Τα καλύτερα παιδικά βιβλία για τις καλοκαιρινές διακοπές

Οι καλύτερες διακοπές του χρόνου είναι οι καλοκαιρινές.

Όπως καταλαβαίνετε αυτό οφείλεται στον υπέροχο καιρό και τις αμέτρητες δραστηριότητες στη φύση.

 

Για τα παιδιά μας καλοκαίρι σημαίνει βουτιές, θάλασσα, κάμπινγκ, πεζοπορία και παιχνίδι.

Τι γίνεται όμως με το διάβασμα τώρα που τελείωσε το σχολείο;

Για το πώς να μυήσετε τα παιδιά σας στον κόσμο των βιβλίων… (Δείτε ΕΔΩ)

Ποια βιβλία θα τους κεντρίσουν το ενδιαφέρον;

Δείτε την παρακάτω λίστα:

1. Πρίγκηπας και φτωχός, Κέλλυ Σταμουλάκη (εκδόσεις Διάπλαση)

Δύο παιδιά που μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό αποφασίζουν να ζήσουν το ένα τη ζωή του άλλου.

Το ένα αγόρι είναι ο πρίγκιπας Εδουάρδος και το άλλο ο Τομ, ένας φτωχός ζητιάνος. Παιχνίδια της ζωής συνωμοτούν και τότε θα ξεκινήσει μια σειρά από απίστευτα μπερδέματα και συναρπαστικές περιπέτειες, γεμάτες αγωνία και καυστικό χιούμορ, που θα μας οδηγήσουν στην αναζήτηση της δικαιοσύνης.

Πόσο εύκολο είναι να είσαι πρίγκιπας; Και πόσο εύκολο φτωχός; Πώς είναι να ζεις χωρίς χαρά;

Πώς είναι να ζεις χωρίς λεφτά; Κι αν αλλάζανε οι ρόλοι; Μια χαρά θα ήταν όλοι;

Το βιβλίο περιέχει CD με αφήγηση, θεατρικούς διαλόγους και τραγούδια με τους:

Μελίνα Κανά, Κωνσταντίνα, Τάσο Χαλκιά, Μαυρίκιο Μαυρικίου, Ορέστη Τρίκα, Δημήτρη Σταματελόπουλο, Νίκη Γρανά, Λευτέρη Τσάτση, Παύλο Εμμανουηλίδη, Πάνο Τοψίδη, Ελένη Καρβέλη, Αγγελική Παρδαλίδου, Νίκο Παρασκευόπουλο, Δάφνη Καφετζή, Έλενα Παπαδημητρίου, Γιώργο Σαμαρά.

Αφηγείται η Κέλλυ Σταμουλάκη

2. Σκουφοκοκκινίτσα, Μαρίνα Γιώτη (εκδόσεις Διόπτρα)

Δύο όψεις μιας ιστορίας σε ένα βιβλίο.

Η διάσημη ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας, όπως την ξέρουμε, αλλά και η ιστορία… αλλιώς, ιδωμένη από μια άλλη οπτική γωνία.

Τι πραγματικά έγινε στο δάσος; Ποιος ήταν τελικά αυτός ο Κυνηγός και πώς βρέθηκε την κατάλληλη στιγμή εκεί για να σώσει την Κοκκινοσκουφίτσα; Ήταν ο Κακός ο Λύκος τόσο κακός όσο νομίζουμε; Τι γύρευε η μικρή Κοκκινοσκουφίτσα μόνη της στο δάσος; Ο δαιμόνιος ρεπόρτερ, Φάνης ο Μπούφος, είναι αποφασισμένος να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις του γνωστού παραμυθιού.

Ένα βιβλίο που μιλάει για τον ρατσισμό στα κλασικά παραμύθια, τον σχολικό εκφοβισμό και τη φιλία. Ένα εργαλείο για γονείς και εκπαιδευτικούς που μαθαίνει στα παιδιά να διαβάζουν ανάμεσα στις γραμμές και να αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη.

Γιατί έχει ο καιρός γυρίσματα, αλλά και δυο όψεις τα νομίσματα…

3. Ντενεκεδούπολη, Ευγενία Φακίνου (εκδόσεις Κέδρος)

Η Ντενεκεδούπολη είναι μια πολιτεία αλλιώτικη απ’ τις άλλες. Δεν είναι φτιαγμένη από τούβλα, πέτρες, τσιμέντο ή γυαλί. Είναι ολόκληρη φτιαγμένη από ντενεκέδες.
Και μένουν σ΄αυτή, τι… άλλο; Ντενεκεδάκια. Άδεια, σκουριασμένα, παλιά ντενεκεδάκια.
Βρέθηκαν όλα πεταμένα σ’ ένα σκουπιδότοπο κι αποφάσισαν να φτιάξουν τη δική τους πολιτεία, για να μένουν μόνα τους και να ‘χουν την ησυχία τους.
Τα ντενεκεδάκια που μένουν εδώ έχουν περίεργα ονόματα: Σαρδέλας, Μηλίτσα, Βουτυρένιος, Σοφός, Οκέυ-μπαμ-μπαμ.
Ο Σαρδέλας είχε πριν τον πετάξουν σαρδέλες, η Μηλίτσα είχε κομπόστα μήλο, ο Βουτυρένιος βούτυρο, ο Οκέυ-μπαμ-μπαμ είχε κόκα-κόλα κι ο Σοφός είχε μέσα του καφέ.
Ζούσαν όλα πολύ ευτυχισμένα στην Ντενεκεδούπολη, ώσπου μια μέρα…

4. Ο Νικηφόρος ανακαλύπτει τα συναισθήματα -με οδηγό τα κυκλαδικά ειδώλια, Ελένη Γερουλάνου (εκδόσεις Πατάκη)

Πώς αισθάνονται τα ακούνητα, αµίλητα, αγέλαστα ειδώλια µέσα στις βιτρίνες του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης; Τι γίνεται όταν έρχονται σε επαφή µε έναν απρόσµενο φτερωτό επισκέπτη που τρυπώνει και διαταράσσει την ησυχία τους;

Ακολουθήστε τον Νικηφόρο στο ταξίδι ανακάλυψης των συναισθηµάτων ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του βιβλίου.

Βασισµένο στη συλλογή των κυκλαδικών ειδωλίων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, το βιβλίο προσεγγίζει τα συναισθήµατα µέσω της τέχνης µε έναν πρωτότυπο τρόπο.

5. Φίλοι; Φως φανάρι!, Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη (εκδόσεις Παπαδόπουλος)

Τι βάσανο για την Ισμήνη να ξυπνάει πρωί-πρωί!
Όμως, η διαδρομή με το σχολικό κρύβει απίθανες εκπλήξεις, όταν δυο μουτράκια κολλούν στα τζάμια και χαιρετούν το ένα το άλλο.
Μπορεί αυτή η φιλία να κρατηθεί, ακόμα και μετά από ένα σιωπηρό …μυστικό; Φως Φανάρι!

6. Ο Πέτρος και το φεγγάρι, Alice Brière-Haquet, διασκευή: Θεόφιλος Μπαχτσεβάνης (εκδόσεις Νεφέλη)

Ο μικρός Πέτρος νιώθει πολύ μικρός μες στον μεγάλο κόσμο.
Μήπως αν κατόρθωνε ν’ αγγίξει κάτι που αγαπά πάρα πολύ θα γινόταν ο κόσμος πιο μικρός;
Πρέπει να σκεφτεί καλά πώς θα τα καταφέρει – και να μην ξεχάσει να ευχαριστήσει όσους θα τον βοηθήσουν!…

7. Η ελίτσα, Ματούλα Τόλκα (εκδόσεις Λιβάνη)

Ελιά, ένα δώρο της φύσης.

Για τους λαούς της Μεσογείου η ελιά αποτελεί σύμβολο ειρήνης, ευημερίας και γονιμότητας. Τα κλαδιά της στεφάνωναν τους νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων, το πολύτιμο λάδι της φρόντιζε για την υγεία και την ομορφιά θεών κι ανθρώπων.

Μια παρέα από παιδιά ανακαλύπτουν τη σημασία που έχει η ελιά στην καθημερινότητά τους, αστειεύονται, μεταμφιέζονται και… μαγειρεύουν!

8. Στην αγορά των αρχαίων Αθηναίων, Μαρίζα Ντεκάστρο – Κωνσταντίνος Βέτσης (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο)


Γραμμένο από δύο έμπειρους εκπαιδευτικούς, λάτρεις της ιστορίας, το βιβλίο ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ επιτρέπει στα παιδιά να ζήσουν μια μικρή περιπέτεια, παρέα με ένα συνομήλικό τους αγόρι, που έζησε στην πόλη της Παλλάδας τις μέρες της αρχαίας δόξας της.
Ο Ίωνας, ένας δωδεκάχρονος Αθηναίος, αναλαμβάνει να ξεναγήσει τους συνομηλίκους του στο σημαντικό για τη ζωή της πόλης χώρο της Αγοράς.
Κι ακόμα, τα παιδιά θα σχεδιάσουν και θα ζωγραφίσουν, θα ερευνήσουν και θα ανακαλύψουν πολλά. Θα ταξιδέψουν στο χρόνο με τα φτερά της φαντασίας τους…

9. Μια φορά κι έναν καιρό φοβόμουν έναν δράκο, Γιούλη Μιγγείρου (εκδόσεις Ψυχογιός)

Η Παναγιώτα κατάγεται από τη Μάνη. Στη Μάνη ο δράκος συμβολίζει τη δύναμη και τη γενναιότητα.
Όταν η γιαγιά της ως γνήσια Μανιάτισσα της χαρίζει ένα δράκο κουκλάκι, αυτός γίνεται για την Παναγιώτα ο μεγάλος της φόβος αφού δεν μπορεί να κοιμηθεί το βράδυ στο κρεβάτι της και βρίσκει καταφύγιο στο δωμάτιο των γονιών της.
Θα μπορέσει, άραγε, η Παναγιώτα να ξεπεράσει το φόβο της για το δράκο;
Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς, η γιαγιά και η δασκάλα της;
Μια ιστορία που θα δείξει στα παιδιά πώς να νιώθουν ασφαλή μέσα στο ίδιο τους το σπίτι και με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

10. Η μηχανή του χρόνου, Μαρία Αναστασιάδου (εκδόσεις Ουράνιο Τόξο)


“Αχ πως θα ήθελα παιδιά να ταξιδέψω στα παλιά του κόσμου όλα τα θαυμαστά για να γνωρίσω…”
Δυο μικρά παιδιά, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, θα φτιάξουν μια μηχανή που ταξιδεύει στο χρόνο. Και μαζί της θα περιπλανηθούν σε άλλους τόπους και καιρούς για να ανακαλύψουν τη θαυμαστή ιστορία της ανθρωπότητας. Που μακριά από συμφέροντα, συνωμοσίες και αιματηρούς πολέμους, είναι επίσης γεμάτη επιτεύγματα, ανακαλύψεις και ιδανικά που έφτιαξαν άνθρωποι απλοί, με μόνα τους όπλα τη δίψα και αγάπη για την πρόοδο. Το έμμετρο αυτό παραμύθι για παιδιά από 7 ετών και πάνω, μαθαίνει στους μικρούς μας φίλους να ψιθυρίζουν το σκοπό της ιστορίας της ανθρωπότητας. Και τα βοηθά, μέσα από λόγια απλά και όμορφες εικόνες, να τη νιώσουν, να την αφομοιώσουν, να την αμφισβητήσουν και κυρίως να την αγαπήσουν. 

Τόσο που να θελήσουν από μόνοι τους να ανοίξουν κι άλλα βιβλία για να συμπληρώσουν το παζλ της, να κατανοήσουν την πορεία της και, γιατί όχι, να την αλλάξουν προς το καλύτερο…

Exit mobile version