Η δύναμη του «ακόμη». Πώς μία λέξη έχει τόσο μεγάλη σημασία για τα παιδιά

«Γέτι - Η Δύναμη του Ακόμη», το νέο παιδικό βιβλίο της Μαρίνας Γιώτη από τις εκδόσεις Διόπτρα

Κάθε μικρό παιδί έχει τον δικό του φίλο. Έναν φανταστικό φίλο που βρίσκεται παντού και πάντα μαζί του. Τον καταλαβαίνει, τον ακούει, του δίνει δύναμη και κουράγιο. Τον ενθαρρύνει να κάνει πράγματα που ίσως μέχρι πρότινος δεν είχε τη δύναμη και το θάρρος να κάνει. Ή καλύτερα νόμιζε ότι δεν μπορούσε να κάνει.

Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη

Το μικρό αγόρι της ιστορίας μας έχει κι αυτό τον δικό του φίλο. Το Γέτι. Έναν φίλο διαφορετικό από τους υπόλοιπους, καθώς το μόνο που ξέρει να λέει είναι μόνο μια μικρή λέξη: «ακόμη». Μία μόνο λέξη που κρύβει τόση μαγεία μέσα της, ώστε μπορεί να βοηθήσει το μικρό αγόρι να κάνει ή να προσπαθήσει τα πάντα.

Ακόμη κι αν δεν τα καταφέρει, αυτή η λέξη του υπενθυμίζει ότι «ακόμη» δεν μπορεί να τα καταφέρει. Ότι αν προσπαθήσει θα φτάσει εκεί που θέλει. Ότι η προσπάθεια είναι αυτή που το κάνει καλύτερο, πιο γρήγορο, πιο δυνατό, πιο έξυπνο. Ότι η κάθε αποτυχία αποτελεί μέρος της μελλοντικής επιτυχίας, αρκεί να προσπαθήσει να επιτύχει τον στόχο του. Να μην το βάλει κάτω, να μην αποθαρρυνθεί. Να μη σταματήσει την προσπάθεια.

Το νέο βιβλίο της βραβευμένης συγγραφέως Μαρίνας Γιώτη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, «Γέτι – Η Δύναμη του Ακόμη», ήταν η καλύτερη έκπληξη των τελευταίων ημερών.

Διαβάζοντάς το και παρατηρώντας με μεγάλη προσοχή τα κρυφά νοήματα τόσο των λέξεων όσο και των εικόνων, ανακάλυψα τον καλύτερο και πιο ευχάριστο τρόπο για να περάσω στα παιδιά μου το μήνυμα και την έννοια της προσπάθειας, ακόμη και της αποτυχίας, που μέσα από αυτήν μπορούν να οδηγηθούν στην επιτυχία.

Το Γέτι, που αποτελεί λογοπαίγνιο της αγγλικής λέξης «yet», δηλαδή ακόμη, και του μυθικού πλάσματος Γέτι, αποτελεί έμπνευση για τους γονείς και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα παιδιά μας, προτρέποντάς μας να πιστεύουμε στις δυνατότητές τους και να στηρίζουμε συνεχώς τις προσπάθειές τους, όντας πάντα ενθαρρυντικοί απέναντί τους.

Κανένας γονιός δεν είναι τέλειος και κανένας γονιός δεν γεννήθηκε γονιός γνωρίζοντας τα πάντα. Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους για να μάθουν και οι δύο, γονιός και παιδί, ότι κάθε πρόκληση βρίσκεται εκεί έξω για να κάνει τα παιδιά μας να προσπαθήσουν περισσότερο. Να αναπτύξουν τις υπάρχουσες ικανότητές τους, να τις βελτιώσουν, να τις εξελίξουν.

Η αποτυχία δεν είναι λόγος παραίτησης, αλλά κινητήριος δύναμη που ενεργοποιεί. Δεν είναι λόγος ντροπής, αλλά ένα καινούριο μάθημα. Μια ευκαιρία για μια ακόμη προσπάθεια, που αυτή τη φορά θα βοηθήσει τα παιδιά μας να κάνουν ένα βήμα πιο πέρα. Ακόμη ένα βήμα που θα τους οδηγήσει πιο κοντά στον στόχο τους.

Το βιβλίο «Γέτι – Η Δύναμη του Ακόμη» αποτελεί ένα καλό «μάθημα» και για τους ίδιους τους γονείς. Μας βάζει με έναν υπέροχο τρόπο στη διαδικασία να σκεφτούμε ότι όταν τα παιδιά μας δεν τα καταφέρνουν, δεν σημαίνει ότι δεν είναι αρκετά ικανά ή έξυπνα, αλλά ότι το μόνο που χρειάζονται είναι περισσότερη δουλειά. Και φυσικά ενθάρρυνση. Μια διαδικασία που θα τα βοηθήσει να γίνουν πιο ανθεκτικά απέναντι στις δυσκολίες και να εξελίσσονται συνεχώς στη ζωή τους.

Η εικονογράφηση συνοδεύει με τον πιο ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο την ιστορία του αγοριού, με το Γέτι σε έντονο μπλε χρώμα και μεγάλο μέγεθος να υπενθυμίζει τη δύναμη της λέξης «ακόμη» στο μικρό αγόρι και τους φίλους του, που στο τέλος καταφέρνει να εμπνεύσει και εκείνους ως το δικό τους «Γέτι».

Αν, λοιπόν, αναζητάτε ένα χριστουγεννιάτικο δώρο που συνδυάζει ψυχαγωγία και διαπαιδαγώγηση, το Γέτι θα γίνει σίγουρα ο καλύτερος φίλος του παιδιού σας. Ίσως και ο δικός σας.

Exit mobile version