Τα κλασικά ψέματα που λένε οι γονείς στα παιδιά

Όλοι οι γονείς το ξέρουν: είναι λάθος να λένε ψέματα αλλά καμιά φορά απλώς δεν μπορούν να αντισταθούν.

Πρόκειται για αθώα, μικρά ψεματάκια που επαναλαμβάνονται και περνούν από γενιά σε γενιά. Το πιθανότερο μάλιστα είναι να λέτε τα ίδια ψεματάκια που έλεγαν και σε εσάς οι γονείς σας. Ας δούμε ποια είναι τα 7 κλασικά ψέματα που ακούμε εδώ και χρόνια…

Ο Άγιος Βασίλης υπάρχει

Γιατί το λέμε: Συνήθως οι γονείς το λένε όταν τα παιδιά τους είναι ζωηρά και άτακτα και χρησιμοποιούνε τον Άγιο Βασίλη ως απειλή, ότι δηλαδή αν δεν είσαι καλό παιδί δεν θα πάρεις δώρο και ο Άγιος Βασίλης σε παρακολουθεί. Κάποιοι γονείς βέβαια κρατάνε ζωντανή τη φιγούρα του Αγίου Βασίλη όσο τα παιδιά τους είναι μικρά επειδή μέχρι κάποια ηλικία όλοι έχουμε ανάγκη να πιστεύουμε σε κάποιους μύθους και σύμβολα.

Αν πιεις το γάλα σου θα ψηλώσεις γρήγορα

Γιατί το λέμε: Όλοι γνωρίζουμε ότι η γενετική είναι κατά 95% υπεύθυνη για το πόσο ψηλό θα είναι ένα παιδί, αλλά το γάλα περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη σωστή ανάπτυξη και την υγεία του οργανισμού του παιδιού σας. Εκτός αυτού, χάρη σε αυτό το μικρό ψεματάκι όλα τα παιδιά που πίνουν γάλα έχουν γερά οστά και δόντια. Όχι κι άσχημα δηλαδή!

Ώρα για ύπνο (μισή ώρα πριν)

Γιατί το λέμε: Ποιο είναι το μεγάλο έγκλημα εδώ; Ότι θέλουμε τα παιδιά μας να κοιμούνται μισή ώρα παραπάνω και να έρθουν λίγες στιγμές ηρεμίας. Θα έρθει μια μέρα βέβαια που το παιδί σας θα ονειρεύεται λίγη ώρα παραπάνω ύπνου (και εκείνη η μέρα θα είναι πιθανότατα όταν θα έχει δικά του παιδιά.)

Τα πήγες περίφημα!

Γιατί το λέμε: Εντάξει, ώστε η κόρη σας απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα είναι η επόμενη πρίμα μπαλαρίνα ή ο γιος σας δεν είναι αστέρι του ποδοσφαίρου, αλλά τι έγινε; Όσο είναι μικρά είναι καλό να τα επιβραβεύετε και να τα ενθαρρύνετε αλλά με μέτρο. Κι αυτό επειδή δεν θέλετε στα 30 τους να περιμένουν έπαινο για το πλύσιμο των ρούχων ή του αυτοκινήτου.

Σχεδόν φτάσαμε (κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου οδικού ταξιδιού)

Γιατί το λέμε: Επειδή κάθε οικογένεια έχει ένα κλαψιάρικο παιδί που δεν αντέχει τις μεγάλες διαδρομές με το αυτοκίνητο. Το καλύτερο πάντως είναι να είστε ειλικρινής και να ενημερώνετε το παιδάκι σας αφού έτσι κι αλλιώς θα σας ζαλίζει με το «Φτάνουμε;»

Το κλασικό: «Θα σε τσεκάρω σε ένα λεπτό» όταν λέτε καληνύχτα

Γιατί το λέμε: Τα παιδιά συνήθως δεν θέλουν να πάνε για ύπνο αλλά έτσι κι αλλιώς αποκοιμιούνται σε μερικά μόλις λεπτά. Οπότε είτε το λέτε είτε όχι δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία.

Θα δούμε

Γιατί το λέμε: Το πιθανότερο είναι να μη συμβεί ποτέ αλλά έτσι ακριβώς όπως το έλεγαν και οι γονείς μας σε εμάς για να αποφύγουν τα κλάματα και τις γκρίνιες, οι περισσότεροι γονείς εξακολουθούν να το λένε επειδή δεν μπορούν να πούνε όχι. Η αλήθεια είναι ότι το «Θα δούμε» είναι πιο κομψό και αφήνει μια χαραμάδα ελπίδας.

Θα ξανάρθουμε εδώ άλλη μέρα

Γιατί το λέμε: Ας πιάσουμε τον ταύρο από τα κέρατα και ομολογήσουμε ότι δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψουμε ή τουλάχιστον θα περάσει πολύς καιρός. Αυτό το ψέμα το λένε οι γονείς για να ηρεμησουν από τη γκρίνια ενός παιδιού για ένα λεπτό, αλλά η αλήθεια είναι ότι τους δίνετε έτσι ψεύτικες ελπίδες (οι οποίες οδηγούν σε περισσότερη γκρίνια αργότερα.)

Διαβάστε επίσης σε σχετικό άρθρο του baby.gr: Τα αθώα ψέματα που λένε οι γονείς στα παιδιά

Exit mobile version