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Bulletin.

«Στην πραγματικότητα, το πώς οι γονείς επιλέγουν να αναθρέψουν τα παιδιά τους, να γαλουχήσουν τη συμπεριφορά τους και να διαμορφώσουν την ψυχολογία τους, προέρχεται από ένα σύνθετο μίγμα περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων, που συμπεριλαμβάνουν ταυτόχρονα και τον τρόπο με τον οποίο η συμπεριφορά του παιδιού και η ανάπτυξή του επηρεάζει το γονέα»», καταλήγει η Burt.

Πηγή: healthday.com

Exit mobile version