Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι μεγαλώνετε ένα κακομαθημένο παιδί

Αν κακομαθαίνετε το παιδί σας, το ξέρετε και το βλέπετε από την συμπεριφορά του. Είναι αγενές απέναντι σας αλλά και προς άλλους ενήλικες.

Δεν μοιράζεται τα πράγματα του με άλλα παιδιά, είναι αυταρχικό και απαιτεί η προσοχή να είναι στραμμένη πάνω του όλη την ώρα. Δεν απαντά στις ερωτήσεις σας και αγνοεί τις οδηγίες σας. Αν του αρνηθείτε ένα νέο παιχνίδι θα βρεθείτε αντιμέτωποι με κλάματα, ξεσπάσματα θυμού και γροθιές στο πάτωμα.

Αισθάνεστε νικημένοι; Σήμερα πολλοί γονείς βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση. Αλλά δεν είναι πολύ αργά για να «διορθώσετε» τη συμπεριφορά ενός κακομαθημένου παιδιού. Ποια είναι λοιπόν τα σημάδια και ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσετε;

Τι να κάνετε

Δηλώστε την πραγματικότητα

Μόλις αναγνωρίσετε τα πρώτα σημάδια ενός ακόμη ξεσπάσματος, με σαφή τόνο στην φωνή σας, ξεκαθαρίστε «Σήμερα κοιτάζουμε πράγματα, δεν αγοράζουμε», αν για παράδειγμα βρίσκεστε σε ένα εμπορικό κατάστημα. «Μπορούμε να προσθέσουμε αυτό που θέλεις στη λίστα με τα πράγματα που θέλουμε και θα το αγοράσουμε μια άλλη μέρα.». Γενικότερα επιβάλλετε λογικούς κανόνες, ώστε να βοηθήσετε το παιδί να συνδυάσει τα πρώτα συναισθήματα με τη λογική και να έχετε υπομονή γιατί θα πάρει καιρό.

Μην δίνετε υποσχέσεις τις οποίες δεν μπορείτε να κρατήσετε

Μερικές φορές στη προσπάθεια να ανακτήσουμε τον έλεγχο, λέμε το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Αποφύγετε όμως να κάνετε δηλώσεις τύπου: «Αν ξαναχτυπήσεις άλλη μια φορά το χέρι στο τραπέζι, θα φύγουμε.», όταν δεν σκέφτεστε να αποχωρήσετε ή βρίσκεστε κάπου με παρέα. Προτιμήστε να πείτε: «Αν συνεχίσεις έτσι, την επόμενη φορά δεν θα σε πάρουμε μαζί μας.».

Μιλήστε πριν και μετά

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να χειριστείτε τα αιτήματα ενός μικρού παιδιού, είναι να προετοιμάσετε το έδαφος. Στο αυτοκίνητο, στο δρόμο για το κατάστημα μιλήστε για τον στόχο σας. Αν παρ’ όλα αυτά το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό, ξανασυζητήστε το θέμα κατά την έξοδό σας. Όσο περισσότερο μιλάτε στο παιδί για τη συμπεριφορά του, τόσο περισσότερο θα εξωτερικεύει τα συναισθήματά του και θα βρεθούν οι ισορροπίες.

 

Πηγή: Newsbeast.gr

Exit mobile version