Δύο λάθη που πρέπει να αποφεύγετε με τα χαρισματικά παιδιά

Για τα ταλαντούχα παιδιά, η αίσθηση της υποστήριξης των μελών της οικογένειάς τους σε κάθε τομέα της ζωής τους είναι εξαιρετικά σημαντική. Με αυτό, θα είναι σε θέση να επιδείξουν τις ικανότητές τους χωρίς φόβο.

Όταν είστε γονιός παιδιού με υψηλό IQ, είναι φυσιολογικό να μην γνωρίζετε πώς να χειρίζεστε ορισμένες καταστάσεις. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα πιο κοινά λάθη που οι γονείς τείνουν να κάνουν με τα προικισμένα παιδιά.
Γενικά, αυτά τα σφάλματα συμβαίνουν επειδή δεν γνωρίζουμε τον σωστό τρόπο να αντιδράσουμε στις λαμπρές ικανότητες και τις αδυναμίες των παιδιών μας.
1. Τιμωρίες για την κακή περίληψη ενός κειμένου που διάβασαν 
Όταν αναθέτουμε στα παιδιά μας να διαβάσουν, υποθέτουμε ότι, επειδή είναι προικισμένα, θα έχουμε και μια εξαιρετική ερμηνεία του κειμένου. Όταν δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να απογοητευτούμε.
Με αυτόν τον τρόπο αποτυγχάνουμε να κατανοήσουμε τον λόγο της αποτυχίας τους και αυτή η στάση δεν βοηθάει τα παιδιά μας να βελτιώνονται.
Μία από τις αιτίες πίσω από αυτή τη δυσκολία είναι ότι τα  παιδιά με υψηλές πνευματικές ικανότητες έχουν περισσότερες δεξιότητες λογικής παρά γλωσσικές δεξιότητες. Δεν απομνημονεύουν αυτό που διαβάζουν. Η κατανόηση του κειμένου είναι αρκετή γι ‘αυτά.
Επομένως, όταν έρθει η ώρα να εξηγήσουν τι έχουν διαβάσει, έχουν δυσκολία. Συχνά δεν μπορούν να βρουν τις λέξεις για να εξηγήσουν το κείμενο. Αυτός είναι ένας άλλος τύπος δυσσυγχρονισμού, μεταξύ γλώσσας και λόγου.
2. Τα υποχρεώνετε να ανήκουν σε μια ομάδα στην οποία δεν αισθάνονται άνετα
Τα προικισμένα παιδιά συχνά αναζητούν την παρέα των ενηλίκων, καθώς το IQ και η ωριμότητα τους είναι παρόμοια. Συμμετέχουν στις συζητήσεις τους, προσφέρουν ιδέες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα αρκετά εύκολα.
Πολλοί γονείς έχουν μια ανεπαρκή αντίληψη αυτής της στάσης. Ως αποτέλεσμα, αναγκάζουν τα προικισμένα παιδιά τους να συγκεντρωθούν και να αλληλεπιδράσουν με τα παιδιά της ηλικίας τους.
Ωστόσο, αυτό μπορεί να οδηγήσει τα προικισμένα παιδιά να αισθάνονται απομονωμένα και να γίνονται εσωστρεφή όσον αφορά την απόδειξη των ικανοτήτων τους.
Exit mobile version