Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το φαγητό στα παιδιά ως επιβράβευση ή τιμωρία

Πώς αυτή η τακτική μπορεί να γίνει ακόμη κι επικίνδυνη για την υγεία τους

Δεν υπάρχει γονιός που έστω μια φορά δεν χρησιμοποίησε το φαγητό ως τιμωρία ή επιβράβευση στο παιδί. Να μην έχει πει δηλαδή: «Κάνε τα μαθήματά σου και θα σου δώσω παγωτό». Η αλήθεια είναι πως αυτή η τακτική χρησιμοποιείται συχνά από τους γονείς, προκειμένου να επιβραβεύσουν τα παιδιά για την καλή συμπεριφορά τους ή για τις επιτυχίες τους ή αντίθετα για κάτι κακό που έκαναν. «Δεν θα φας παγωτό γιατί δεν μάζεψες το δωμάτιο σου».

Μπορεί εσείς να πιστεύετε πως αυτό δεν είναι κάτι κακό, όμως, όπως τονίζουν τόσο οι διαιτολόγοι, όσο και οι διατροφολόγοι, η συγκεκριμένη τακτική μπορεί να αποδειχθεί ακόμη και… επικίνδυνη. Η ανταμοιβή και η ανακούφιση των παιδιών με τα τρόφιμα μπορούν να οδηγήσουν στην υπερκατανάλωση όταν δεν είναι πεινασμένα. Αυξάνει επίσης τις πιθανότητες να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματά τους μέσα από αυτό που τρώνε.

Πολλές έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά καταναλώνουν καθημερινά περισσότερες θερμίδες, υδατάνθρακες και λίπος όταν οι γονείς χρησιμοποιούν τρόφιμα για να ανταμείβουν τη συμπεριφορά τους. Για παράδειγμα, όταν οι μητέρες των παιδιών προσχολικής ηλικίας χρησιμοποιούν τρόφιμα για να διευκολύνουν τα συναισθήματα των παιδιών τους, τα παιδιά αυτά τρώνε περισσότερα γλυκά όταν αναστατώνονται ή θυμώνουν.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη τακτική επιβράβευσης ή τιμωρίας μέσω του φαγητού είναι αρκετά διαδεδομένη με αποτέλεσμα η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και πέντε άλλες επαγγελματικές οργανώσεις να έχουν δώσει οδηγίες προς τους γονείς να μην χρησιμοποιούν τρόφιμα με αυτόν τον τρόπο. Ειδικά, με μεγάλη συχνότητα. Άλλωστε, σε όλα χρειάζεται ένα μέτρο.

Exit mobile version